Reklama

Reklama

Dvanáct měsíčků

(TV film)
  • angličtina Month's Rulers (více)
TV spot

Obsahy(1)

Poklid podhorské vesnice naruší v předvečer vánoc návrat rodáka – mladého muže Karla z ciziny, kde se mu zjevně dařilo. Karel se rázem stane lákavou partií pro všechny dívky na vdávání ve vesnici, a to do té míry, že vezmou jeho chalupu útokem. Ženění se ale Karel chce vyhnout, naopak touží prodat statek, vzít s sebou mladšího bratra a odstěhovat se natrvalo. Proto vznikne nápad uložit adeptkám nereálné úkoly a stanovit tak jednoznačné podmínky. Prvním úkolem ovšem vypadnou ze hry všechny dívky až na Maruščinu nevlastní sestru Květu. Maruška sama o Karla neusiluje, protože jí zpočátku přijde namyšlený. Jenže je Macechou nucena pomáhat s plněním úkolů Květě. Žádná z nich však netuší nic o tajemných Měsíčcích a jejich možnostech. Přesto není náhoda, že se Maruška k Měsíčkům dostane a ti jí pomohou. Karel si totiž záhy, přes veškeré Macešino a Květino nadbíhání a lhaní, přece jen Marušky všimne a vzbudí její sympatie. Macecha ale Marušku drží v šachu. Vše navíc zkomplikuje Karlův bratr Nosek, který se pod vlivem kouzla vdechnutého do fialek žertujícím měsícem Dubnem, beznadějně zamiluje do Květy. Měsíčci se neúspěšně pokusí patálii odčinit dalším kouzlem, jímž očarují jahody. Tím ale jen spustí další nečekaný zvrat událostí, které ukážou pravou povahu Květy. Dokáže teď Maruška pro Květu splnit i poslední úkol, nechat obrazit starou uschlou jabloň na rynku? A co si Karel počne, když se nakonec bude muset oženit s dívkou, kterou nemiluje? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (642)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Směs Popelky i Mrazíka se nepovedl. Na druhou stranu to zase není až tak špatné, jak asi napovídá mé hodnocení. Vyzdvihuji výkon paní Žilkové, která nezklamala. Pan Vojtek na jeho věk rozhodně nevypadá. Chválím hudbu, která přesně zapadá do snímku. Příběh trochu pokulhává a celá tato pohádka jen potvrzuje, že v dnešní době se kvalitní film natočí bohužel málokdy. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Než cokoliv napíšu, tak se musím přiznat, že většinu této pohádky jsem vnímal jen okrajově takříkajíc jedním okem, protože druhé oko a vlastně většina mého zájmu směřovalo směrem k vánočním dárkům, které jsem objevil pod stromečkem těsně před začátkem této pohádky. Nicméně z toho, co jsem dokázal z této pohádky pochytit, jsem získal dojem, že se jedná o milou a příjemnou pohádku, která nepostrádá vtip a určitou dávku originality. Velmi mě zaujalo především všech 12 měsíčků, kteří byli pojati vtipně a bylo evidentní, že herci v rolích měsíčků si to maximálně užívají. Obzvláště Ota Jirák jako trochu dětinský měsíček byl okouzlující, ale totéž se dá říci i o Miroslavu Táborském, Pavlovi Křížovi nebo Radoslavu Brzobohatém, který hrál solidního bručouna, ale i přesto byl svým zvláštním způsobem roztomilý. Má pochvala směřuje i k představitelkám záporných rolí, Veronika Žilková s Ivanou Korolovou byly bezchybné a své role zvládly naprosto s přehledem. Celkově tedy tuto pohádku vnímám jako nadprůměrnou a ihned, jak bude příležitost, se na ní rád znovu podívám v klidu a s plnou pozorností. Nyní hodnotím čtyřmi hvězdičkami. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Jau. Tak tahle bolela. Karel Janák se snažil zkřížit Vorlíčkovu Popelku, Troškovo Z pekla štěstí a své vlastní Snowboarďáky a na 90% zklamal už castingem, kdy mladíka Karla hraje čtyřicetiletý Vojtek, který se chová naprosto stejně jako Karel z Vyprávěj. Jediná pozitiva spatřuji v tom, že se povedlo alespoň do postav měsíčků obsadit dobré herce, a taky, že vložené peníze byly na filmu relativně slušně vidět. Nevím ale jestli by ČT neudělala líp, kdyby napříště investovala radši do Stracha. PS: Kdo byl vlastně králík? Vládce nad měsíčky, kouzelník nebo prostě králík? A měl tento odkaz něco společného s Matrixem? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Typická Janákovina "pro současného mladého diváka". Jen doufám, že se nestane, aby podobně jako v případě Snowboarďáků (režie) nebo Veni, Vidi, Vici (organizátorství zločinů proti lidskosti, tedy pardon, produkce) nabyl dojmu, že zásadním způsobem podnítil zájem o téma jeho díla, zde staré pohádky:P Úmyslně neříkám české pohádky, protože kdo neuvidí velmi výraznou inspiraci nejenom Popelkou, ale i Mrazíkem, ten si zaslouží věřit tomu, co "individuality" jako je Karel Janák vypouštějí z ústního otvoru. K obsazení tvůrcům ale jednoznačně gratuluji, kladné postavy kladnější a sympatičtější být nemohou, a proti nim stojící Veronika Žilková s Ivanou Korolovou svými výkony naprosto válcují všechny a všechno kolem. I tak je to ale jen a pouze pitvoření bez něčeho, co bych si jako divák měl odnést. Srandovní strejdové sedící pod Stonehengem to totiž rozhodně nebudou, a byť proti Otovi Jirákovi v Heleovském rozpoložení nebo dobrosrdečnému Miroslavu Táborskému s hárem do půlky zad nic nemám, nechápu, co mělo vyplynout z toho, že Pavel Kříž by nejdříve nejradši maceše zakroutil krkem, ale pak zůstane u těch několika zapadlých vět v polovině filmu, a ve zbytku ani nepůsobí jako Srpen, ale jako Mrzout ze Šmoulů. Čili objektivně ano, hezké záběry, sympatické nebo vtipné postavy, výjimečně nedementní a v ději se angažující ženich (který je ve všech ostatních zpracováních jen Němcovským McGuffinem), sebou neustále nechávající vláčet DivoBárovsky fortelná Maruška, proti tomu se nedá nic říct. Ale při srovnání s Andělem Páně nebo Lotrandem A Zubejdou mám narozdíl od nich stoprocentní pocit konzumní zábavy, na kterou za rok těžko kdo vzpomene. Když k tomu ale posadíte děti, nic zlého se jim nestane. Budou se smát a nakonec se i trošku ponaučí - sice jen v té bazální rovině, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí jen s pomocí nadpřirozených sil, ehm, ale co taky víc chtít, že. Právě že toho jde chtít ještě o dost víc, a jiní to natočit dokázali. Takže přinejlepším 70% za zpracování a zahrání. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak, dokoukat se to dalo, což je samo o sobě velký úspěch. Smutné je, že je to jen za cenu totálního vykradení Mrazíka, Tří oříšků pro Popelku a Pyšné princezny (dokonce i některé repliky byly opsané takřka doslovně). Pozitivně se lze zmínit asi jen o představitelce hlavní úlohy (Marie Majkusová působí coby sympatická pěkná holka) a jejích dvanácti měsíčcích, k nimž Maruška získá pozitivní vztah. Zato Vojtek je už na roli švarného junáka docela starej, to se na mě nezlobte. Dlouho jsem byl rozhodnut, že ty milosrdné tři prosincové jahody dám, ale závěrečná píseň to srazila na dvě. Přesto, jak jsem byl pravil v úvodu, dokoukal jsem a nepřepnul, což je za posledních takových 5 let asi poprvé. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm a v Beskydech. (M.B)
  • Hora a zároveň i sídlo Dvanácti měsíčku bylo vytvořeno graficky ve studiu ČT. (TuristikaJi)
  • Při natáčení se Romanu Vojtkovi ztrácely paruky, a tak jich vystřídal hned několik. (Aknah)

Reklama

Reklama