Reklama

Reklama

Když jde o peníze, můžeme se snad všichni domluvit... Mezi oblíbené francouzské komedie osmdesátých let patří snímek režiséra Edouarda Molinara Prachy v prachu, příběh dvou nezaměstnaných mladíků, kteří svou tíživou finanční situaci chtějí řešit vyloupením banky. Protože jsou v tomto směru úplnými amatéry, pečlivě se na přepadení připravují a každý krok promyšleně nacvičují. Ale když přijde na věc, a mají sehrát roli profesionálních gangsterů, chybičky se přece jen vloudí. Ještě, že zajmou tak chápavá a vstřícná rukojmí... Prachy v prachu natočené podle divadelní hry Didiera Kaminky jsou především velice vtipnou šarmantní kriminální komedií, v níž dominují herecké výkony Daniela Auteuile, který v současné době patří mezi francouzské herecké špičky, Gérarda Jugnota a výraznou komediální herečkou Anémone. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Rozverné, vtipné, milé a hlavně, přátelé, typicky FRANCOUZSKÉ! Praštěná detektivka - to je přesně jejich parketa. Chlapci loupežníci byli ve své pitomosti a naivitě k sežrání, vyčůrané osazenstvo banky, krásně oportunistické a fandící lupičům, k pomilování. 85% je snad dokonce málo, protože já jsem se královsky bavil. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Francouzi loupeže v komediálním pojetí prostě umí. Ať už je v hlavní roli Belmondo, Depardieu s Richardem, nebo Renem, či trojka Bernard Blier, Michel Serrault, Jean Lefebvre ve velké záchodové loupeži, je v tom spousta vtipu a nápaditosti. Prachy v prachu za zmiňovanými kousky nijak zvlášť nezaostávají, byť stejně jako většina tuzemských diváků, ani já neřadím Auteuila s Jugnotem mezi top herce zlaté éry francouzské kinematografie. Asi i neprávem, ale tak to je. Ta špetka charisma, která jim v mých očích chyběla, byla dorovnána velmi dobrým dabingem, takže mi vůbec nic nebránilo bavit se tréninkem přepadení i podvratnými dialogy v bance. Zmiňovaný sociální přesah je v tomto případě vcelku kontroverzní, protože ospravedlňuje a vlastně oslavuje lupiče, jakožto oběti nezaměstnanosti. Ale je to komedie, tak jaképak moralizování a rozbory. Jako bonus se diváci pokochají výstavními ňadry krásných žen...to už dnes bývá jen velmi málo k vidění, obvzlášť když je evidentní, že jde o scény z pohledu příběhu zcela zbytečné. Takže suma sumárum, Prachy v prachu jsou ideální volbou, pokud si chcete odpočinout od dnešní upjaté, wokeshitismem spoutané, často vtipuprosté a tuctové kinematografie. ()

Reklama

Ondrish 

všechny recenze uživatele

Mne skrátka tieto filmy E. Molinara nejako pasujú do gusta. Prachy v prachu bola malá legenda 80-tych rokov, a to nielen preto, že tam bolo zopár pekných holých ceckov a dokonca súlož tak hlasná, že to kedysi dávno za socíku zobudilo môjho otca spiaceho pri TV a aj s bratom nás vyhnal do detskej izby s poznámkou, že na také prasačiny máme ešte čas... Tento film bol legenda aj preto, že to bola originálna komédia s vynikajúcim hercami, ktorí boli síce v tej dobe vo Francúzsku 2. liga, ale zahrali to všetko s maximálnym prehľadom. No a ten koniec to už iba spočítal a podčiarkol. Prachy v prachu je taký malý čierny kôň medzi francúzskymi komédiami, ktorý vyhráva dostihy. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu postavy jen bezradně tápou ode zdi ke zdi a nic zajímavého ani zvlášť zábavného se neděje (i když pánové to asi uvidí jinak ;). Ale ve chvíli, kdy Sam s Paulem ukují mazaný plán na velkou bankovní loupež, se začnete smát, a nepřestanete ani po titulcích. Lupiči-amatéři sice zločinnou akci pečlivě nacvičí („Žádnou paniku!“ „Proč žádnou paniku?!“) a v po zuby se (v hračkářství) vyzbrojí, záměr sbalit prachy a vypadnout se ale nakonec vyvine hodně překvapivě. Vedle Daniela Auteuila se mi líbil François Perrot v charakteristické roli uhlazeného ředitele a především a hlavně Georges Géret jako maniakální komisař Bouvard s rozkošnou zálibou střílet na všechno, co se hýbe. :) ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Mám za to, že Francouzi jsou, na rozdíl od Amíků, schopni natočit komedii vtipnou, inteligentní a ne nudnou. Z tohoto počinu mám právě opačný pocit. Když je to už vtipné, tak minimálně - a mně přišlo, že i dost trapné až debilní. Konec je naprosto useklý a náhlý. Negativní hodnocení je možná také kvůli vyloženě nesympatické ústřední dvojici. Nejsem schopen určit, kdo mě z těch dvou víc iritoval - ten debilní plešoun, nebo ten rádoby geniální play(loser)boy? A to D. Auteuile fakt můžu - herec je dobrej. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z policejních odstřelovačů při přepadení banky nemá v odstřelovací pušce zásobník. (JohnSmith)
  • Režisér Édouard Molinaro si ve filmu, jak je jeho zvykem, střihl cameo – můžeme ho zahlédnout coby prodavače novin. (Komiks)

Reklama

Reklama