Reklama

Reklama

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (140)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vezmeme toho nejchudšího kluka z nejchudší části Ruska a uděláme z něj kosmonauta, který jako první vyletí do vesmíru. Ryzí sovětský příběh z éry sovětského lidu. Bohužel ani ty záběry z Vesmíru nepůsobily tak, jak by si Gagarin zasloužil. Patetické, klasicky rusky velikášské, ale vlastně ne moc zajímavé. Ty sociální témata ruským filmařům jdou lépe než ódy na Sovětský svaz. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Neviem brať ruské filmy a ruskej histórií vážne. Tu si aspoň dovolili dve-tri vetičky proti systému a to chcelo odvahu. Inak je to také výpravné, preskakujúce z jednej dejovej linky na druhú. Našťastie sa to nenesie v nejakých filozofických rovinách rozoberania človeka, čo ide do vesmíru. Dekel mi to nevzalo, ale ani nepobúrilo. 2 z 5 ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Ta retrospektivna struktura vobec nefunguje. Az som mal podozrenie, ze tradicny linearny dej bol v ramci filmu uplny trapas, tak to vyriesili na poslednu chvilu takto. Fakt som nemyslel, ze z takto fascinujucej temy moze vzniknut takto nevzrusivy a nudny film. A pritom Spacewalker bol vynikajuci, takze Rusi evidentne vedia tocit divacky strhujucu propaandu. Skoda. 5/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je mi trochu líto, že Rusové nešli s tímto tématem víc do hloubky, klidně bych snesl i delší stopáž, kdybych se toho o Gagarinovi dozvěděl trochu víc. I tak šlo podle mého o povedený film prostý otravného patosu a na ruské poměry pojednával překvapivě více o člověku než o vlasti. Výstižný komentář napsala marhoul. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Žalnin má skoro stejně krásný úsměv jako měl Gagarin. Což mu možná pomohlo mě přesvědčit, že jsem spolu s Jurijem Alexandrovičem prožívala jeho let. Spolu jsme byli nadšení, že to dokázal. A spolu jsme se stali prvními dobyvateli vesmíru. Film o hrdinovi musí být hrdinský epos, což Parčomenko ví. A nejen že to ví, umí to i prosadit na plátno. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • Jedná se o první filmovou biografii, k jejímuž natočení dala Gagarinova rodina souhlas. (Snorlax)
  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)

Reklama

Reklama