Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (258)

vesper001 

všechny recenze uživatele

Tilly se vrací do rodného hnízda, odkud byla v dětství vyhozena. Šije, šije si šatičky, stará se o šílenou máti a budí všeobecný rozruch svým krejčovským uměním, svou extravagancí a neskrývanými antipatiemi ze všemu, co na tomhle vystrkově dýchá. Hlavně ale přede zlatou nit, kterou hodlá obtočit a utáhnout kolem krků těch, kdo jí ublížili. Kate Winslet je skvělá, příběh dobře vystavěný, dojde i na jeden dost dusný zvrat, ale film celkově působí jaksi zaprášeně a zatuchle. Asi jako šaty, které mnoho let ležely zapomenuté na dně starodávné almary. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Život mění drobné okamžiky, ale proč se o tom mám ujišťovat skoro dvě hodiny? Krásná Kate, nádherné šaty a spousta zášti. Se závěrem snímku jsem pochopila, že mě vlastně nutí myslet si, že život stojí vážně za hovno. A je smutné, že i přes své schopnosti a šarm, si sama hrdinka ve skutečnosti myslí, že stojí za hovno taky. A póza děsné drsňačky to prostě nezakryje. Já vám teda nevím, ale pěkný vizuál mi tady nestačil....a to bych sebekriticky řekla, že mi stačí často. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Vraví sa, že šaty robia človeka... naozaj? Po dlhej, predlhej dobe prichádza Jocelyn Moorhouse s novým filmom, ktorý ma skoro priklincoval na stoličku. Nebyť pár drobností a slabších momentov (hlavne zo začiatku - nudnejší zdĺhavý rozjazd) tak idem do plna. Neskutočne šialená, absurdná jazda za poznaním, že sú na svete ľudia (a tí sú bohužiaľ v absolútnej väčšine), ktorým na zmenu charakteru k lepšiemu nepomôžu ani tie najlepšie šaty na svete. Opäť jeden zo snímkov, ktorý oplýva bohatosťou a rozmanitosťou charakterov (najmä v negatívnom zmysle), pričom niektoré z nich mi dopriali skutočne silnú dávku antipatie a nechuti, hlavne tá pani učiteľka. Skutočne je len veľmi malo filmov kde by sa vyskytla takáto extrémne nepríjemná osoba, ktorú by divák najradšej hneď z kraja vlastnými rukami uškrtil keby mohol. Páčilo sa mi aj to, ako samotná absurdita niektorých situácií a strelený čierny humor tieto jednotlivé povahy postáv zvýrazňovali, niekedy kvôli tomu nadobúdali až karikatúrny charakter, ale o to viac to zas bolo jasnejšie a priamočiarejšie. Zároveň to pekne dotváralo hlavnú pointu. Záver aj vďaka tomuto bol absolútne famózna čerešnička na torte, plná všakovakých rozmanitých pocitov. 85/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Ty absurdní momenty (jako když návštěvnice přijede do vesničky a uvidí tam všechny ženy v nejluxusnějších modelech) v úvodu jsou parádní, vztah mezi Hemsworthem a Winsletovou (kdyby to člověk nevěděl, ani by neřekl, že je mezi nimi 15 let věkový rozdíl) taky ujde, ale ta závěrečná třetina je prostě špatná - ne vinou filmařů, ale kvůli předloze, která se zřejmě za každou cenu chtěla vydat jednodušší cestou patetičnosti a kýče. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Představte si díru kdesi v Australii, kde máte sousedy tak blízko, že byste k nim dostřelili golfovým míčkem. A skoro všichni vás tam nechtějí a ve skutečnosti je ani vy nemáte zrovna rádi, protože se kdysi odehrála nějaká křivda, nebo dokonce vražda... . Hned od úvodních minut jsem měl pocit, že tohle bude můj šálek kávy. Kdo by to byl řekl, že ten podvratňoučký humor, který na vás od první minuty jukne, mají na svědomí ženy? Říkal jsem si. Jenže to nevydrží dlouho. Humorno začalo dostávat na frak od dramatična a taky trochu nudy...to když se do popředí dralo romantično. Najednou tady máme příběh o pravdě, která se po desítkach let prodrala na povrch. A s ní i další odhalení... . Humor zmizel. Už takhle to bylo zklamání, ale děvčata přitvrdila a postavě Tilly naložila ještě víc. A za pár dalších minut zase... . Takže i přes snahu tvůrců zabalit tenhle papříběh do bizáru...tohle je fakt hodně velká dradivočina. A ten závěr? Ten je i na divné Australany pôb. Je to dramaturgicky mizerný slepenec zajímavých momentů, který nespasí ani dobří herci. Rozčarování. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Kate Winslet chcela, aby jej austrálsky akcent bol čo najhodnovernejší. Spolupracovala teda s rečovou trénerkou Victoriou Mielewskou. Tá jej pomáhala pripraviť sa na rolu vo filme z austrálskeho prostredia Ako dym (1999). (megajalec)
  • Liam Hemsworth podstúpil prísnu diétu kvôli scéne, kde bude bez trička. Kate Winslet sa vyjadrila, že keď mu v tej scéne merala pás, počula mu škvŕkať v bruchu. (megajalec)
  • Natáčanie bolo viackrát prerušené divokými emu, ktoré rušili scény. (megajalec)

Reklama

Reklama