Reklama

Reklama

Půvabná švadlena Tilly Dunnageová (Kate Winsletová) se po letech vrací do svého rodného městečka Dungatar v Austrálii, aby odhalila pravdu o své minulosti. V dětství musela svůj domov narychlo opustit kvůli podezření ze zavinění smrti svého spolužáka. Dospívání strávila v internátní škole a posléze působila v Evropě jako švadlena předních módních návrhářů. Navzdory svým úspěchům v módním světě se nedokáže zbavit nepříjemných vzpomínek na záhadnou smrt mladého chlapce, a proto se po letech vrací na australský venkov ke své svérázné matce Molly (Judy Davisová). Tamější obyvatelé jí nadále považují za prokletou vražednici a zpočátku nemohou vystát její přítomnost, navíc je značně provokuje svým emancipovaným vystupováním. Postupem času si ale dokáže získat přízeň žen svým vybraným módním stylem a pozornost mužů upoutá svou krásou. V přítomnosti bývalého spolužáka Teddyho (Liam Hemsworth) navíc začíná věřit, že se může zbavit svého životního prokletí. Představu idylického venkovského prostředí ale zcela nabourá několik překvapivých odhalení, která vedou k dalším tragickým událostem... Australský snímek představuje filmovou adaptaci stejnojmenné literární předlohy Rosalie Hamové a žánrově se pohybuje na pomezí dramatu, romance a černé komedie. Snímek bodoval při udílení cen Australské filmové a televizní akademie, kde získal ocenění především v hereckých kategoriích (Kate Winsletová, Judy Davisová, Hugo Weaving) a dále získal ocenění za nejlepší kostýmy a Cenu diváků. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (258)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

The Dressmaker je do jisté míry netradiční směsicí komedie a dramatu, přičemž první půlka seznamuje diváky s různými bizarními postavičkami z jednoho malého australského zapadákova, zatímco ta druhá se veze spíše na dramatické vlně. Celým filmem prostupují motivy jako pomsta, hledání pravdy, předsudky, lidská omezenost a chování individuí jako ovce ve stádu. Osobně mi rozhodně nevadily poněkud ostré žánrové přechody, vlastně jsem je uvítal, protože přece jen dělaly z filmu netuctovou podívanou. Během sledování jsem se jak od srdce zasmál, tak se mi i zasklily oči, což se mi nestává tak moc často. K výkonu Kate Winslet se dá říct snad jediné: Perfektní! To stejné platí i pro Huga Weavinga a Judy Davis ve vedlejších rolích. Zkrátka moc dobře natočený snímek, u kterého dojde na nejednu emoci - radost, pobavení, rozhorčení, ale i smutek - což je jen dokladem toho, že nejde o nějakou průměrnou jednohubku, která by se vypařila jako pára nad hrncem. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to fantastická představa, že v australském prdelákově, kde psi dingo dávají dobrou noc, se najednou otevře salon s haute couture a místní hospodyňky vymění zástěry za modely z přehlídkového mola. A k tomu jim asistuje ještě transka šerif, který miluje flitry. ____ Snímek s lehce detektivní zápletkou se láme v polovině a námětem připomíná Návštěvu staré dámy. Zlom ve vyprávění je příliš násilný, působí jako neumětelská scénáristická schválnost a závěrečná msta je nedomrlá. Film má místy téměř hysterickou atmosféru. Ale ty modely jsou opravdu krásné. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

3+ Australská kinematografie přináší často zvláštní kousky a tenhle „moderní ženský western“ do té škatulky hezky zapadá. Hlavním tématem této ujeté černé komedie je vyřizování účtů s minulostí v rodilém zapadákově a na to hlavní hrdince stačí skoro jen jehla a nůžky ;-). Žádný průkopnický film z toho nevznikne, ale jako oddechový mišmaš mě to docela bavilo a i díky bohaté výpravě se na to hezky koukalo – takže lepší 3 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo hodně zvláštní. Na jedné straně to byla komedie se situačními gagy vyprávěvějící o moderní ženě, které svým přístupem k oblékání rozmetá zažité konvence australského zapadákova a na té druhé drama provázející tragické události jak z minulosti, tak ze současnosti. Aby ten kontrast byl ještě větší, vystupuje zde řada obskurních postaviček, které vlastně v ani jedné linii nemají co dělat, ale ve finále tahle kaše jak od pejska kočičky, až na drobné výhrady, tvoří víc než solidní celek, jehož výrazným kořením jsou výborní herci. Kate Winslet s Judy Davis byly úžasné, Hemsworth mi překvapivě nebyl protivný a pobavil i parádivý seržant v podání Hugo Weavinga. Podivnost. Ale dobrá. 75% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mrzelo mě, že tu režisérka nedokázala sladit absurdity jak ze světa Velké ryby a poctivého rodinného dramatu z australského maloměsta. Ten film prostě nevěděl, na jakou stranu se přiklonit a stejně tak to bylo i s humorem. Ten dlouho tápe a pak vytasí scénu, že se smějete na celej barák. Pak ale zase dlouho nic. Přitom po dramatické stránce je to, troufám si tvrdit, rodinné drama tragicky epického rozměru, který ve filmech nemá obdoby. Když se ale podaří, nedá se na něj zapomenout. Ani zde nezapomenu, ale hodnocení, bohužel, zakončím solidními třemi hvězdami. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (23)

  • Kate Winslet se během natáčení naučila šít. Poté pomáhala Margot Wilson při vytváření kostýmů pro její postavu. Wilson byla najata výhradně pro šití oblečení pro Winslet. (BMW12)
  • Film bol taký populárny v Austrálii, že v kinách sa premietal ešte štyri mesiace po premiére. (megajalec)

Reklama

Reklama