Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 3

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (176)

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tento film je trošku nezaslúžene podhodnotený, ale nechcem o tom moc polemizovať, lebo názory ľudí môžu byť rôzne. Tohto roku je to už druhý čiernobiely film, ktorý som videl, no kým ten prvý ("Set The Fire To The Stars") bol pre mňa veľkým sklamaním, tento bol ten pravý opak. Veľmi dobre rozpracovaná atmosféra a veľmi dobre využitie faktu, že film je čiernobiely. Cítime nočné chvíle a jemne sa ten strach aj vkráda. Hlavná hrdinka je skvelá a veľmi tajomná. A nikdy neviete čo bude chcieť spraviť. Osobne len neviem prečo je film charakterizovaný ako horor, keďže tu nie je veľmi veľa hororových elementov a väčšinou je to skôr romantický thriller. Záver je absolútne fantastický a patrí medzi moje najobľúbenejšie momenty filmu vôbec. Mrzí ma to nízke hodnotenie, no myslím si, že zväčša za to môže fakt, že film je kategorizovaný ako horor. Inak šlo o veľmi dobrý filmový počin. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Hipstrovinka. Ono zmínění vajsíčku v úvodu je dostatečné varování, co očekávat, a hloubka to fakt nebude. Není to Jarmush, není to Dolan (který se slowmotionama a klipovitostí hodně dere na mysl) ale já sem cílovka a já se bavim. Třeba skvěle vycentrovanou kočkou, která si fakt zasloužila být uvedena v titulcích. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, ktoré idú proti diváckym očakávaniam a ktoré dbajú viacej na atmosféru, ako na samotný príbeh. Jednoduchá dejová línia má vytvoriť zdanie vlastného fikčného sveta o Bad City, ktoré ale nefunguje kvôli zameraniu sa na postavy. Tie paradoxne len prostredie vypĺňajú a slúžia ako kulisa k atmosfére. Tá je podporená výbornou hudbou a čiernobielym obrazom. Prostredie nesedí k postávam. Postavy k prostrediu. Ich vzájomný vzťah je mätúci. Značky upozorňujúce na postavu v čiernom sú rozmiestnené takmer všade, pričom ale postavy sú s prítomnosti tajomnej upírky stále vedľa. Ale aj napriek tomu mi to celé zaváňa úmyslom. Amirpour nenatočila dobrý film. Natočila iný film. A po všetkých tých schématických veciach sa mi celkom páči postoj, dajme upíra na skateboard a nechajme ho ísť nočnou ulicou. Podobná lahôdka akou bol pre mňa Neon Demon. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Existenciální drama, alegorie, příběh života, přežívání a smrti. Krásná černobílá kamera společně s hudbou vytváří místy až hypnotickou podívanou. Upír je zde svědomím, smrtí, co trestá, ale přitom pochybuje. Arash se protlouká životem a stará se o otce, který je závislý na drogách. Když mu do klína spadnou peníze i s drogami, pustí se do kšeftování, ale cítí, že by měl dělat něco jiného. Mezitím do jeho života vstoupí dívka, co umí v lidech číst jak v knize, Nemá srdeční tep a toulá se nocí zdánlivě jen tak. Její setkávání s postavami jsou jakési malé střípky nekonečného příběhu. Na setkání s ní jistě chlapec na skateboardu jen tak nezapomene. A klidně bych se obešel i bez upířích zubů, ale nakonec, proč ne... Mám pocit, že pro lepší porozumění a docení by to chtělo ještě další projekci. Film zdaleka ne pro každého. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Upírska romanca/dráma mixnutá westernovou atmosféru a natočená čiernobielo a v perzštine? Na artovej scéne tento rok asi nič podivnejšie nevzniklo, ale obávam sa, že v tomto prípade bude skôr Director Walks Home Alone at Night, pretože po projekcii tohto filmu ju asi ťažko bude prenasledovať stádo oddaných fanúšikov. Tu sa očividne niekto chcel inšpirovať Jarmuschom (Only Lovers Left Alive), ale na toho mu ešte chýba veľa režijných skúsenosti a na debut to bol až príliš odvážny počin. Takže zatiaľ čo je Jarmusch elektrizujúci, vťahujúci, hĺbavý je Amirpourovej A Girl Walks Home Alone at Night len nezáživný, obsahovo dutý a o ničom film. Miestami síce formálne zaujímavý, ale nijako inovatívny a len mechanicky na seba vŕši motívy príznačné pre indie scénu. Je to taký „art for art's sake“ utopený v sebe samom, zahľadený do vlastnej prázdnoty. Póza pri ktorej som mal v prvej polovici pocit, že hľadá samú seba a postupne by mohla mať nejaký zmysel, pridanú hodnotu. Bohužiaľ nemá a druhá polovica pokračuje v monotónnosti a už len svojou formou ubíja. Tu totiž niekto chcel až príliš vypočítavo natočiť nezávislý klubový hit a táto prvoplánová snaha je prehliadnuteľná od úplne počiatku. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se v kalifornské poušti v opuštěném městečku. (Zdroj: Cinema). (M.B)
  • Pri navrhovaní vizáže pasáka Saeeda (Dominic Rains) sa režisérka inšpirovala frontmanom kultovej Juhoafrickej kapely Die Antwoord – Ninjom. (Hamaradža)
  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama