Reklama

Reklama

Láska na vlásku

  • Slovensko Láska na vlásku
Trailer
Pohádka / Rodinný
Slovensko, 2014, 111 min

Předloha:

Mark Twain (kniha)

Kamera:

Ivan Finta

Hrají:

Samuel Spišák, Celeste Buckingham, Tomáš Hanák, Gabriela Dolná, Judit Pecháček, Štefan Šafárik, Tomáš Matonoha, Karol Čálik, Jakub Spišák, Ľudovít Cittel (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kde se štěstí drží za ruku se lží, tam je láska v nebezpečí! Výpravná pohádka si vzala ústřední motiv z Twainovy prózy "Princ a chuďas". Do království, v němž král (T. Hanák) onemocní a princ Matěj (v dvojroli S. Spišák) ještě nechce převzít zodpovědnost za vládnutí, přichází vyslanec osmanského sultána, který zemi ohrožuje. Král nechá povolat benátskou princeznu Beatrix (C. Buckingham), aby se sňatkem s jeho synem obě země spojily a mohly čelit náporu vetřelců. Jenže Matěj se ženit nechce. Není spokojen se svým životem, v němž je neustále chráněn, ale přesto se cítí být sám. Navíc proti svatbě intrikuje zrádný hvězdář (T. Matonoha), který se tajně spojil s nepřítelem. Kousek cesty za horami žije kovář a jeho syn Tomáš. Ani on není spokojený se životem, který vede. Chtěl by do světa za dobrodružstvím. Když krajem cestují kejklíři, Tomáš se k nim přidá a shodou okolností se dostane až do královské konírny. Tam se potká s princem, který dostane nápad: díky jejich podobě se mohou na jednu noc vyměnit. Oba zakusí život toho druhého, poznají lásku, a zjistí, co je to zodpovědnost… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (342)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale já nemám koně !!" - "Ale já mám.. Tele !!" ;) Docela příjemné překvapení od sousedů, vzhledem k nulovému očekávání, které vypráví poměrně ošoupaný příběh o tom, že před skutečným životem a pravdou se zkrátka nedá utéct, sice působí jako polotovar, co doplácí zejména na užívání známých motivů z klasik, aniž by je však jakkoli funkčně využil či rozvíjel, ty jsou prostě jen včleněny do scénáře jen tak, jen aby v něm prostě byly, místy poněkud jalový dialog - Byť si tedy nejsem vůbec jistý, do jaké míry ho ovlivnil překlad a ten obludný a zbytečný dabing.. - a především dramaturgie, nezvládnutá rytmizace snímku, a tak i nulová síla těch stěžejních scén, na čele s tou, při níž umírá král, jehož si mimochodem zahrál překvapivě velmi dobrý Tomáš Hanák.. Dokonce i druhý český Tomáš, totiž Matonoha, si ty svoje kreace padoucha sympaticky dokázal ubalancovat na hraně s přepjatostí.. Přiznávám, že jsem dokázal jen velmi těžko rozklíčovat, v čem vlastně režisérka Mariana Čengel - Solčanská stojí nejpevněji v kramflecích, cítím snad jen jakési snahy o delší poetické objektivy, které však kazí příliš ostré nůžky vzhledem k délce záběrů, opatrné tempo a jemný humor, který snímku slušel, ačkoli se s ním dost šetřilo.. Příjemná záležitost, leč bez napětí, kde jedinou větší akci přináší nedopointovaná scéna s vlky, a čehokoli zapamatování hodného, včetně nulových ženských charakterů, když ani nevýrazná hvězdička Celeste Buckingham nemá co hrát.. Z tohohle se prostě nová Šialene smutná princezná nestane, a o vlásek to rozhodně nebylo.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Načetl jsem několik zdejších komentářů, které jásají nad hlavním hrdinou. Tak to jsem se asi díval na jinou pohádku, princ a kovář v nijak objevné variaci na Prince a chuďase, oba byli nemastní neslaní holobrádci. Navíc mi docela vadí počítačová úprava exteriérových záběrů, ty kontrasty jsou strašně znát a přitom jsou zbytečný. Děvčata opět bez šťávy, takže pro mě tady plusově jedině charismatický král Tomáše Hanáka. ()

Reklama

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Trochu promrhaný potenciál - nejfilmovější pohádka letošních Vánoc (malebné slovenské exteriéry, realistické kostýmy), zároveň ale snad nejutahanější adaptace Twainova Prince a Chuďase, kterou znám. Samotná expozice trvá téměř 50 minut a ani během následující hodiny divák nedostane nic navíc oproti očekávání, jen enormně řídkou historku o záměně, lásce na první pohled a potrestaném zlu. Nevýrazné postavy a nejasně motivovaní antagonisté taky nepotěší. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to bylo neuvěřitelně příšernou českou "úpravou" (dabing nejen slovenských, ale i českých herců? Really?), ale stupidnější pohádku už jsem dlouho neviděl. Tady totiž nefunguje naprosto nic. Mark Twain ze znásilnění své klasiky div nevstal z hrobu, dialogy a jednotlivé scény nedávají mnohdy smysl a postavy se často chovají jako úplní idioti. Na pohádkovou atmosféru pak tvůrci už úplně kašlou a já se sám sobě divím, že jsem u této skoro dvě hodiny(!!!) trvající nudy neusnul. Na ten vypatlaný herecký výraz Celeste Buckingham ale jen tak nezapomenu. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ale jo, nebylo to špatný - když se to srovná se soudobou českou pohádkovou tvorbou (o slovenské toho moc nevím). Pohádkové zpracování Prince a chuďase? Proč ne, není to sice kdoví co, ale než být originální za každou cenu (a tudíž zpravidla křečovitý a trapný), tak to raději takto. Exteriéry parádní, Celeste se mi líbí, hezky zpívá (viz závěrečná píseň) a že by byla nějak strašná herečka jsem si nevšiml - ta četná kritika na její adresu možná spíš pramení z averze těch, kteří sledují různé talentové soutěže a znají ji odtamtud - to ale není můj případ. A krom toho - závěr pohádky nabízí docela pěkný recept proti pracovnímu - a koneckonců i manželskému - stereotypu. Pokud tedy máte svého dvojníka :D. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (18)

  • Jeden z kaskadérov, ktorý v náročných šermiarskych a jazdeckých scénach zaskakoval za Samuela Spišáka (Matej/Tomáš), si nebezpečne zlomil ruku.
    (Zdroj: sme.sk)
  • V čase 1:35:45 jsou na trubadůrských píšťalách jasně zřetelné letokruhy, šlo tedy o dřevěné atrapy. (Petsuchos)

Reklama

Reklama