Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Velkolepa sterilna nuda. Roel Reiné nie je dobry reziser a nikdy sa nim asi uz nestane. Jeho jedinym talentom je, ze dokaze natocit filmy tak, ze vyzeraju niekolkonasobne drahsie. A este vie natocit prehladne akciu, takze tu mame bambilion spomalovaciek. A to je tak vsetko. Ako rozpravac pribehov uplne zlyhava. Vsetky tie politicke cachre su nezazivne a nezazivna je prekvapivo aj akcia. Chyba jej napaditost. Cely cas pôsobi monotonne a po chvili sa mi prejedla. Stavu jej nedodava ani velkolepa hudba, ktora nejak nepasuje k tomu, co sa deje. A cely film nadobro pochoval ten vyzraty smiesny bambula bez stipky charizmy, ktoreho obsadili do hlavnej ulohy. Pre mna to bola strata casu a pokial nemate fetis na historicke namorne bitky, tak sa tomuto vyhnite oblukom. 3/10. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že mě Holanďani tím velkolepým "bayovským" stylem naprosto vyazili dech. Ovšem je otázka jestli takový styl sedí k historické události, protože to blockbusterové pozlátko přebijí onu historickou atmosféru a přirozenost. Příběh je to neskutečně zajímavý a film nabídne mnoho zajímavých scén. Jen si úplně nejsem jist zda atraktivita vyprávěnínyla maximálně možná. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Dokonalost filmu spočívá hlavně v tom, že ten zvláštní týpek s vizáží umaštěnýho křupana si postupně získá vaše sympatie a ke konci mu už zcela fandíte. Vizuálně dokonalou podívanou na námořní bitvy střídají neméně dramatické scény ze zákulisí paláců (v obou případech s fantastickou kamerou). Nizozemské dějiny té doby jsou našinci hůře pochopitelné s tou jejich státní formou trochu republika/trochu monarchie, ale pobrat se to dá. Troufnul bych si i říct, že v nepatrných náznacích prosvítá ne zcela asexuální vztah mezi Vilémem III. a Bentinckem, o němž se dodnes spekuluje. Mezi úplně minimální a drobné nešvary patří poněkud familiérní chování postav i v nejvyšších kruzích a osobnosti té doby by se v diplomatickém protokolu nikdy nedopustily rádobyvtipných přebreptů (Karel II.: Šestnáctý nebo čtrnáctý, těch Ludvíků je tolik, kdo si to má pamatovat). Film má dva neskutečně emocionální momenty, vražda bratří de Wittů a Ruyterova hrdinská smrt. Bravo Nizozemí za tenhle zážitek. (Ještěže nemáme moře a nikdo od nás nic podobného nemusí očekávat.) ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadšenej. Natočit takovouhle podívanou za 8mil euro je neuvěřitelný. Vypiplanej vizuál, kostýmy, dobový rekvizity, všechno na co se člověk zaměří je na vysoké úrovni. Nechce se mi k tomu psát nějakej sáhodlouhej elaborát, ale tenhle film opravdu stojí za to vidět. 95% P.s.: všiml si někdo, že si tam střihne cameo i Rembrandt, kterej nese pod paží svoji Noční hlídku? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Som megafunda namornych bitiek, lodi a vsetkeho, co malo vesla, plachtu a plavalo to. Reziser Roel Reine natocil genialny film, plny tychto fascinujucich mnou vymenovanych veci. Tematika 17. storocia a kapitana Michiela DeRuytera je zaujimava doteraz, dialogy su perfektne, kulisy na urovni. Namorne bitky su natocene jednotvarne ale rozhodne neomrzia a ja som si ich maximalne uzival. Trochu len zamrzi to, ze chyba dobova atmosfera 17. storocia a trochu by to chcelo kecov o hierarchii tej doby : 85 % ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Ve filmu použita replika ruské fregaty Shtandart, postavené v roce 1703 pro baltskou flotu. Ruské lodě byly v té době stavěné především podle holandských vzorů, jejich mělký ponor se hodil pro Černé a Baltské moře a v Holandsku se car Petr I. učil lodnímu stavitelství. Tuto loď jsme mohli vidět také v ruském historickém dobrodružném filmu Sluha jeho veličenstva. (flanker.27)
  • Michiel Adriaenszoon de Ruyter je považovaný za jedného z najväčších admirálov histórie a je nedotknuteľnou ikonou holandského vojenského námorníctva. Okrem toho je aj národným hrdinom a je po ňom pomenovaných až sedem holandských vojnových lodí. (MikaelSVK)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama