Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

Willy Kufalt

všechny recenze uživatele

Velice vydařený dokument o světoznámém československém režisérovi, který svými průkopníckymi snímky inspiroval řadu dalších tvůrců po celém světě. Nabízí se nám tu krásný přehled mistrových začátků, vzestupu, zákulisí tvorby téměř všech filmů, analyza mnoha trikových scén i něco málo zajímavého ze života Karla Zemana. Očekával jsem vzpomínky více žijících herců, ale nahrazují je zajímavé komentáře odborníků a tvůrců z celého světa, které krásně doplňují přehled přínosů tohoto velikána pro světovou kinematografii. Pak je tu především krásná výpravná rekonstrukce natáčení filmu Cesta do pravěku s originál partou kluků (dnes již důchodců), stejně tak pokus o znovunatočení vizuálně zajímavých scén z Vynálezu zkázy a Barona Prášila partou mladých nadšenců ze Zlína. Divák tak ještě víc žasne, jakou mravenčí práci odváděli naši tvůrci 60 let dozadu... Fascinující rovněž jako samotné Zemanovy filmy. Dokonalou atmosféru dokumentu dotváří i "vedlejší" ukázky vývoje čs. kultury v 40.-70.letech a využití původní filmové hudby Zdeňka Lišky, Luboše Fišera a EF Buriana. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Zpracování bylo tak trochu rozkouskované, proto nedávám plných 5*, ale stejně jako mladí nahlédli do kuchyně Karla Zemana tím, že vyzkoušeli jeho postupy a zažili radost z výsledků své snahy, tak i mně velmi pomohlo, že jsem se seznámila s tím, jak Karel Zeman tvořil své filmy, jak přepečlivě si připravoval každičký jednotlivý trik ve svých filmech, jak precizně pracoval a jaký smysl pro detail měl. Řekla bych, že měl "filmové oči", vždyť používá čistě filmové prostředky a s jakou bravurou! Tento skromný člověk byl skutečně Pan Režisér! ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Ve vztahu ke Zlínu (i vzhledem k věku asi) si myslím, že město je naprosto samozřejmou součástí vnímání díla Karla Zemana a jeho fantaskních světů; dokonalosti s jakou se nebál vedle sebe postavit největší herecká esa kvůli několika málo - přesto úchvatným replikám. Dokument otevírá všechno, co na Zemanových filmech zbožňuju od svých tří. Koneckonců Fryštáckou přehradu jsem si oblíbil jenom díky tomu, že tam natáčel Cestu do pravěku. Když k tomu připočtu nadšené ódy brunátného Terryho Gilliama - má to kouzlo ještě o něco víc. Navíc z toho celého vystupuje povzdech, že takový druh filmů; tedy fantaskní nádhery tady dlouho nikdo neudělal a jestli vůbec udělá. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dívám-li se dnes na některé z jeho filmů, dýchá na mě kouzlo plné krásných dobrodružství. Uměl pěkně zpopularizovat poetickou metodou verneovský svět. Někdy mám pocit, že pro tentokrát čas jakoby jeho filmům naopak kvalitu přidal. Díky jeho představivosti a nevyčerpatelné tvůrčí fantasii přibylo do fondu světové kinematografie několik nezapomenutelných filmů. Zcela zjednodušeně z tohoto pohledu je jasné, že režisér a animátor Karel Zeman pro mě znamená jakési filmové slunce mého dětství. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je jistě tvůrcem, který si dokument zaslouží. A nejspíš i mnohem víc. Jeho umění totiž skutečně převyšuje o třídu jeho současníky. Uspěl na poli z nejtěžších, totiž filmech pro děti. A není to jen atribut klukovského dobrodružství, ale i skvosty jako Krabat ( vlastně trochu protiúkol ) nebo JaM s jejich zvláštní atmosférou, která se nesmazatelně otiskla do mé dětské duše. A nebledne nijak výrazně ani po x letech. Snad mi chybělo víc informací z mistrova osobního života a jeho vlastních archivních promluv ( ovšem nevím jestli jsou k dispozici ). Zaujal mě detail, že si rozkresloval scénáře a nemohl jsem si je vzpomenout na F.Vláčila... Snad to není poslední dokument o KZ a vytěží se ještě víc, dokud žijí ještě pamětníci! P.S. Doufám, že vznikne i pořádný dokument o mistru jiného řemesla, který je také zmíněn. Filmová hudba Zdeňka Lišky, toť pokroutka pro nejedno ucho filmového labužníka! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • "Na počátku celého projektu byla spolupráce České televize při vzniku Muzea Karla Zemana v Praze, která se rozvinula v mezinárodní projekt, " vzpomíná dramaturg České televize Martin Polák a upřesňuje: „Zkoumali jsme filmové archívy a získali několik hodin ojedinělého filmového materiálu, jehož ukázky dávají divákovi možnost nahlédnout do zákulisí Zemanovy tvorby." (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno