Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 1
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (166)

Greg25 

všechny recenze uživatele

Velmi rozpačitý rozjezd (první tři epizody), po kterém následovaly velmi dobře zvládnuté díly. Byla by chyba nevidět, že příběhy nejsou špatně dějově vystavěné, postavy slušně napsané a skvěle zahrané. Spíš je problém v tom, že to nemá úplně tu správnou atmosféru a na seriálu je velmi znát, že se v ní do jisté míry odráží dnešní doba (u takových Četnických humoresek jev takřka nepatrný). Což samo o sobě nemusí být na závadu, jen to nevytváří ten kýžený efekt, že divák věří, že by se to doopravdy mohlo odehrávat v tehdejší době. Nicméně medvědí službu seriálu prokázala ČT, která ho prezentovala jako nástupce Četnických humoresek, přes podobnost doby a tématu, to seriálu spíše uškodilo (byť podobnost tady samozřejmě je, ale netřeba ji zdůrazňovat více), protože Četnické humoresky byl výjimečně zdařilý projekt, takový jakých žádná česká televize nemá mnoho, proto se v jejich stínu Četníci z Luhačovic mohou jevit jako o něco horší seriál, než jsou. Do jisté míry neprávem. 65% ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro natočení dalšího detektivního seriálu zvoleno zajímavé neokoukané téma počátku samostatného Československa. Interiéry a kostýmy jsou povedené, bez rušivých prvků. Dějově jednotlivé díly kolísají, což je do velké míry způsobeno konkrétními veliteli stanice. Langmajerova postava je úplně zbytečná a díly s ním se dostávají na hranici absurdní komedie. Jestliže se tímto seriálem mělo vzpomenout na skutečné četníky, tak důstojně a ne tímto způsobem, kdy si člověk udělá obrázek na základě seriálu a řekne si, že polovina byli blbci a druhá zelenáči. ()

Reklama

kulyk

všechny recenze uživatele

No to mi ho drbej za ouškama! Zkusmo mrknu na dvě minutky ze seriálu, a copak to nevidím? Švestky na cimře spouští pumpky a dělají z Luhačovic lázně vpravdě římské, a jediný stařec, který zaslouží ve skorovarech procedury, je jejich fiflající šéfik Zedníček. No, není čas na kraviny, nebudu tu možná věčně. Holt zůstanu ochuzen. ()

Oneiros 

všechny recenze uživatele

Půlce lidí vadí, že to je moc jako Četnické humoresky, druhé půlce vadí, že to je málo jako Četnické humoresky. Tvůrci totiž v oparu všech trapných moderních kriminálek bez ducha a náboje oprášili četnickou tematiku, což se v zemi svatého Arazíma neodpouští. Humoresky jsou samozřejmě kultovní právem, ale srovnávat s nimi Četníky z Luhačovic jen kvůli barvě uniforem a humoru, který seriálu dává jiskru, je nefér. Mnohem lepší je srovnání se zmíněnými moderními kriminálkami, mezi kterými Luhačovice ční jako basketbalista ve školce. Seriálu celkově sedí temnější nota, obsazení (kdo po prvních dvou dílech odsoudí začínající herce nebo Zedníčkovu roli, ten by si měl doplnit vzdělání o zbytek série). Vztahový marasmus a zápletka některých dílů (za vše mluví slaboučké první dvě epizody nebo nedotažený konec) už jsou věci kritizované zcela oprávněně. Přesto působí celek seriálu velmi dobře. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Já se musím přiznat, že jednak mě to zajímalo a jednak jsem byl na to zvědav. Bude to znít jako fráze, ale kdyby pro nic jiného, tak tedy už proto, že tahle četnická stanice je hezky prodchnuta prvorepublikovým Československem, jako album starých rodinných fotografií. Svěřit hlavní roli Pavlu Zedníčkovi, nebylo v tomto případě vůbec na závadu. Tahle poloha mu prostě sedla. ()

Galerie (319)

Zajímavosti (57)

  • Natáčelo se v Prostějově, Brně, Luhačovicích, zámku Hoštice, Jimramově, zámku Lesní Hluboké. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Povolání četníka patřilo k těm nejnebezpečnějším. Četníci sice měli respekt společnosti, nicméně pachatelé, včetně pachatelů takových zločinů, jako byla krádež zvěře (pytláctví), pašeráci a kasaři neváhali na četníky střílet. Prakticky prvními padlými byli četníci, kteří padli v listopadu 1918 v bojích na Slovensku. Další padli při výkonu služby. Lze říci, že ročně při výkonu umíralo kolem 5–10 četníků (to je přibližný průměr). Bližší informace lze nalézt na webu Muzea policie. Řada četníků byla zastřelena, někteří byli utlučeni zločinci. (Česká televize)
  • Ve scénách ve slunečních lázních jsou na stříškách vidět eternitové krytiny. Ty se však začaly vyrábět až v 30. letech minulého století, tudíž v roce 1919 na střechách být nemohly. (frolish01)

Reklama

Reklama