Reklama

Reklama

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného "pražský řezník", přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie... Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Josefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce. (Falcon)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 018)

sheen 

všechny recenze uživatele

Každému kdo jde na tento film a neviděl film Atentát, což by mělo být něco jako povinná četba, doporučuji nejprve shlédnout tuto perlu československé kinematografie a poté shlédnout Anthropoid. Musím uznat, že se jedná opravdu o kvalitní reinkarnaci filmu Atentát neboli atentátu na Heydricha, plno vynikajících hereckých výkonů, finální bitva o přežití v kostele je bitva plná emocí. PS : film Atentát byl nepřekonán. [Cinestar Anděl] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla obrovská a výsledek za to opravdu stál. Přitom doporučuji pro absolutní filmový zážitek si tento film, pokud možno, pustit s dabingem. Sice je to asi jediný film, u kterého to jsem schopný tvrdit, ale zároveň věřím, že to je pořád lepší, než poslouchat tu „českou“ angličtinu u anglických herců, což byl vlastně dle režiséra i záměr, aby rozlišil Čechy a Němce. A já mu to za zlé nemám. Poměrně rychle jsem to přešel bez povšimnutí, ale uznávám, že to někoho může dráždit. Horší to bylo s kamerou, která v zásadních akčních sekvencích poletovala jak hadr na holi ukrajinské uklízečky. Ale dobře, i to jsem nakonec odpustil a musím uznat, že i přes nejistotu během atentátu jsem ze závěrečné scény v kostele byl vysloveně nadšen. A to i přes poletující kameru, která tomu dodala patřičný zmatek a vytvořila zaručeně nejlepší válečnou scénu za posledních několik let. Nejde ale jenom o tyto jednotlivosti. Anthropoid je třeba pochválit hlavně jako celek. Vlastně jsem třeba nezažil podobnou spolupráci mezi českými a anglickými tvůrci. Už tím si myslím, že je tento film jedinečný. Pokud někdo hodnotí dvěma hvězdičkami a níže, tak zřejmě nekoukal na stejný film a nevnímal to, co jsem vnímal já. Poprvé jsem se setkal s tím, že má někdo zájem do světa uvést jeden z příběhů České, potažmo Československé, historie. A Adam Ellis byl pro mě super volba. Tak neuvěřitelně smutný příběh si zaslouží globální pozornost. A Anthropoid podle mě udělal maximum! ()

Reklama

Jacinda 

všechny recenze uživatele

no...tak to bylo drsný. filmu nelze upřít, že je natočen stylově. minimum kýče a dobře naporcovaná dávka brutalit. Tak dobře, že jsem se v kině rozeřvala a odcházela s gumovýma nohama. Některé scény mi skoro obrátily žaludek naruby. Jamie sice trochu přehrává, ale čeští herci hrají výborně a ten závěr v kostele...znáte jejich osud, víte, že je to nevyhnutelné, a stejně si přejete, aby to skončilo dobře. a ono neskončilo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jakož to Český patriot (i když na vojně jsem nebyl) a milovník čehokoliv co se týká naší historie, tedy nejenom druhé světové války jsem byl zvědavý, jak si Britové poradí se zpracováním tohohle vůbec nejvýznamnějšího atentátu na vysoce postaveného nacistického pohlavára a musím říct,, že obstáli a určitě je to dobrý film. Naše domácí zpracování ze šedesátých let Atenát považuji za určitě slušný a nadprůměrný film, ale není to pro mě žádná nepřekonatelná klasika, takže s tím jsem k tomuhle přistupoval. Ani bych ho nenazýval remakem, byť je až na pár detailů o tom samém, ale je to prostě další zpracování známé historické události, takže tolik k tomu. Když se přenesete přes Anglicky mluvící Čechy s podivným přízvukem (holt je to Britský film, tak se tu kupodivu mluví Anglicky, to je divný co chytráci?) tak se nudit rozhodně nebudete. První hodina filmu se věnuje přípravám samotného atentátu a slouží i na celkem solidní seznámení z hlavními aktéry, pak přijde samotná událost, skrývání se v kostele a finální přestřelka z nácky, takže oceňuji, že film nic nepřibarvuje a drží se historických skutečností, tak jak se událi ani nám necpe nějakou patetickou lásku k západním mocnostem. Ba naopak je tu jasně řečeno, že západ Československo zradil, akorát snad scéna samotného atentátu je trochu akčnější, nepamatuji si, že by v Atentátu po provedení samotné akce nastala ještě nějaká přestřelka z nácky, ale tak dokážu to pochopit, je to snaha o dravější pojetí a větší přiblížení filmu současnému divákovi, takže ok. Navíc film je i celkem drsný a syrový, nic se tu nepřikrášluje a nacisti jsou odporná brutální prasata, což byli. Konec je stejný jako v naší verzi a tak jediné za co strhnu body je fakt, že někdy je ten střih a ta kamera akční až moc a bohužel ty přestřelky hlavně ta finální mi přišli kapku nepřehledné, což je škoda. Jinak vyjadřuji spokojenost. Ps : Jo a vzkaz pro xxmartinxx : Kdy měl jako Anthropoid zabít Heydricha??? Pět minut před koncem? a pak se měli hned všichni hromadně odbouchnout či co?! ne vztah některých lidí k filmům nechápu, rozumím, že mají třeba v popisu práce na ně chodit a, že je to nebaví, ale proč si potom takovou profesi vybrali, je mi záhadou.80% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Anthropoid zabil Heydricha moc brzo. Předtím nestihl věnovat dostatek času plynulému ději a potom už neměl o čem vyprávět. Šílené přízvuky vyvolávají dojem cizích lidí na cizím místě, ne domácího odboje. Bohužel to nevyšlo, přitom jsem moc chtěl, aby vyšlo. Ale nic v tom filmu nedrží pohromadě, nic nedává smysl. Emoce se přepínají každou vteřinou, vztahy vznikají během jedné věty. A ten konec? Asi jsem neměl chtít, aby parašutisti umřeli co nejdřív... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (62)

  • Scéna mučenia Aty Moravce (Bill Milner) bola natočená v Petschkovom paláci, v rovnakej miestnosti, kde sa skutočne udiala. Petschkův palác bola pôvodne banka, ktorá bola v čase vojny prerobená na veliteľstvo gestapa. Počas vojny tam umučili mnohých povstalcov a dnes je tam múzeum venované ich pamiatke. (Lucasion)
  • Při obléhání a útoku na chrám sv. Cyrila a Metoděje jsou němečtí vojáci vybaveni samopaly MP28/II a MP40, puškami Karabiner 98k, kulomety MG34 a granáty Model 24 Stielhandgranate. Jeden ze členů odporu používal pistoli Frommer Stop a jeden z důstojníků gestapa dvouhlavňovou brokovnici Remington Spartan. Jan Kubiš (Jamie Dornan) použil pro atentát speciálně upravený protitankový granát vz. 73 Mk. (Maulincio)
  • Režisér Sean Ellis dost dlouho trval na tom, aby se ve filmu objevila scéna s oběšenci v ulicích Prahy, čímž měl být zdůrazněn tvrdý okupační teror. Historičtí poradci mu tuto vizi vymluvili. (infected)

Související novinky

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

24. Český lev - výsledky

24. Český lev - výsledky

04.03.2017

Filmovým králem Českých lvů za rok 2016 se stal film Masaryk, který si odnesl rekordních 12 lvů. Tento film ovládl naprosto dominantně předávání Českých lvů za rok 2016. Ambiciozní film Anthropoid… (více)

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

Nominace pro 24. ročník cen Český lev

18.01.2017

České lvy letos budou velkým česko-britským duelem. Masaryka se 14 nominacemi totiž vyzve na souboj Anthropoid s 12 nominacemi, jimž v hlavní kategorii sekunduje Rodinný film, Hřebejkova Učitelka a… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama