Reklama

Reklama

Zločin v Polné

(TV film)
  • angličtina Murder in Polná (festivalový název)
TV spot
Česko, 2016, 2x86 min

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Václav Šašek

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Jaroslav Plesl, Karel Heřmánek ml., Karel Roden, Gabriela Míčová, František Němec, Jan Kačer, Petr Štěpánek, Jiří Plachý ml., Ondřej Kavan, Luboš Veselý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Zločin v Polné je vzrušující drama jedné detektivní historie. V roce 1899 na Bílou sobotu byla na cestě mezi obcemi Věžničkou a městečkem Polnou nalezena mrtvá dívka, švadlenka Anežka Hrůzová. Bylo jí devatenáct let. Na hrdle měla řeznou ránu a nejspíš vykrvácela. Sexuálního násilí se vrah nedopustil. Místním lékařům se zdálo, že sražené krve na místě činu není dost, a na otázku, kde je „chybějící" krev, se hned našla pohotová dopověď: Židé ji přidali o Velikonocích do macesů. K dispozici byl náhodou i potenciální vrah: přidrzlý a nepříliš chytrý mladík Leopold Hilsner, šnorer, tulák a žebrák... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (215)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, v české televizi zas a znovu vnikla minisérie, která je kvalitnější, než většina filmů, které čt vyslalo do kinosálů, navíc tu narozdíl od mnohých dvoudílných filmů nedochází druhé části dech, neb zde není kaše ani trochu nastavovaná, halelujah. A viktor Polesný se na stará kolena taky vyznamenal, jelikož točil sice neinovativně, ale zato jistě v jakémkoliv ohledu, od herců přes scénář tu všechno příkladně sedí a obzvláště pánové v hlavních rolích hrají skvěle (a jejich falešné kníry vypadají relativně pravě, halelujah číslo 2!). Zkrátka ideální záležitost, které svědčí dvoudílnost, anóbtž mají obě části zcela jinou atmosféru, ten první zosobňuje pocit zmaru při vyšetřování, ten druhý zas v sobě nese naději v tom, že konečně něco vychází. A tak dále a tak dále, zkrátka skvělá tv záležitost. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Pravdomluvný vrah se přiznává k vraždě: "Dámy a pánové, jsem skutečným vrahem Anežky Hrůzové! Cože? Zabili jí židé? Ne, zabil jsem jí já! Strašně mě vzrušovala. Tu hůl jsem vyrobil, nůž držím i teď v ruce. Vidíte? To je její krev! Cože?! Ale já ten nůž židovi nevzal, ten je opravdu můj!!! Žádného žida ani neznám. Proč mě vedete do blázince?! Já jsem opravdový vrah!" Přiznávám, nejprve to vypadalo strašně. Úvodní vražda, hudba, hraní herců, kamera. Ale jakmile se to začalo točit kolem vyšetřování, a pak hlavně v soudní síni, film nabral obrátky, postavy mě začaly silně zajímat a drama začalo vyvolávat ty správné emoce, podobně jako u Habermannova mlýnu. Jsem z první epizody velice potěšen a snad si nastavenou laťku snímek udrží i ve své další části. 75% Rpizoda druhá pokračuje v nastavené laťce a je kvalitativní dvojče první části. Karel Roden je výborný herec a T.G.M. zvládl (opět!!!) na výbornou. Též naštvanost z blbosti národa se u mé maličkosti dostavila a chuť vypálit oči některým zabedněným hlavám tohoto příběhu. Prostě vysoká kvalita a jsem moc rád, že zrovna Česká televize jí dosáhla. Bravo tvůrcům!!! Druhá epizoda a mé celkové hodnocení: 75% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Spokojená svině nebo umírající bojovník? Což není jiné volby?“ Předně, pokud nevíte, o co v tomto historickém procesu šlo, jste ve výhodě. Čímž zároveň doporučuju si nic dopředu nezjišťovat, obsahu se vyhnout obloukem, pak si máte šanci užít film tak, jak se to podařilo mně, a třeba stejně jako já budete ke konci…řekněme, že překvapení. Rozhodně chválím dobovou atmosféru, od dialogů přes masky, kostýmy, zpracování interiérů/exteriérů až po hudbu, přelom století dýchá nadsazeně řečeno z každého záběru. A pak je tu poutavé vyšetřování a ještě napínavější procesy. Tvůrci výborně pracují s divákovými emocemi, ostatně obhájci a obžalovanému snad ani nejde nefandit, když jsou prakticky proti všem (k tomu ten nátlak na advokáta a jeho rodinu, skoro teror jedné později nastoupivší postavy atd.). K tomu sociálnímu přesahu…víc než sílu davové sugesce a těžký antisemitismus bych v tom neviděl. Hledání paralel se současností nechám těm, kteří o to stojí. Celkově jsem si tenhle „dvoj-film“ užil a uděluju mu slušné 4*. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavá historická událost jakožto jedna z prvních vlaštovek rozdmýchávajících nenávist vůči židům, která nakonec vyvrcholila... no, (téměř) všichni víme jak. Cením kvalitních dialogů a povětšinou dobrých hereckých výkonů, díky kterým byly veškeré scény ze soudní síně dostatečně napínavé. Výpravou je to spíše komorní, ale chválím dobré kostýmy a make-up. Karel Roden v roli TGM tradičně velmi fajn, stejně jako Jaroslav Plesl v roli obhájce. Ale jinak celkově to zpracování do podoby dvoudílné zbytečně roztahané a místy podivně odlehčené televizní inscenace s docela nudnou statickou kamerou, téměř neviditelnou režií a občas velmi nehodící se hudbou se mi vždycky úplně nepozdávalo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, nehraje tam Donutil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Za druhé, ČT mi konečně za mé poplatky naservírovala něco, na co se dá koukat. Právě jsem dočetl obě knihy pamětí našich posledních C a K a prvorepublikových katů (ne Mydláře), což je doba krásně se kryjící se zločinem v Polné. V knihách jsou vždy vysvětleny kriminální případy, popis pachatelů, jsou tam novinové články té doby a samozřejmě i popis poprav oprátkou na tom či onom vězeňském či soudním nádvoří. Film mi tedy perfektně sedl do noty a skvělé byly i ty zpívané vstupy. Tehdá se totiž každý velký zločin dostal do povědomí lidu i prostřednictvím pouličních umělců, kteří o mordech psali jarmareční písně a dokonce je vydávali. O pohledech a pamětních obrázcích ani nemluvě. I to v druhém díle bylo skvěle znázorněno. Udělat z Rodena Masaryka, to by mne fatk nikdy nenapadlo. Heřmánka ml. jsem nikdy nemusel, ale tady jednoduchého Hejzlara podal dobře (holt byl dobrou volbou Polesného). Jen mne udivovala jeho spisovná mluva. Pokud jste měli rádi dobrodružství kriminalistky, tohle vám sedne! Navíc ta výprava i skvělá volba herců! Za mne je to za 4 krvavé skvrny. * * * * ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Bratrem Hilsnerova obhájce Zdenka Auředníčka byl Otakar Auředníček, právník, železniční úředník, básník a překladatel z francouzštiny a italštiny. Je autorem několika básnických sbírek vytvořených pod vlivem dekadence. Mezi jeho nejznámější díla patří například „Královna loutek“ a „Nejdokonalejší milenec“. (stefji)
  • Soudní proces se natáčel v pražském Klementinu na Mariánském náměstí. Natáčelo se také na plzeňském nádraží a Hýskově u Berouna. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama