Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhody svérázného cukráře, kterého chce jeho matka za každou cenu oženit... Třicetiletý Šimon Šindelka (E. Horváth) je sice uznávaný mistr v oboru uměleckého cukrářství, jehož dorty a zákusky získávají mnohá ocenění, ale na straně druhé je v praktických věcech zkrátka smolař bydlící u své matky (I. Kačírková). Se životem starého mládence je ale koneckonců vcelku spokojen a o výraznou změnu se nijak zvlášť nesnaží. Spokojená už ale není jeho matka, které začíná docházet trpělivost a velmi asertivně svému synovi dohazuje nápadnice přes inzeráty v novinách, což se Šimon snaží všemožně sabotovat. Ženám se však nedá zcela uniknout a zálusk si na něj činí koketující servírka Jolana (R. Mašková) z hotelu, kde spolu pracují. Na ni má ale zase spadeno vrchní Balucha (A. Hryc), kterému žádná šmelina není nikdy dost proti srsti, a tak je nabíledni, že na sebe absurdní situace nenechají moc dlouho čekat. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Čo si to dovoľujete! To je môj muž, toho si budem biť sama! " Tak tato Herzova komedie mi moc nesedla. Film je postaven především na kontrastu mezi postavou poctivého cukráře Šimona, který si nemůže najít holku, a postavou číšníka Fera, který je "pěkný" sukničkář a podvodník. Neříkám, že tu není pár docela vtipných momentů (např. výroba koňaku Debucher), ale jako celek to podle mě moc nefunguje. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který má svůj půvab, řadu vychytaných momentů, kdy se kumulují úsměvné momenty i špičkové gagy. K dokonalosti chybí opravdu jenom kousek. Příběh občas ztrácí na tempu, objevují se moralizující prvky - nutná společenská kritika, bohužel nedotažená, některým vedlejším postavám chybí šmrnc (Irena Kačírková). Přesto jde o kousek, který pobaví a příjemně naladí. ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nač asi myslel Herz, když točil tuto hořkosladkou komedii? Scéna, při níž všichni hledají zakutálený prstýnek, naznačuje, že snad v orwellovském roce vzpomínal na zlatá šedesátá. Ale ani to není možná pravda. Do snímku se promítají i motivy z Holek z porcelánu – především charaktery a půvaby oněch „světlušek“ – ale rozmývají se v odvážněji, ale povrchněji snímaných banálních servírkách, odžívajících své „preteky so šťastím“. Ústřední hrdina zase předznamenává příchod gagmana a prozrazuje, že vtip vždy závisí na tom, kdo žertuje, i na tom, kteří se smějí. Tak se každá vteřina různě převaluje jako neklidný spáč a je vlastně jedno, jak to celé skončí, protože film končí každou svou vteřinou, kterou spěje od sebe sama. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Taková typická romantizující, charakterově-vztahová komedie, kterých se ve své době točilo docela dost a nám i Slovákům docela šly. Tradiční problémy doby, tradiční charaktery, tradiční postavy, tradiční rozuzlení. Ale nenudil jsem se, občas se i zasmál a pobavil se u spousty tehdy hodně mladých herců a hereček. Na Herze možná až moc tendenční, ale jak známo, on to s tvorbou neměl zrovna lehké a občas musel natočit něco pro uklidnění rozbouřené vody. K jeho cti se sluší říci, že i v tomto případě se mu to docela povedlo. 3,5* ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pokus o socialiastickou grotesku Herzovi nevyšel. Zejména proto, že není vtipná a Emil Horváth ml., jakkoliv disponuje nesmělým chlapeckým šarmem, v sobě nemá jedinou komickou buňku. Jeho opakované etudy, jak mu někde uvízne prst nebo jak bourá nacvičenou oslavu nebyly vtipné, ale pitomé. K tomu mají šnečí pomalé tempo, čímž začínají nudit - z rocknrollového rytmu grotesky nepochytily vůbec nic. Takže spíš divák uvažuje, jestli se nedívá na mentálně zaostalého nebožáka. A ty jeho proslavené dorty byly jedna hrůzná přeplácanost vedle druhé – i když beru, že musely dát dost práce, a že tehdy byl jiný vkus i v gastronomii. SHRNUTÍ: Socialistická upachtěnost. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (41)

  • Skutočné Bisquit Dubouche je vyrobené z hrozna, ktoré je vypestované vo viniciach francúzskej oblasti Cognac. Cognac Bisquit patrí medzi málo známe koňaky. Dvakrát destilovaná liehovina sa uloží do sudov z dubového dreva, pochádzajúce výhradne z lesov Limousin a Troncais. Nakoniec sa zmiešajú destiláty z rôznych šarží a ročníkov. Po stočení do fliaš končí proces zrenia koňaku Bisquit. (Raccoon.city)
  • V príbehu sa objavujú osvedčené postupy takmer všetkých dôležitých období filmovej komédie. Počnúc lumièrovskou etudou so záhradnou hadicou cez melancholického tuláka až po postrach okolia podľa francúzskeho režiséra Jacquesa Tatiho. (Raccoon.city)
  • Keď film v roku 2006 vyšiel na DVD, Andrej Hryc (Fero Balucha) povedal, že mu čašníci v reštauráciách rovno ponúkli „debušé,“ a to isté sa údajne stávalo Hrycovi aj pri návšteve nemeckých barov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama