Reklama

Reklama

Sladké hry minulého léta

(TV film)
  • Československo Sladké hry minulého leta (více)

Obsahy(1)

Toužila vzlétnout ke slunci, a přitom sama zářila mnohem víc... Slovenský televizní film režiséra Juraje Herze vznikl podle Maupassantovy povídky "Muška". V impresionisticky laděném příběhu líčí tragický příběh mladé pradleny, která svou čistotou, optimismem a radostí ze života fascinuje muže kolem sebe. Točí se kolem ní pět nápadníků, kteří patří k bohémě. Dovedou se bezstarostně bavit, snít, radovat se z každé chvíle a unikat před měšťáckou každodenností. A ovšem i před zodpovědností. Svým lehkovážným způsobem života samozřejmě všichni narušují místní konvence. A přestože Muščino těhotenství přinese do jejich životů i tragické chvíle, na jejich životním optimismu to nic nezmění... Juraj Herz natočil barevný televizní snímek v době, kdy ještě převažovalo černobílé vysílání. S pomocí kameramana Jozefa Šimončiče vytvořili výtvarnou poctu impresionismu, který ovládl světovou výtvarnou scénu v době, kdy se příběh odehrává. K rozverné náladě vyprávění přispěli mj. i výrazní slovenští komici Milan Lasica a Július Satinský. Představitelka bezstarostné a potřeštěné Mušky Jana Plichtová se později stala váženou profesorkou psychologie. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Všetci stále slopú a chcú trtkať. O tom to celé je. Bizarné je, že medzi nimi sú aj mladý Lasica a Satinský, čo je možno dosť ťažké si predstaviť. Koncom šesdesiatych rokov bola asi aj naša spoločnosť vďaka vrcholiacemu obdobiu hippies za oceánom sexuálne otvorenejšia a tak máme možnosť v tomto príjemnom letnom filmíku sledovať nahé ženské telá a kozy v detailoch. Sladké hry sú taká pocitovka, kde je dej druhoradý a postavy Vám sympatické príliš nebudú, pretože budete mať pocit, že v zrelých chlapoch žijú stále 18 roční nezodpovední chlapci. Prostredím film pripomína Renoirov Výlet do prírody, formou je ale úplne odlišný. Našťastie Herz chápe, že hodinka úplne stačí a film zbytočne nedramatizuje a jednoducho ho včas ukončí. ()

gjjm odpad!

všechny recenze uživatele

Nehorázně blbé zfilmování Maupassantovy povídky. Zkusím napsat své výhrady v bodech. 1. Od dob nové vlny platí nejen pro českou kinematografii výskyt pár záběrů přes listí = skvělý umělecký film. Listí mě vytáčí. 2. Scénář je debilní, nudný, zdlouhavý, nevím co ještě. 3. Všude je to listí. 4. Je to něco podobného jako Hair - film o skupince bohémů a jejich kontrastu vůči "normálnímu" světu. Tudíž pro mě blbost. 5. Listí. 6. Listí. 7. LISTÍ!!! Pryč s tím. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Haha, hlavná predstaviteľka Jana Plichtová (momentálne už prof. Plichtová:) ma učila na vysokej škole (študoval som psychológiu v Blave). Jej skúška bolo to najväčšie peklo, čo mohol človek zažiť:))) O to väčšia haluz, keď prísnu pani profesorku vidíte v takejto roli:))) Ale k filmu...Príjemne nostalgický poetický film, ktorý neurazí. Mne osobne sa pri jeho pozeraní vybavili krásne a bezstarostné časy mojej mladosti (a to mám 23:). Skrátka pohodička, na TV viac než dobré... ()

Proserpina 

všechny recenze uživatele

Absinth, slnečníky a člnky, krásne kostýmy (prečo ľudia nechodia tak oblečený aj dnes?!). Film o zvláštnom priateľstve medzi piatimi mužmi a jednou ženou. Spočiatku troška nudný, akoby plynul odnikade nikam, ale po príchode ďalších troch slečien na plátno takmer v závere začal byť zaujímavejší, asi preto, že som mala Mušku s kým porovnať. Hoci na prvý pohľad by sme mohli len odhadovať, kto by mal byť otcom, ja som si istá... P.S.po porovnaní s ostatnými komentármi: to si naozaj myslíte, že ten film je len o nadržanej ryšavke? ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace Maupassantovy povídky Muška. Hravý příběh pěti bohémů z konce 19. století, kteří před každodenností přízemní měšťácké společnosti utíkají na chatu v přírodě u řeky. Spolu s mladou pradlenou, kterou všichni svorně milují, se věnují hlavně zábavě, vínu, projížďkám na loďce, milování a čisté radosti. Film je stylizovaný jako impresionistické malby a obzvlášť kamera je výborná (ve scéně v prádelně využil Jozef Dodo Šimončič dokonce 360 stupňovou otočku! a oprávněně dostal cenu za kameru na festivalu v Monte Carlu). Hravý film, který neřeší žádné velké světové problémy, ale zabývá se tím nejjednodušším a nejdůležitějším v lidském životě… ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Film získal cenu za nejlepší barevný film na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu a cenu "Programme ayant contribué le mieux a l’idéal d’action pacifique internationale" (1970). (BLStryker)
  • Juraj Herz získal za ocenění na festivalu v Monte Carlu odměnu 10 000 švýcarských franků, které na něm však vysoudila Československá televize. (Olík)
  • Film byl prodán do mnoha zemí, mimo jiné i proto, že mu dělala reklamu tehdejší monacká kněžna, které se velice líbil. (raininface)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama