Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (375)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Tak musím uznat (ač přes svou averzi k českým filmů od roku 2000), že tohle se vážně povedlo. Film hraje na nostalgickou notu, ale což. Stárnem všichni a někteří z nás holt rádi vzpomínají na uprchlé mládí. Linda Rybová mile překvapila...je sympatická, i něco zahrát umí. Pavel Kříž opět svůj, i Matásek do týhle role sedí, i když v žádný jiný roli hrát neumí, Somr opět baví, ač jsem se bál, že se jeho profesor konce nedočká. Zkrátka film pro pesimisty, kteří nechtějí přestat věřit. A bylo fajn vidět znovu Venoše a v malých rolích Jirku Stracha či Ondřeje Kepku. A tak mi nesedělo jen sex Štěpána s Vendulkou a úvodní kýčovitá písnička o Spejblovi a Hurvínkovi, protože jak všichni víme Spejbl brousil paní Kateřinu. Co by taky s ní měl dělat jinýho, když to byla dřevěná loutka? No, doufám, že to konečně Štěpánovi vyjde, i když, jak praví klasik..."zazdít se to dá vždycky." Takže v sedmičce rozchod a nová slečna na obzoru. :-D ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Básníkovská série má štěstí, že se tandem Ladislav Pecháček - Dušan Klein doplňuje a že jim celých 34 let fungují zásadní body: 1) Pavel Kříž, David Matásek; 2) Pavel Kříž jako Štěpán Šafránek a všechny jeho partnerky; 3) animace Adolfa Borna + písničky (Ondřej Brzobohatý v 6. díle navázal na předchozí autory hudby); 4) další rázovité postavy v podobě Štěpánovy maminky, profesora chemie, řidiče sanitky/ pohřebního vozu, Nádeníčka nebo Vendulky Utěšitelky... V šestce potěšil návrat mistra saunaře :-); 5) hlášky - i ty, které odrážejí dobu (v šestce například hodnotící dotazníky); 6) veršování ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

(Dr. Max!) Tak nějak nevím, co si mám o tomhle filmu myslet. (Dr. Max!) Je sice lepší než předcházející, pátý díl Básníků, který už navždy zůstane tím nejhorším v celé sérii, ale i tak to není dobrý film. (Dr. Max!) V porovnání s prvními třemi díly šestka neobstojí. (Dr. Max!) Od čtyřky prostě přestali být Básníci vtipní a snaha o poetiku též nefunguje. (Dr. Max!) Většina starých postav se mi kvůli předchozímu dílu víceméně zhnusila a ty nové jsou otravné (Štěpánův syn Filip Antonio je snad to úplně nejhorší v celé sérii, kam se hrabe vietnamský Pseudo-Mireček z pětky). (Dr. Max!) I když je pravdou, že Linda Rybová, kterou moc nemusím, mi tady zas až tak nevadila. (Dr. Max!) Oceňuji, že už je to snad opravdu poslední díl a Štěpánovu cestu za štěstím tak zakončili celkem důstojně. (Dr. Max!) Znovu musím opakovat, že je to o třídu lepší než pětka. Ale to není zas takové přičinění, horší by to snad už být ani nemohlo. (Dr. Max!) Je to zkrátka taková nudná rozlučka se Štěpánkem Šafránkem. Jedno zhlédnutí se dá přežít. P.S. Zmínil jsem, že se ve filmu objevuje opravdu nenápadný a nenásilný product placement lékáren Dr. Max? Tereza Brodská tu hraje v jedné dlouhé reklamě... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na další pokračování básníků jsem se těšil. I když už je to ,,šestka'' dobrá zkušenost s předchozími díly mne udržovala v klidu na rozdíl od jiných pokračování a dokonce v jistém milém očekávání a těšení se. Nyní, krátce po filmu mám jen jedno přání. Kruh se nemusí vždycky zcela uzavřít a opravdu nerad bych viděl Štěpánka v eldéence s cévkou, kterak mu synátor na možná poslední narozky shání striptérku... Tenhle díl byl z celé té kolekce jednoznačně nejslabší. Opravdového humoru tam bylo co by se za nehet vešlo a všelijaké ty rádobyvtipné průpovídky hlavních hrdinů i ,,komparzu'' kolem byly už opravdu na hraně. Balanc to jakžtakž udrželo a k vyložené Troškovské trapnosti to spadávalo snad jen u replik Abrháma a MUDr. Leoše Mareše a jeho masturbace. Ze scénáře jsem cítil zjevnou snahu navázat, ale nebylo moc kde a s čím. Zkrátka Klein asi také čekal na zázrak. A bohužel stejně jako stokrát převyprávěné veselé historky na každém tom maturitním srazu po letech i zde to už nefungovalo a to zejména v podobě básniček, které se jak zlatá nit táhly každým dílem a odlišovaly Básníky od jiných komedií právě tou zlatou nití. Vždyť na básničky Štěpánek lovil všechny ty své lásky... Nasazení žijících (i dožívajících) známých tváří bylo vskutku masivní, nikoliv však všespásné. Moc mne potěšila účast pana Somra i jeho zpěv, z Abrháma jsem byl však upřímně zděšen. Hlavně herci vedlejších rolí leckdy neměli pořádně pořádně co hrát . Vrcholem byly herecké kejkle neherců z komparzu z nichž zaujme zjména jakýsi pán jdoucí si zase pro prášky na chřipku, protože se jí ne a ne zbavit! Ble... No a na závěr klasika dnešních českých filmů. Opět byl zde extrémně rušivý product placement, který prolínal značnou část filmu. Já nevím, ale to si to ti sponzoři neuvědomují? Vždyť Kendy to tam v těch bazénových sprchách skvěle definoval. Jeden z hlavní trojice je reklamou zhnusen, ale zároveň je jí celý film v němž ta postava hraje prošpikován. Tak trochu snénáristicko-režisérská schýza... ! Chápu, že to bez PP nejde, nebo jde ale s PP a prachy za něj to jde výrazně jinak, ale to se nenajde nikdo ani ze strany sponzorů ani ze strany filmařů, kdo v tom najde rozumnou míru? Takovou, kdy si to třeba divák ve filmu jednou všimne, ale už ho to pak neotravuje? To si někdo fakt myslí, že si po Básnících půjdu pro Preventan nebo koupit Mazdu?Celý film jsem dokoukal, ale konec už jsem - přiznávám vyhlížel. Neurazilo to, za břicho se ale popadat nebudete a zůstane vám něco mezi rozpačitou úctou k předchozím dílům a přáním že ,,sedmičku'' už fakt raději ne ! Za mně to je jen za dvě balení Preventanu, dvě Mazdy nebo dva protony? Prostě za dvě hvězdy. * * ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Ty píčo, nečekal jsem, že to bude tak strašný. Pátý díl má mnohem menší hodnocení a přitom je kvalitou od šestého úplně někde jinde.Ve filmu vlastně chybí úplně všechno, co dělalo kdy Básníky Básníkama.Klein to měl ukončit pátým dílem, kdy se Šafránkovi narodilo dítě a tím to mělo končit.Filip Antonio je perfektní herec, tak perfektní, že při každym jeho blbě vyslovenym slovu jsem umíral touhou udusit se polštářem.Scénář je jen snůžka nesmyslů bez jediného náznaku uceleného příběhu.Jen sled scén z hospody (kde se nepochopitelně objevují tři důchodci kteří nemají pro děj žádný význam) scény z lékarny (které fungují jen jako ohyzdná reklama na Dr. Maxe která co vteřinu dráždí váš dávicí efekt) scény z baráku (které na vytvoření lásky mezi ústřední dvojicí nestačí a Šafránek ani nebásničkuje a jen recituje z minula) a pár dalších ve směs nevtipných a zbytečných scén o ničem.Klein byl tak zoufalej, že se pokusil vytvořit nostalgickou atmosféru použitím básní a melodií z předchozích dílů.Svoji absolutní neschopnost vytvořit jakýkoliv fungující vtip dokazuje příšerným Emilem Nádeníčkem, který v prvním díle dělal do Borůvky, která když se rozprskla na borůvkový muffiny vrátil Emilka zpátky do děje Básníků bez jediného důvodu a napsal mu na úplném konci básnické ságy stupidní scénu s opakováním jmen z úředního oddávacího listu...to už sme se na sebe se ženou jen znechuceně dívali.Naprosto nejhorší díl a jen kvůli tomu, že si Vážím pana Kříže a Linda Rybová je krásná žena dám z milosti 2*.Jinak se moc omlouvám...ale tohle byla fakt děsná sračka. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně. (M.B)
  • Hlavní ženská postava Zuzana Rybářová má podobné příjmení se svojí představitelkou, herečkou Lindou Rybovou. Nejednalo se však o záměr, neboť tato postava byla ve scénáři pojmenována dříve, než byla obsazená její představitelka. [Zdroj: Metro.cz] (P. J. D.)
  • Pan profesor Ječmen (Josef Somr) v Domově na konci cesty vyzve cimbálovku k zahrání písně slovy: „A teď tu moji.“ Kapela následně hraje skladbu „Chvála bohu, že jsem se narodil“ a profesor Ječmen ji doprovodí zpěvem. Stejná píseň zazněla v podání Jiřího Pavlici z Hradišťanu i na posledním rozloučení s mistrem Josefem Somrem v obřadní síni ve Strašnicích 26. 10. 2022. (B01D)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno