Reklama

Reklama

Takoví normální vozíčkáři

  • Maďarsko Tiszta szívvel (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvacetiletý vozíčkář Zoli se spolu se svým tělesně postiženým kamarádem spojí s bývalým hasičem, který je také upoutaný na invalidní vozík, a dají se do služeb mafie, coby gang nájemných vrahů. Jak už to však v životě bývá, skutečnost je o něco prozaičtější... Maďarský režisér Attila Till v této originální, akcí nabité komedii obratně prolíná realitu s fantazií a přináší nenásilným způsobem vhled do životů hrdinů, žijících na okraji společnosti a toužících po věcech, jež jsou pro lidi bez postižení samozřejmostí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (56)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je možné vnímat gangstersko-mafiánskou linku v tomto filmu pouze v rovině fiktivních představ hlavních hrdinů, jako předobraz k tomu jejich komiksovému dílu. Nepostřehl jsem zde totiž žádnou indici nebo výraznější stylizaci, skrze níž by režisér a scenárista v jedné osobě mohl diváka k tomuto vnímání explicitně navádět, takže podle všeho celý tento děj rozehrával (byť s nadhledem) jako reálný. Být to totiž pouze druhá fikce rozehrávaná v myslích hlavních postav během psaní osobitého uměleckého díla, určitě bych se mnohem lépe vypořádal s problémem, který jsem během sledování měl ve vztahu k postavám i celému šílenému příběhu. Sice to nepostrádá nadhled, na druhou stranu mi svým stylem pojící moderní černou komedii, syrový akční thriller a místy i pokus o realistické drama jako celek Takoví normální vozičkáři úplně nesedli a zejména během neuvěřitelně akčního vyvrcholení mi celý děj připadal hodně přitažený za vlasy. Chápu, že to má být absurdní a že jsem se možná tady měl pouze bavit a neřešit reálnost příběhu, ale to by si mě museli ti hlavní hrdinové nejdřív pořádně získat (což se místy z jistého soucitu k postiženým dařilo, ale vzhledem na to cynické jednání a drsnou povahu některých z nich jsem k nim měl po celý čas spíše rozporuplný vztah) a jak jsem zjistil, můj šálek kávy to vyloženě nebyl. Na druhé straně určitě se našly ve filmu momenty, které jsem ocenil (nejvíc asi hlubší drama kolem postavy nejmladšího z party Zoliho a „rybářská“ scéna mi přišla dokonalá), stejně tak se mi líbily osobité výtvarné kresby v celém filmu. Výhodou bolo i poměrně svižné tempo, díky němuž film většinou nenudil. [65%] ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Maďarsko občas umí překvapit a tahle směsice žánru od Drama, Komedie po Akční s vozíčkáři se mi překvapivě líbila. Film hezky odsýpá a díky neotrelému námětu nestihne nudit. Szabolcs Thuróczy hraje perfektně a občas zatrousí solidní hlášky, jako bonus potěší i slušný počet mrtvol. Líbivé a utkví v paměti. Příběh****, Akce***, Humor***, Násilí**, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí***. 7.5/10. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Maďaři jsou zase nekompromisní. Z vozíčkářů udělají nájemný zabijáky a ještě to pojmou jako legraci. Jako dobře, beru to, zase taková komedie to není, ale je pravda, že jsem z toho měl furt lepší náladu, než když bych koukal na nějakou severskou depresívu. Líbí se mi, jak speciálně Maďaři se svým humorem umí být absurdní a tady to vychytali vysloveně parádně. Závěrečný moment je jen takovým příjemným zpestřením, které mě donutilo zamyslet se nad tím, co jsem vlastně viděl. Jako celek ale film funguje skvěle a je fajn vidět, že i lidé s nemocí pohybového ústrojí nebo na vozíku si dokáží udělat legraci sami ze sebe. Respekt a oceňuji film i jako celek. Stylově podobné jako belgická Hasta La Vista. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě bavil ten postižák bez vozíčku (Ádám Fekete), fakt výbornej týpek. Jen škoda, že si na diskusi do sálu nepřines ten deodorant ve spreji a nepředved svoje číslo naživo. Taky jsem si vzpomněl na Hasta la vista a podle mě jsou Takoví normální vozíčkáři o kus lepší, je tu víc akce a míň takovejch těch hořkejch momentů. Ale ne že by tam vůbec nebyly emotivní scény (např. narušená svatba od ex), navíc často podepřený údernym soundtrackem. Stopáž je v pohodě, to se jednomu ani nestačí zkroutit záda jako Zolimu. Pointa úplně zahřeje u srdíčka. Celkovej hendikep filmu je tak maximálně 10%, takže ve výsledku parádních (90%) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že všichni mad'arští režiséři mají takové parádní jména. No, ale k filmu. V hlavní roli vozíčkáři, to je dejme tomu zajímavý nápad, navíc scénář nevelel cítit laciný soucit a sympatie. Tempo filmu je taky dobré, těžko říct, proč mě film vlastně víc nechytnul. Čekal jsem odvážnější humor a víc sebeironie, takhle tam bylo od každého žánru něco a to u mě nezabodovalo ()

Galerie (84)

Zajímavosti (1)

  • Režiséra k natočení snímku inspirovala osobní zkušenost z dobrovolnické práce s postiženými. (Zdroj: MFF KV)

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama