Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Miloš Macourek by měl z téhle crazy podívané radost, ne šok jako někteří přehnaně prudérní jedinci. A zřejmě by se dost nasmál. Samozřejmě, Trpaslík není každou minutu skvělý. Ale velmi často je to tak originální smršť všemožných nápadů, jejíž tvůrci se nenechali svázat snad žádným pravidlem a dělají si, co se jim zamane. Navíc je ta smršť s velkým přehledem zahraná (Michal Suchánek, Petr Nárožný, Martin Hofmann...) a zručně natočená, takže nakonec pozitivní dojmy vlastně musely převážit. Velkou zásluhu na tom měla i nejlepší závěrečná epizoda, kde se podařilo využít vše, co bylo připraveno, promíchat to a suverénně podat dobře se bavícím divákům (teď mluvím hlavně o zombie scéně v chatě). ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu jsem se těšil - Jakkoli název maličko mate, když jednomu slibuje dokument o Michalu Suchánkovi..;) - a doufal, že se kluci vrátí v plný síle.. Ale tady je vidět, že právě absence jakýchkoli tvůrčích mantinelů, může být, a ve většině tuzemských případů taky je, jen na škodu.. Takhle to vypadá, že Prušiňák přijel zase bohužel na Kolečkovém invalidním vozíku, se zábavou sice zhusta nekorektní - Sama osoba Michala Suchánka už dost naznačovala předem.. - zato však silně jaksi nekonkrétní, bez síly Kober a užovek, neživou a dost povrchní.. Slaboučká satira a bizarní hybrid žánrů i poetik.. Byť tedy nezřídka na samé hraně korektnost.. Jakkoli často znovu hlavně zdánlivě.. Suchánek ovšem výtečný, zvlášť když se nedrží scénáře.. Stejně jako třeba nevyužitý Nárožný či už léta svůj potenciál skrývající Martin Hoffman.. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

co to ku.va bylo?Prušinovský umí,ale tady je úplně a celkem by mě zajímalo proč tohle vlastně vzniklo.Po prvním díle nevidím důvod proč sledovat dál.zasmál sem se jen jednou těsně před koncem,jinak zmar a bída...10%...po 4 dílech to hodnocení trochu upravím.Koukat se na to dá a chvílema je to celkem i vtipný...60% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

A mě to teda bavilo. Gagů je tady hromada, většina je povedená a když zrovna nějakej ne, tak prostě během chvilky přijde další. Super je, kolik je tady skvělých herců i ve vedlejších rolí - Abrhám jako polodementní děda, Nárožný jako bojovník s hovny pan Kutlák a takhle by se dalo pokračovat docela dlouho. První díl, kde se kluk promění na černocha, až tak silnej není, ale třeba přání s nosem je naprosto geniální. Tím, že to má jenom šest dílů, to neztrácí tempo a údernost. Celkově výbornej seriálovej počin. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dneškem se Trpaslík překlopil do druhé poloviny, a tandem Prušinovský-Kolečko dokazuje, že ví moc dobře, co dělá. Humor Trpaslíka má dvě roviny - první, prvoplánovou situační a verbální komiku, a druhou, nemilosrdně tepající předsudky a klišé nejrůznějšího druhu... a možná ještě nějakou, která se třeba teprve rozvine. Každopádně je ještě co odhalovat, a po dosud viděném mám dost důvodů se domnívat, že to bude radost sledovat. A to i díky špičkovým hereckým výkonům. Samozřejmě na celé čáře vede Martin Hofmann jako stoprocentní Pán Zla, asociální hovado a advokát v jedné osobě;) Prozatímních 80%. A po velkém finále, kterému vévodí hudbymilovná paní Stáňa Kutláková, a samozřejmě i zvláštní nos, ve kterém prý Martinu Hofmannovi bylo při natáčení nesnesitelné vedro, nemám důvod z té osmdesátky slevit. Příběh se povedlo uzavřít, někteří z hrdinů se možná trochu poučili, jiní se zase rozhodli pokračovat se svými životními jistotami, i když to z hlediska vyššího principu mravního není v pořádku, a hlavně Trpaslík je stále tam někde mezi námi... a že je ho setsakra potřeba;) Škoda jen toho, že romantická zahrada nymburského soudu zůstala trestuhodně nevyužita:) 80% za velmi solidní komediálně-satirickou práci na české televizní scéně. A počet poloh, včetně bohatýrské pózy, kterými Josef Abrhám dokázal pronést vpravdě kultovní hlášku "Bude kaše?", v kontrastu s jeho "světlými okamžiky", by se měl povinně předvádět na hereckých školách. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • "Je to velký riziko, sám jsem zvědavý, jestli mně to nezláme vaz. Třeba to bude fakt průšvih," předeslal Jan Prušinovský. (DexMASTER094)
  • Kromě toho, že byl Trpaslík vůbec prvním seriálem České televize, jenž měl premiéru v iVysílání, si z hlediska seriálů ČT připsal další prvenství; konkrétně byl první seriál, jenž bylo možno v iVysílání sledovat ve Full HD rozlišení 1080p. (Šéfik)
  • Natáčení probíhalo v Nymburce, Brandýsu nad Labem-Stará Boleslav, na zámku Lysá nad Labem a v Rozkoši – Kostomlaty nad Labem. (SONY_)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama