Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Poláčkova knižní předloha mě do svého světa radostného života vtáhla naléhavěji, přesto i tento film znamená příjemné odreagování a vylepšení nálady. Kamera si dokáže vyhrát s možnostmi a detaily. Herecké výkony jsou nadprůměrné a plné živočišnosti, byť mi zamilovaný mladík do své role příliš nesedne. Fotbal vždy dokázal vzbuzovat hluboké vášně a horlivé fandění zanícených fanoušků. Fotbal spojuje i rozděluje, fotbal dává i bere. Fotbal přináší smutek i bezprostřední radost. Hlavním milovníkem a oddaným příznivcem fotbalového týmu Viktorie Žižkov je mladý nezaměstnaný muž Eman Habásko (příjemný Eman Fiala). Je odhodlaný čelit životu čelem, navíc díky fotbalu jeho osud nabírá ten správný a spořádaný směr. Hvězdou filmu je židovský obchodník a zapřisáhlý zastánce fotbalistů Slavie Praha Richard Načeradec (vynikající Hugo Haas). Je to laskavý morous, kterému určuje vnitřní rozpoložení výkonost a výsledky jeho zamilovaného fotbalového klubu. Káže a hladí. Nemůže chybět Emanův starostlivý otec a poctivý krejčí Habásko (dobrý Jindřich Plachta) a jeho manévrování s vlastní svobodou a životem. Poslední výraznou postavou je holič Šefelín (skvělý Theodor Pištěk), se svojí cestou pomsty pošpiněné rodinné cti a osvobozujícím sblížením se starým Habáskem. Z dalších rolí: Načeradcova diktující a milující manželka Hedvika (Jožka Vanerová), vytrvalá vdavek chtivá vdova Ouholičková (zajímavá Betty Kysilková), veselá Šefelínova dcera Emilka s novou vážnou známostí (Jiřina Štěpničková), její starostlivá maminka (Ella Nollová), zarytý příznivec Sparty Praha pan Hátle (Jaroslav Vojta), či Josef Laufer v roli sportovního komentátora. Pozorovat neúnavné podání zejména těch několika herců je úchvatnou podívanou. Film baví svou bezprostředností a humorem, který je konejšivý a radostný zároveň. Pozor na nudící se vdovy! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie z počátku mluveného filmu jako takového zfilmovaná podle hůmoristického románu K. Poláčka s typickou Poláčkovskou mluvou vyprávý o fotbalových nadšencích, jejichž klubovní fandovská vášen postupuje celým jejich životem a ovlivňuje jejich práci, lásky i rodinný život. Výborná je ve filmu především trojice H. Haas v roli židovského obchodníka Načeradce jemuž neschnou numera ! Improvizujicí, chaplinovsky dojímavý, karatelský, mentorský, otcovsky starostlivý a hlavně lidský J. Plachta jako krejčí Emanuel Habásko st. a přísný holič Šefelín v podání T. Pištěka. Zajímavá je na tomto filmu ještě jedna věc E. Fiala který hrál ve filmu syna J. Plachty byl ve skutečnosti jen o pár měsíců starší než jeho filmový otec ! I tato věc poznamenala a především předurčila že J. Plachta hrál pak po celou svojí filmovou karierů všelijaké starší pány, dědky strýce atd. A přitom mu ve skutečnosti bylo něco málo přes třicet let. Nesmrtelné hlášky tohoto filmu: Eman je pašák a v podstatě všecno co se točilo kolem Habáska a jeho syna. Takovej život mě může bejt ukradenej. Co se chce po mě?Chcete ze mě rvát cáry?! Co já se vlastně rozčiluju, já jsem nemocnej člověk všude mě píchá oni mě chtěj dostat do hrobu ale to se jim nepovede.Tolik příbuznejch pohromadě smí to vubec bejt? To by se mělo policejně zakázat! Zanecháme všeho Lojzo a prchneme spolu do Ameriky jo jo. Prosimtě Ignác? Nech si ty svoje vtipy ! Koho to zajímá ! Já to nedopovim:-)! Pokračování této oblínené veselohry pod názvem Načeradec král kibiců už ale bez J. Plachty a jiných herců, až na pár světlých okamžiků takový uspěch nepřinesl. Za 5* pro tento film mám prostě slabost. ()

Reklama

gombarix 

všechny recenze uživatele

Dávám 3* ani nevím za co, asi za herecké výkony. Předloha má narozdíl od filmu nějaký dramatický oblouk, nechápu proč ji scénář vykuchal do tak sterilní plytkosti, když přitom některé (ty nejlepší) scény ztvárňuje prakticky doslova. Dokumentární hodnotu to má, ale s trochou snahy to mohl být prvorepublikový Fever Pitch. Škoda. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

"Celá rodina pohromadě. Smí se to vůbec? Já bych to policejně zakázal." Perla české kinematografie. Nebýt příšerné kamery, která Jindřicha Plachtu zabírá jenom od krku dolů, bylo by to za 5*. Zajímavost: Karel Poláček souhlasil s natočením filmu jen pod podmíkou, že roli pana Načeradce bude hrát jeho přítel, Hugo Haas. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vidím zde překvapivě nízké hodnocení, ale pro mne tahle filmová klasika znamená jednu z nejlepších komedií počátků českého zvukového filmu. Uvědomme si, že zvuk poznal film teprve roku předešlého. Opět se ukázalo, jak S. Innemann u řady filmů pohořel, aby mezitím udělal věčné filmové dílko, kterému se aspoň naše generace od srdce zasměje. Muže v ofsajdu mám kdesi ve své knihovně a patří tam plným právem, neboť je to knížka s Poláčkových nejlepších. Když ji čteme, nutně si představujeme rozšafného pana Načeradce - skvělý Haas, vášnivého fotbalisty - teoretika Emana Habaáska - E. Fialu, sdílející postel se svým otcem, ve skutečnosti stejně starým J. Plachtou. Jednu ze svých nejlepších kreací zde zahrála moje milovaná Bettynka Kysilková, nechtěného ženicha si zahrál nenápadný Jaroslav Vojta. A ještě nesmím zapomenout na maličkého Františka Říhu a jeho radost nad tím, že konečně vidí zelený trávník. Ostatní hráli průměrně (Štěpničková, Nolloová) či standardně (Pištěk). Rozhodně ne nezajímavou roli sehrálaJožka Vanerová. prostě - herecký koncert, na který se dá dívat zas a znova. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Režisér Svatopluk Innemann po čase o natáčaní povedal: "Bol som úspešný režisér nemých snímok, ale tu som ešte len skúmal technické zradnosti zvukového filmu, ktorý bol vtedy ešte dieťa v plienkach." Kritici vtedy zvuk, ale hlavne hudbu nazvali škandálom slovami: "Podnikatelia očarovaní miešačkou (strojom na miešanie zvuku), napráskali celý film nevkusnou hudbou zo starého biografu bez ladu a skladu hádzanú cez seba, takže celý film utrpel nenahraditeľnú akustickú škodu.“ [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Habáska staršího, kterému by mělo být okolo padesátky, hraje Jindřich Plachta ve svých 32 letech! Eman Fiala, který hrál jeho syna, byl ve skutečnosti jen o pár měsíců starší. (Karlos80)

Reklama

Reklama