Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Espen je nejmladší ze tří synů chudého farmáře. Doma jej používají jako rodinného otloukánka, který není schopný žádné užitečné práce a jen chodí po lesích s hlavou v oblacích a chytá lelky. Jeho jediným úkolem, který mu doma svěřili, je udržovat v kamnech oheň, aby nevyhasl. A je asi jen náhodou, že právě on v lese potkal princeznu Kristin, která je právě na útěku ze svého rodného hradu. Kristin je pořádně tvrdohlavá, nevěří na staré báchorky o Králi trollů, který má zálusk na princezny, a hlavně si ani náhodou nechce vzít namyšleného prince Frederika, kterého jí vybral otec. Den před svými osmnáctými narozeninami tedy dává přednost cestě do neznáma. Bohužel nedlouho po setkání s Espenem zjistí, že ty povídačky o trollech jsou pravdivé. Mezitím se nic netušícímu Espenovi podaří další malér. Nedokáže ohlídat ani uhlíky v kamnech a díky své roztržitosti podpálí celou chalupu. A tak když král vyhlásí pátrání po neposlušné dceři a slíbí její ruku a půl království tomu, kdo jí najde, bratři neváhají a vyrážejí na výpravu. Ti starší, aby pro rodinu získali novou střechu nad hlavou a ten nejmladší by rád ještě i tu její ruku. Z jejich cesty se záhy stane velké dobrodružství, na kterém potkají spoustu příšer, magie i kouzelných míst. A na konci pak čeká hrozivý a nepřemožitelný Král trollů. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (146)

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda malý podíl naší vlasti mohl mít takový vliv, ale v podstatě mi to připomínalo naše pohádky. Vtipem, poetikou, prostředím,... Akorát mnohem výpravnější. Sice jsem čekal (a přál si) více fantasy a dostal jsem spíš "obyčejnou" klasickou pohádku, ale nevadí. Úvod mě navnadil a byl jsem vtažen do příběhu, pak byl chvilkový úkrok vzad, kdy jsem přemýšlel tak o třech hvězdách, ale závěrečná třetina to vynesla do výšin skoro pětihvězdičkových. Když k tomu přičtu českou účast a skvělou hudbu (a u závěrečných titulků úplně fantastickou), tak jsem ochoten přivřít obě oči nad malým využitím trolla samotného (čekal bych ho více před kamerou) a jít bez váhání do plného počtu. A na závěr jen poznámka - většina novodobých českých pohádek by se od norské Cesty za králem trollů mohla učit. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

No, když pominu, že jsem se nechal asi jako spousta jiných ošálit tou nálepkou fantasy, tak uznávám, že pohádka to nebyla úplně špatná. Překvapivě v ní byla spousta prvků, které známe z našich pohádek a kdyby jste trola změnili na obra, umím si představit, že by něco takového vypotil i Troška na svém tvůrčím vrcholu. Princezna, která se nechce vdávat, tři bratři, jeden packal, zlý princ a jeho poskokové, čarodějnice(huldry)... . Pokud něco z toho, nač jsme zvyklí z českých pohádek chybělo, tak infantilní vtip a ten pohádkový patos, alias gold happyend. PS: české skály bych v norském filmu nečekal...mají tak krásnou přírodu a nenašli doma něco, jako naše Prachovky? ()

Reklama

Torgal 

všechny recenze uživatele

Zábavná rozprávka, čo si vie zo svojich postáv pekne vystreliť. Hlavný hrdina je tu tak za dementa, čo si spáli vlastný dom a tvárou v tvár nepriateľom je schopný sám seba omráčiť. Hlavný záporák a jeho parta je tiež veľmi zábavná zostava, pričom sa mi rátalo, že ich vyobrazenie nikdy neskĺzne do detinskej paródie. Výprava a triky sa nedajú porovnávať s hollywoodom, na pomery rozprávok sme na tom ešte veľmi dobre. Ak by sme niečo takéto dokázali natočiť u nás, môžeme si gratulovať. 7-/10 ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Zdařilá pohádka. Nechápu, proč se u nás pořád točí jedny a ty samé, jak podle kopíráku a v zahraničí to přitom jde. Místo pěti zprasených by stačila jedna, ale pořádná. Tohle sice asi nezíská nic moc ocenění na festivalech a v ČR nebude patřit ke štědrovečerní klasice, ale má něco do sebe. Je tu správně namixovaná odvaha, láska, arogance a vypočítavost. Vidíme krásné severské a údajně tedy i české exteriéry, to jsou záběry spíš jak z nějakého dokumentu, paráda. Příběh se sem tam zaleskne nějakým vtípkem a chvíli na to nás zase oslní nějakou škaredou příšerou. Naše české pohádkové bytosti vypadají vedle těchhle jako chudí příbuzní. Hlavní hrdina je správný roztomilý ťunťa a princezna je sympaťanda, líbili by se mi k sobě i jako reálný pár :) ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tématika trollů mě až tak nebaví, ale například v našem českém rybníčku by mohla být velmi osvěžující. V norské produkci mě až tak nepřekvapí, ale i tak pro mě působí v pohádkovém žánru celkem svěže. A snaha o jisté fantasy dobrodružství ve spojitosti s pohádkovostí tady určitě byla a mohu říct, že jsem určitě viděl tak trochu netypickou pohádkou. Ale zároveň musím dodat, že originální formě trochu chyběl šmrnc ve zpracování a tak byl výsledek takový průměrnější. Mohla to zachránit hezká milá princezna místo toho emancipovaného cosi. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • 9 natáčecích dnů strávili norští filmaři v České republice, kde se na natáčení podílela česká produkční společnost Sirena FIlm. Točilo se na Křivoklátě, v bývalém vojenském újezdě v Brdech, v lomu Amerika, na Děčínském Sněžníku, u Dolského mlýna (u soutěsek v Hřensku), v Barrandovských atelierech a Prachovských skalách. Ve filmu si zahráli i čeští herci. [Zdroj: Totalfilm.cz] (TotalFilm.cz)
  • Jde o první díl plánované trilogie, přičemž na pokračování se již pracuje a třetí díl je ve fázi plánování. (Martrix)
  • Scénář je napsán na motivy ústně tradované legendy, kterou v 19. století sepsali Peter Christen Asbjørnsen a Jørgen Moe. Původ legendy se uvádí na 13.–14. století. Přesto je toto teprve jeho první filmová adaptace. (Martrix)

Reklama

Reklama