Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

Terva 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nemohl vzpomenout v jaké pohádce byl ten hrůzostrašný drak. Až dnes jsem to zjistil. Samozřejmě, že už není hrůzostrašný. Jen strašná a smích budící loutka. Dokonce, aby jí mohl Bajaja setnout alespoň jednu hlavu musela se tříhlavá saň sehnout až k němu. To konečné zranění prince bych spíš dal za vinu jeho neopatrnosti - prostě se mi zdálo, že se chudák seknul tím mečem sám a nepřisuzoval bych to agresivnímu drakovi. Závěrečná bitva na nádvoří byla zmatená i pro herce, protože se tam mezi sebou perou i dva, kteří v předcházejícím záběru bojovali bok po boku. Chvilkama jsem se i nudil. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Citlivě adaptované pohádce ze sbírky Boženy Němcové chybí vhodné obsazení. Přesvědčivý je jen moudrý bělouš, jehož výstižné a laskavé vedení sebestředností pokoušeného prince poskytlo i životní hereckou příležitost Martinu Štěpánkovi, jenž jí neoslyšel, a tak tento jeho dabing zastiňuje snad vše, co kdy ve filmu vytvořil. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála našich pohádek, kterou si z dětství příliš nevybavuji (a s rodinou si ji nepřipomínáme). A teď už vím proč. V tomhle žánru vždycky raději vyhledávám humor a sympatické hrdiny a tady mi chybělo obojí. Pro nejmenší diváky příliš ponuré a násilné (zde již zmiňované shazování záporáků z hradeb), drak naprosto odporný (i na dobu vzniku) a mluvící kůň předával princi zvláštní rady. Třetí hvězdičku si ale vysloužila opravdu krásná a něžná princezna Magda/Slavěna. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice temná, brutální a strašidelná pohádka s nádhernou princeznou, s opravdu odpudivým zloduchem (asi nejodpornější padouch v dějinách naších pohádek s geniálním dabingem P. Čapka) a děsivým drakem (opět geniální tah s jeho podobou-sice po technické stránce hodně zestárl, ale jeho podoba je dokonalá). ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho nepříliš povedeného loutkového draka, byla by to výborná, místy skoro akční, a svým téměř syrovým nádechem netradiční pohádka. Od úvodu, kdy princ zamkne prázdný hrad, strčí klíč pod rohožku a s uzlíčkem přes rameno vyrazí do světa, po závěr, kdy jsou padouch i jeho banda bez milosti naházeni přes hradby do strže. Působivá atmosféra, dobře gradující boj dobra se zlem vedený hned v několika rovinách, nechybí na pohádku poněkud kontroverzní momenty (bičování koně), a navíc fajn princ, který konečně nevypadá jako typický zhýčkaný hezoun. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Kachlík uvedl, že Bajajova (Ivan Palúch) koně zastupovalo koní pět, protože ani jeden neuměl všechny požadované kousky. (sator)
  • V záběru, kdy kůň stojí za dřevěnými vraty hostince a promlouvá k princi (Ivan Palúch), je podle prohnutí uzdy jasné, že za vraty někdo koně za uzdu drží. (Bejdule)

Reklama

Reklama