Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

roswelll 

všechny recenze uživatele

Paní Miroslava Šafránková ve své nejkrásnější roli. Vtiskla Blažence kouzlo dívky, která se dokázala poprat se svým osudem po té, co ji umřela maminka. S počátečními potížemi ve vaření se vyrovnává s humorem, její dětské srdce navíc hřeje i sympatický mladík v podání Vladimíra Dlouhého, který ji učí jezdi na kole. Přestože je film zařazen do kategorie drama, myslím, že nakonec končí velice hezky. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Herecká přehlídka Kostky, Obermaierové a především Šafránkové v její skvostné, možná nejlépe zvládnuté roli. V kombinaci lyriky a psychologické expresivity občas zadrhne soudržnost a plynulost všech filmových složek ( především ♫ rozsáhlá a expresivní Liškova hudební partitura vytváří někdy příliš výrazný protipól herectví.), ale civilností projevu dává film vyniknout výbornému literárnímu nápadu M.Majerové. ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, zda jsem viděla i tu starší Robinsonku, ale tahle s "Arabelou a Petrem" mě zaujala svou barevností, zasazením do 50. (?) let, téměř optimistickým pojetím (říkám téměř, scénu z pohřbu jsem samozřejmě nepřehlédla) i rokem svého vzniku. Ale vraťme se zpátky k tématu robinsonády, kterou se ve filmu snažil Karel Kachyňa zachytit. Blažena tráví léto na letním táboře, kde se tak trochu vymyká svým vrstevnicím: nezajímají ji příliš chlapci, ale raději si listuje ve své oblíbené knížce, kterou není nic jiného než Robinson Crusoe. A jak to tak bývá, okolnosti ji donutí k útěku do světa snů a fantazie, kde se cítí v bezpečí a má pocit, že se jí vnější svět netýká. Miroslavě Štěpánkové jsem její smutek moc nevěřila (viz výše), a to je chyba, protože právě ona má být tou, která nás svým příběhem (potažmo filmem, který se odehrává právě z Blaženina pohledu) provede. Vše ostatní bylo skvělé, jen ústřední hrdinka na mě zkrátka nefungovala. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný než Kachyňa by zvládl tak civilně a přitom silně pojednat některé hodně citlivé okamžiky (oznámení o smrti matky, o nemožnosti návratu do školy atd.). Jen ten konec byl možná až příliš rychlý - a následná radost Bláži se podobala spíše útěku zpět do vysněného ráje. Mimochodem na několika místech se mi zazdálo, že slyším hudbu z Malé mořské víly. Zd. Liška si tam zjevně pár motivů odnesl právě z tohoto filmu... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Trosečnice Bláža uprostřed meziválečné doby zasažené hospodařskou krizí, v úzkém rodinném kruhu zasaženém maminčinou smrtí, zdolává nástrahy na trati dospívání a cestě k samostatnosti... Po třech letech jsem si Robinsonku zopakoval a udělala na mne stejně silný dojem jako tenkrát. Jednoduchý příběh dal pod Kachyňovým uměleckým vedením vzniknout emočně působivému prožitku, v němž trápení se skloubí s něžností, poezií a vnitřní touhou po dobrodružství. Výrazný podíl na tom má excelentní 16-tiletá Miroslava Šafránková, která si ve svém hereckém debutu odbyla svůj životní výkon. ,,Ty jsi nádherný taťka! Ten skromný titul guvernéra je tě nehoden." Krásný, přenádherný film s dětskou duší. 95% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)
  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)

Reklama

Reklama