Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi slušné. Tragická událost je natočena s citem a přes televizní produkci na opravdu vysoké úrovni (podobně jako nedávný Metanol). David Ondříček umí. Není to samozřejmě bez chyb. Po dějové stránce snímek zbytečně hraje na city (hlavní postava prostě musí mít těhotnou přítelkyni) a kritika doby a režimu je možná místy až zbytečně doslovná, ovšem nejde o nic, co by vyloženě vadilo. Obsazení je dobré, ale ten ostravský dialekt by zdejším hlavním hercům neuvěřil snad nikdo. Je škoda, že si tvůrci nedali více práce a neobsadili herce pocházející přímo z Ostravska. Jsou to však detaily, celkový dojem je dobrý a rozhodně budu rád, když se ČT bude pouštět do projektů v podobném duchu! ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Letos Česká televize opravdu vytahuje esa z rukávu a krátce po Metanolu se jím stává i tenhle film. Silný scénář zaměřený na osud jediné rodiny tomu rozhodně prospívá, bylo by zbytečné tu děj tříštit, protože katastrofa má na diváka stejně dopad. Výborná dynamika v Petrově rodině, kde za mě herecky obrazovce jasně vévodí Antonie Formanová. Bez patosu, lehce přímočaré a očekávané zpracování, ale nadprůměr na českou televizní tvorbu, který si drží určitou úroveň. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejsem specialista na Ostravu a nejbližší příbuzné "z tama" mám v Jeseníkých, ale takhle se tam snad proboha nemluví a ani nemluvilo. Připadá mi to, jako kdyby herci brali zvláštní prémii za to, komu se na place podaří vymyslet větší počet ostravštin. A vyhrává to Martha Issová, to se fakt nedá poslouchat. Nebýt téhle slangové přeháňky (do níž se v pohodě vejde i naprosto nepasující Jirka Langmajer), dokázal bych si film celkem užít. Nejlepší scéna prvního dílu: jak si Petr zapaluje cigaretu s důlní věží na pozadí a kráčí tmou k dolu. A konec je ošizený, pánům se nechtělo do katastrofického filmu. Škoda, osudy Petra a hlavně Milana šlo ještě chvíli sledovat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Vesměs takové jaké jsem to čekal. Mohli ubrat trochu toho vyhroceného rodinného dramatu a přidat víc katastrofických prvků nemluvě, že konec je předvídatelný v duchu všech žánrových klišé, ale zase uznávám, že na TV film to má opravdu podmanivé zpracování i když souhlasím, že konec trochu vyšuměl do ztracena a ta rádoby Ostravština i mě trhala uši. V našich luzích a hájích film působí jako zjevení, ale za mě jen lepší 3*65% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené, Ondříček je do budoucna nepochybně jedna z nadějí českého filmu, jeho prvotní režisérské počiny se mi hodně líbí a pokračuje stále ve velkém stylu, bezchybná atmosféra i vynikající drama. Také mne potěšilo, že jsem Marthu opět viděl hrát a dost dobře. Chtělo by to celovečerák se stejně kvalitní režií a precizním scénářem, pane režisére. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Z původního dolu Dukla zbyly dnes už jen poslední dvě budovy (ta zachovalá byla v postprodukci přenesena ve 3D do natočeného materiálu), proto tvůrci film natáčeli v dole nedaleko Rakovníka. Zavítali také do dolů v Karviné, Ostravě, Frýdku-Místku či Dolu Julius Fučík v Orlové. Natáčelo se v exteriérech měst Havířov a Příbram. (SimpanzJi)
  • Auta, která se ve filmu vyskytují, mají všechna SPZ pro město Ostrava, ačkoliv je Havířov, kde důl leží, součástí okresu Karviná. Místo OV na značkách mělo být KA. Havířov byl součástí okresu Ostrava - Město, ale jen do 1. 7. 1960, kdy nastala administrativní změna a Havířov začal patřit pod nedaleké okresní město Karviná, i když má více obyvatel. Děj se odehrává až o rok později, a tedy po této změně. (Svatopluk.Vi)
  • V podzemí dolu Rako, kde se točilo, nebylo sociální zařízení, a tak filmaři chodili na záchod tak, jako dřív horníci, tedy kam se dalo. Jediný Marek Taclík (Milan) to odmítl a nechal si přivézt malý kempový suchý záchod. Asistent režie mu řekl: „Jestli se ti na tomhle podaří vykonávat potřebu, tak máš u mě dvě piva.“ A Taclík měl do konce natáčení denně dvě piva. (sator)

Reklama

Reklama