Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lyrické vyprávění o citově se probouzejícím dvanáctiletém děvčátku, které se jako jediný člověk dokáže spřátelit s nezkrotným černým koněm... Příběh je zasazen do krásné jihočeské přírody a byl realizován ve spolupráci se Státním plemenářským ústavem v Písku. Vedle několika domácích cen získal několik mezinárodních uznání, zejména na festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Benátky, Cannes, Mar del Plata). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

fragre 

všechny recenze uživatele

Karel Kachyňa & Jan Pocházka - to je pomalu sázka na jistotu. Tomu filmu vlastně neschází mnoho k dokonalosti - poutavý příběh, nádherná kamera (jak jen dokáže zachytit nekonečný prostor krajiny i vypíchnout zdánlivě banální detail), působivá hudba a skvělý výkon Jorgy Kotrbové, která je více jedné krve s nepoddajným hřebcem než se svými lidskými vrstevníky. Je to vlastně československá odpověď na Lamorissův film Bílá hříva , který dokonce v jedné pasáži filmu hrdinka sleduje v televizi a ve snové sekvenci se v něm dokonce ocitá. Oproti Bílé hřívě je Trápení ještě poetičtější. Svobodná jízda hrdinčina noční opuštěnou krajinou je dokonalost sama. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Drobný režisérův úkrok od Krále Šumavy. Příběh venkovského dospívání v duchu Předtuchy, obohacené o zvířecí tematiku, se scénářem plným detailů, s výjimečně bohatou invenční poetikou kamery (J.Illík) i režie a expresivitou hudby. Šikovná Jorga ve skutečném věku hrdinky a další dětské výkony ve filmu bez velkých hereckých jmen, který by krásně fungoval i beze slov. "Stačila hraběti, bude dobrá i pro soudruha." ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Herecký debut mladičké Jorgy Kotrové. Jde nejen o úžasně poetický snímek (s řadou dokonalých záběrů kamery), ale i lidsky silný příběh o sblížení odvážného děvčete s klučičími rysy s týraným koněm. Lenka si díky svému temperamentu lépe rozumí s kluky než holkami, za což sklízí posměch. Ale nezdá se, že by to nějak těžko nesla. Co ji ale trápí je, když vidí, jak lidé na statku zachází s vraníkem jménem Primus. Ten je hodně divoký, ale zdá se, že není zlý. Jen na vlastní kůži až příliš pocítil bič. Lenka má sice ze začátku k Primusovi respekt, ale postupně se k němu dokáže přiblížit jako nikdo jiný. A tak je nakonec trápení konec. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dospievajúce dievča v hlavnej úlohe, to nie je pre Kachyňu nič nezvyčajné. Dokonca je postavou, ktorá nezíde zo scény, za čo majú obaja moje uznanie. Malá zaklinačka koní, ktorá má rada chlapčenskú spoločnosť a hry, objavila svoju prvú lásku inde a prežíva ju veľmi intenzívne. V snoch aj v skutočnosti, až ju tá láska ide utrápiť. Poetický film s minimom deja, ktorý ma dokázal zaujať, ale nie výnimočne nadchnúť. –––– Jsi zlý. Proto tě nemají rádi. Kdybys byl hodný, nebili by tě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Presto, ze mam ke konim spise negativni vztah, me tento film velmi zaujal. At uz laskou male holky (vyborna Jorga Kotrbova) ke zvireti, tak hlavne pribehem a zpracovanim. Kachyna mel neskutecny cit a smysl pro detail a po technicke strance nebyl v nicem horsi nez Vlacil. Nadherne plasticky obraz, dobra hudba. Nemam co vytknout a Trapeni povazuji za jeden z nasich nejlepsich rodinnych filmu... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (15)

  • Velká část filmového štábu tehdy bydlela po rodinách ve vesnici Dolní Nerestce. (Silencia90)
  • V 58. minutě je vidět, že si děti hrají s německou helmou WH M35 (používanou za druhé světové války). (Winster)
  • Název filmu v anglické distribuci lze přeložit jako "Zkoušky a soužení", z neměcké distribuce lze zase pojmenování přeložit jako "Dívka a černý hřebec". (Silencia90)

Reklama

Reklama