Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

Avathar 

všechny recenze uživatele

Tak pre mňa veľké prekvapenie. Po zmiešaných kritických ohlasoch sa mi do seriálu príliš nechcelo. Prvé dve epizódy sú síce trochu vláčnejšie (hoci určite nie nudné), ale v momente ako začne obliehanie je to skrátka strhujúce. Nechápem tú kritiku na hlavu Kitscha. Koresha zahral perfektne. Niektorí tvrdili, že tvorcovia Davida Koresha príliš „poľudštili“, prípadne, že divákovi podsúvajú, že by s ním mal do istej miery sympatizovať. Hm, mne to tak vôbec neprišlo. Práve v tom, že Koresh nie je jednorozmerná záporácka figúrka (na takéto zjednodušenia sa tu nehrá), je hlavná sila. Dokáže byť vlastne celkom príjemný chlapík, s ktorým sa dá pokecať a ktorý vám vždy ponúkne slovo útechy. Možno si poviete, že je vlastne v pohode týpek a na tých jeho báchorkách možno bude niečo pravdy, veď čo my vieme... A to je práve to desivé. Koresh je fanatik a brilantný manipulátor, ktorý ovláda všetkých okolo seba, náznaky odporu obratne zadusí, vyhlasuje síce, že každý môže dobrovoľne odísť, ale psychologickým tlakom ich v skutočnosti udržiava v budove a ešte im dokáže vsugerovať, že ich k ničomu nenúti. Kitsch všetky tieto nuansy brilantne podchytil. Žiadne sympatie ale nemali ani šéfovia FBI/ATF, z ktorých strany došlo k brutálnym chybám už na začiatku. Potom sa to už nabaľovalo a nabaľovalo, až do tragického finálneho dňa, ku ktorému vôbec nemuselo dôjsť. Z hercov nemožno zabudnúť na empatického vyjednávača v podaní geniálneho Michaela Shannona – ten chlap snáď zlé výkony ani podávať nevie. Oslovia aj Shea Whigham, Melissa Benoist, Paul Sparks či Rory Culkin. Za mňa teda hodne dobré. Určite odporúčam. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Přednost této minisérie netkví v tom, že by byla nějak zvlášť strhující, či chytlavá, což je škoda. Její přednost tkví především v její nečernobílosti. Tkví v tom, že nám neukazuje Davidiány jako ty 100% jediné špatné a FBI hochy jako ty jediné hodné. Ukazuje nám Davidiány jako náboženskou sektu, která, kromě hromadění zbraní (což je samozřejmě závažné), nikomu nic nedělá, dokud se do celé záležitosti nezačne necitlivě montovat FBI. Čekala jsem to jiné, hollywoodské, plné klišé atd., dostala jsem dva pohledy na věc, z aniž jednoho nevyjdou americké vládní instituce jako "ti hodní". Michael Shannon dobrý, ale neměl ve své roli vyjednavače se svědomím moc co předvést, zato Taylor Kitsch jako vůdce sekty - výborný, tady čekám minimálně nominaci na Emmy. Waco není nejlepší minisérie, která byla kdy natočena, ale svým realistickým zpracováním, dobrými hereckými výkony a scénářem, který se na událost kolem obléhání domu snaží dívat z více úhlů a většinou se vyhýbá klišé, se stala rozhodně jedním z nadprůměrných seriálových počinů poslední doby, který stojí za shlédnutí. Jak to bylo doopravdy, a kdo lhal méně, se už asi nikdy nedozvíme, přesto naivně doufám, že FBI z chyb svých pracovníků vyvodila nějaké důsledky. :-/ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh o tragické neschopnosti porozumět… Zorientujeme se poměrně rychle. Seznámíme se s agenty FBI i členy komunity. Vede ji jistý David Koresh, který se prohlásil za mesiáše, který započne apokalypsu nevěřícího světa. Ovšem místo toho přivodil kruté týdny pro členy své organizace. O událostech na kopci Mt. Carmel poblíž texaského města Waco, po kterých zůstaly desítky mrtvých (včetně dětí), se rozhodla vyprávět v šestidílné sérii televizní stanice Paramount Network. Okolnosti dosud přitahují mediální i badatelskou pozornost. Seznamujeme se s motivacemi federální agentury ATF i s každodenním životem Davidiánů, tedy hnutí, které vycházelo z Adventistů sedmého dne. Žili v komunitě, studovali Bibli. Částečně se stranili okolního života, muži nesměli pít alkohol ani mít sexuální styk. Vyjma Koreshe. Ten se rovněž kladně vyjadřoval ohledně práva nosit u sebe zbraň. Právě poté, co na ranči začal shromažďovat značné množství zbraní, se dostal do hledáčku úřadů. A kravaťáci mají jasno. Agentura byla napadena, když se snažila doručit rutinní příkaz k prohlídce skupině, kterou považovala za nebezpečnou sektu. Právě ATF za sebou měla několik přešlapů a s její budoucností to bylo nahnuté. Demonstrace vlastních schopností na podivné komunitě je tedy ideální cestou, jak se nelichotivé nálepky zbavit. Zatímco vyjednavač Gary (Michael Shannon) se pokouší vést dialog, jeho šéfové a kolegové (už z FBI) se snaží vynutit si poslušnost silou. Shannon je v těchhle momentech skvělý. Úsporný, ale intenzivní projev. Samozřejmě se musí líbit i vůdce hnutí Taylor Kitsch. Ten ovšem není jen mentor, ale také hrubý a sebestředný idiot, který má za sebou nejen několik polygamních sňatků, ale i velmi mizerných rozhodnutí. Potěší také pochybující člen sekty Steve (Paul Sparks, mimo jiné známý jako autor prezidentovi biografie z House of Cards) nebo zarputilý agent FBI Shea Whigham či přeživší člen kultu David Thibodeau ztvárněný velmi slušným Rorym Culkinem. Nic není černobílé. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ukázkový případ seriálu, kterému by sedla filmová podoba. 6 dílů se na seriál nezdá moc, ale vzhledem k příběhu, který Waco nabízí, by dvouhodinová délka byla příznivější. Příběh zajímavý, herecky slušné, ale od druhého dílu už seriál nemá prakticky co nabídnou, vyjma závěru, který je nečekaný, pokud o daném masakru, divák nic neví. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Ač mi tato minisérie přijde zaměřená proti ATF a FBI a spíše obhajuje Davidiány, bylo velice zajímavé se na to podívat. Můžeme si o tom myslet co chceme, ale pokud někdo nejedná v souladu se zákonem, tak musí počítat s tím, že se něco semele, zvlášť v Americe. Jestli byla práce ozbrojených složek opravdu tak špatná, nejsem schopen posoudit, ale viděl jsem několik rozhovorů s agenty ATF a FBI, co tam byli a mám na to svůj názor. Když k tomu přičtu, že seriál je postaven na svědectví jednoho z Davidiánů a jednoho vyjednavače (z týmu 25 vyjednavačů), tak jsem poněkud skeptik. Nicméně to, jak to celé dopadlo padá na hrb Davidovi, nikomu jinému. Náboženský fanatismus je prostě zlo, to mi nikdo nevymluví. Ale teď k seriálu. Je natočený opravdu výborně, herci jsou moc fajn a Taylor Kitsch je naprosto dokonalý. Škoda, že hraje tak málo. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (26)

  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)
  • V seriálu je řečeno, že požáru ve Waco uniklo jen pět lidí. Ve skutečnosti jich bylo devět. (Rollo_Tomasi)
  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama