Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty. Seriál mapuje tuto tragickou skutečnou událost i to, co jí předcházelo, v šestidílném provedení plném napětí a dramatu do poslední chvíle. (vyfuk)

(více)

Zajímavosti (26)

  • I když tvůrci hry přímou spojitost z praktických právních důvodů popírají, hlavní antagonista počítačové hry „Far Cry 5“ jménem Joseph Seed se nápadně svým zevnějškem i proroctvím o konci světa podobá Davidu Koreshovi (Taylor Kitsch), vůdci Davidiánů. Stejně tak události ve Waco (původní zatčení se zvrhlo ve střelbu a 51denní obléhání základny) se podobají fiktivním událostem ve „Far Cry 5“ (na začátku hry jdou policisté zatknout vůdce apokalyptické sekty a hráč dostane na výběr, buď odejde a nebo se rozhodne Seeda zatknout, čímž se rozpoutá masakr a regionální občanská válka). (Nick321)
  • Ve skutečnosti se David Thibodeau (Rory Culkin) s Davidem Koreshem (Taylor Kitsch) nesetkal v music baru, nýbrž v obchodě Guitar Center. Koresh mu podal vizitku, na které bylo cosi napsáno, načež mu Thibodeau odpověděl, že nechce být v křesťanské kapele. Po týdnu přemýšlení jim ale sám zatelefonoval a rozhodl se je poznat blíže. (Nick321)
  • Davidiáni existovali i v době natáčení seriálu. Asi dvanáct následovníků žilo v rozptýlených obytných přívěsech. Říkali si „Branch, The Lord Our Righteousness“ a vedl je bývalý stoupenec Lois Roden, Koreshovy (Taylor Kitsch) předchůdkyně. Stále čekali na konec světa. (Nick321)
  • Osm přeživších Davidiánů bylo odsouzeno na základě obvinění z dobrovolného zabití a použití střelných zbraní při spáchání trestného činu. Do roku 2007 byli všichni z vězení propuštěni. David Thibodeau (Rory Culkin) spolu s několika dalšími přeživšími dospělými nebyl odsouzen k trestu odnětí svobody. (Nick321)
  • Na obléhání davidiánské základny se podílelo 899 lidí. Z toho 668 tvořili federální agenti, 15 lidí z U.S. Army, 6 zaměstnanců U.S. Customs officers, 31 Texas Rangerů, 13 členů Texaské národní gardy, 131 důstojníků texaského departmentu veřejné bezpečnosti, 18 policistů z Waco a 17 zaměstnanců z kanceláře šerifa okresu McLennan. (Nick321)
  • FBI skutečně umístila 11 odposlechových zařízení dovnitř davidiánské základny. Seriál ukazuje pouze jedno zařízení, které bylo propašováno na barelu s mlékem. (Nick321)
  • Dle svědectví zúčastněných David Koresh (Taylor Kitsch) skutečně odpovídal na trýznivé zvuky ze strany FBI hraním své vlastní hudby. Na rozdíl od seriálu toto dělal, dokud útočící síly federálů neodřízly celý davidiánský komplex od elektřiny. (Nick321)
  • Natočeno co nejvěrněji, dle vzpomínek hlavního vyjednavače a jednoho z přeživších Davidiánů. (Garch)
  • Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie. (Garch)
  • David Koresh se narodil 17. srpna 1959 v texaském Houstonu jako Vernon Wane Howell. Jeho matce tehdy bylo pouhých 14 let a později se z ní stala alkoholička. Svého otce Howell nikdy nepoznal. Ve čtyřech letech ho matka předala do péče Earline Clark, matky svého tehdejšího přítele. Když bylo Koreshovi 8 let, údajně ho znásilnil gang starších spolužáků. (Garch)
  • Mezi Davidiány bylo 33 britských občanů. Při obležení Waco jich zemřelo zemřelo 24 (z toho min. jedna osoba byla dítě). Dva britští občané, kteří přežili obléhání, byli okamžitě zadrženi jako svědci a vězněni bez soudního řízení několik měsíců. Derek Lovelock byl držen v McLennanské věznici po dobu sedmi měsíců, často na samotce. Livingstone Fagan, který byl mezi Davidiány, kteří byli po skončení obléhání odsouzeni a uvězněni, říká, že byl několikrát bit po rukách dozorci (zejména v Leavenworthské věznici). Fagan si taky stěžoval i na další týrání. Fagan byl opakovaně přesunut mezi nejméně devět různých věznic. Nakonec byl Fagan vydán a deportován zpět do Velké Británie v červenci 2007. Fagan se nevzdal své víry. (Rollo_Tomasi)
  • V seriálu je zmínka o tom, že byl David Koresh (Taylor Kitsch) v dětství šikanován. To je pravda. V dětství se mu spolužáci posmívali kvůli jeho dyslexii a dali mu přezdívku „Mr. Retardo“. (Rollo_Tomasi)
  • Agent FBI Mitch Decker (Shea Whigham) nosí neprůstřelnou vestu s nápisem HRT. HRT je zkratka „Hostage Rescue Team“ (Záchranný tým rukojmí). HRT je elitní taktická jednotka FBI, která byla založena v roce 1982. Vznik HRT byl inspirován armádní elitní jednotkou Delta Force. HRT zasahovala v USA proti militantním skupinám, teroristům a nebezpečným zločincům. Jednotka HRT byla úspěšně nasazena ve více než dvou stech případů na území USA i v zahraničí (např. v Afghánistánu a Iráku). (Rollo_Tomasi)
  • Během 51 dnů dlouhého obležení Waco bylo uskutečněno celkem 754 telefonních hovorů mezi vyjednavači z FBI a Davidiány. (Rollo_Tomasi)
  • Při obležení Waco měl tým vyjednavačů z FBI celkem 25 členů. (Rollo_Tomasi)
  • Celý ranč byl později srovnán se zemí a byla zde vybudována malá „kaplička“. V mapách toto místo najdete pod názvem Mt. Carmel. (Patrik)
  • Zprvu celou akcí řídil úřad ATF, což je úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku a zbraní. Až později se přidala FBI společně s Národní gardou. (Patrik)

Waco - Visions and Omens (2018) (epizoda) (E01)

  • V 15. minutě, když se David Koresh (Taylor Kitsch) a David Thibodeau (Rory Culkin) poprvé setkají v baru, zahrají na pódiu píseň „My Sharona“ od americké rockové kapely The Knack, která vyšla v roce 1979 jako jejich debutový singl. (Trajektt)

Waco - Visions and Omens (2018) (epizoda) (E01)

  • V seriálu je zachycen incident v Ruby Ridge. Ruby Ridge bylo místem jedenáctidenního obléhání poblíž Neapole v Idahu v USA. Začalo 21. srpna 1992, kdy se Randy Weaver, členové jeho nejbližší rodiny a rodinný přítel Kevin Harris bránili maršálům Spojených států (USMS) a záchranného týmu FBI (FBI HRT). Vše začalo kvůli tomu, že Weaver nezaplatil poplatky za zbraně. Počáteční setkání mezi šesti americkými maršály a Weaversem vyvrcholilo v přestřelku a smrt maršála Williama Francise Degana (42 let), Weaversova syna Samuela (14 let) a Weaverova psa Strikera. Při následném obléhání Weaverovy chaty, vedeném FBI, byla Weaverova žena Vicki (43 let) zabita ostřelovačem FBI. Všechny oběti zemřely v prvních dvou dnech operace. Konec obléhání byl nakonec vyřešen civilními vyjednavači. Přeživší členové rodiny Weaverových obdrželi v roce 1995 odškodné 3,1 milionů amerických dolarů za smrt Vicki Weaverové a Samuela Weavera. Kevin Harris přijal v roce 2000 odškodné 380 tisíc dolarů. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama