Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný nevyjasněný případ z poloviny padesátých let minulého století inspiroval o necelých dvacet let později filmaře k natočení kriminálního příběhu Případ mrtvého muže. V krátké době po sobě proniknou na území Československa s pomocí balónů dva agenti z Rakouska. První z nich zastřelí svou českou spojku, řidiče nákladního auta. Kriminalisté posléze objeví v opuštěné balónové gondole láhev s otisky bývalého číšníka Voráče, který před rokem emigroval. Voráč je skutečně dopaden na území Čech. Ukáže se však, že se sem dostal ve druhém balónu a že tedy není vrahem. Kriminalisté mezitím pátrají po totožnosti neznámého hluchoněmého muže, zadrženého poblíž polských hranic. Dotyčný písemně vypověděl, že se jmenuje Karel Neumann, pochází z Radhoště a z dosavadního života si pamatuje jen nejasné útržky. Major Sojka, jenž oba případy vyšetřuje, má podezření, že Neumann své postižení jen předstírá a že on je vrahem z první balónové gondoly. Jedna věc je však něco předpokládat – a druhá to nezvratně prokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (80)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Jedna z vln normalizační zábavní produkce. Další počin z doby, kdy produkce zavedeného filmařského týmu pro kriminální velkovýrobu rychle přerostla v rutinní obživu a nedosahuje úrovně Tajemství zlatého Buddhy z předchozího roku, i když poctivý technický základ si udržuje. Režijní nedotaženosti jen podporují schematickou strnulost scénáře. Publicisticky dokumentární zpracování případu tajemného muže z let cca 2005 pro mě ovšem bylo fascinujícím příběhem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máme dva balóny bez agentů a jednoho hluchoněmýho pašeráka bez ruksaku. To jsou výsledky." Já jsem se tedy těšil na špionážní kousek, ve kterém se zlí imperialisti budou snažit ukradnout kousek toho našeho socialistického štěstí, ale místo toho jsem většinu snímku strávil v ordinacích různých doktorů. To mě nebavilo. Nicméně dvojnásobný skok na špek se docela povedl a hodně mě potěšil "blbec" Carona, který se naučil tvářit inteligentně. Ten byl jedinečný. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další kriminálka z řady těch, kdy agenti pronikají na naše území a páchají zlo. Tento případ je však zajímavý tím, že je okořeněný skutečnou předlohou. Zajímavé je, že si tvůrci dovolil na úvod krátký text, že ne každý vyřešený případ je též uzavřen. A prošlo to. Kriminálka je dobře obsazená a skvěle zahraná, samozřejmě je otázkou, kolik skutečného v ní zůstalo neboť příběh byl jistě upraven dobovými kritérii. Snad někdy uvidím dokument Neznámý č.44, který by objasnil víc. Pravdou je, že kriminalisté byli ve filmech vždy trochu zlidšťováni. Jaroslav Moučka si se všemi dobrácky vypráví. I Julius Vašek předvedl pěkný výkon. Divák je napínán vlastně až do konce, celkově je ale kriminálka spíš vlaznější a žádné velké napětí, drama nebo zamotaný případ nečekejte. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma a solidně odvedená práce charakterizují tento v populárně-dokumentárním stylu natočený snímek. Patrné normalizační směřování se pochopitelně nezapře, ale přece jenom se v mezích možností přistupuje k samotnému příběhu jako k příběhu a k jednotlivým osobám jako k životným postavám z masa a kostí. Samotní herci nezklamali, aniž bychom je však mohli nějak zvlášť pochválit. Dnes asi už úsměvně působí nejspíš pouze imaginární landmanschaftské "špionážní" aktivity a vůbec postava pravého německého "Böhmea", který je svým způsobem vlastně taky vlastencem, i když třídní otázka mu naprosto nic neříká. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek vychází ze skutečného případu, který by vyzněl nepoměrně zajímavěji, kdyby se filmaři věrněji drželi skutečnosti. Páni z Stb ale identitu zadrženého muže nikdy nedokázali uspokojivě osvětlit, což se v době nastupující normalizace nehodilo, takže bylo nutné vyrobit případ ideologicky poplatný své době. Československá veřejná bezpečnost tedy úspěšně zlikviduje ďábelský plán západní špionážní centrály. Konvenčně napsaný scénář a konvenční režie neumožňují vznik dobrého filmu, ale minimálně Július Vašek v hlavní roli je coby západní agent zajímavý a Jaroslav Moučka si střihl svou obvyklou roli sympatického kriminalisty. Celkový dojem za tendenční film: 25 %. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (14)

  • Pro natáčení polských exteriérů se filmaři nevydali daleko, polské městečko točili v Praze Dejvicích a letiště Varšava v Karlových Varech. (sator)
  • Na začátku filmu v úvodním slovu je pravopisná chyba. Píše se tam "vyjímečných" místo správných "výjimečných". (velkyvezir)

Reklama

Reklama