Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Smejki 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejvýmluvnějším argumentem pro mé hodnocení tohoto snímku je překvapení, že jsem jej již před drahnou hodnotil aniž bych si pamatoval jeho zhlédnutí. Nicméně po asi pětiminutovém usilovném přemýšlení jsem vykutal něco málo z nejtemnějších hlubin mé paměti a své dvě hvězdy jen potvrdil a tímto komentem podepsal. (Smejki v.r.) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výchova spĺňa asi všetky kritéria midcultu podľa Umberta Eca. Je to s tými definíciami komplikovanejšie, ale zhruba aj pre tento film platí, že ide o masový produkt, využívajúci neinvenčné artové prostriedky k tomu, aby u svojho diváka vyvolal dojem umeleckého zážitku. Takže tam dáme vnútorné monológy, citáty rôznych spisovateľov do obrazu a hlavná postava je intelektuál- a spisovateľ. No a ako vyjadriť lepšie spaľujúcu vášeň ako milovaním v aute za jazdy v plnej prevádzke? Koliha však túto adaptáciu nakrútil vcelku svižne, nerušivo a nikdy nenudí. Len keby ten nevkus deväťdesiatok nekričal z každého záberu. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Viewegh to má u mě tak 50/50, třeba Báječná léta... nebo Nestyda jsou super, ale na druhou stranu je tu zas takový Román pro ženy... A Výchova dívek je pro mě žánrově spíše k tomu druhému případu. Ne že by se jednalo o vyloženě špatný film, herecky je to velmi slušné, ale s postupem času se stává stále více předvídatelný, a v půlce už musí být všem jasné konečné vyvrcholení filmu, a tím pádem je tak celkové sledování zbytečné. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Viewegha nečtu, takže jsem nemohl porovnávat film a jeho knižní předlohu, ale myslím, že by se mi do toho ani nechtělo. Po druhém shlédnutí jsem musel ubrat hvězdičku, protože jsem usoudil, že jsem se minule s těmi dvěma kousky až příliš odvázal. Příběh byl v podstatě nicneříkající, v závěru až zoufalý, Ondřej Pavelka nemá šanci dostat se mezi herce, na jejichž účinkování bych se těšil, takže jsem rád, že jsem film okomentoval, protože už na něj mohu zapomenout. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

- "Život se skládá z možností, které jsme nevyužily".- Dospělý chlap se ocitá v rukou rozmazlenýho fracka-milionářovi princezny. Chudý učitel vezme brigádu s "doučováním" tvůrčího psaní dospělý slečny, která si neví rady se životem. Je chudinka tak vystresovaná ( Aňa jí hraje velmi dobře), že bych jí nejradši poslal na brigádu s Člověkem v tísni, aby poznala, že se život netočí a neřídí jen jejími nálady. A nikdo nepochybuje, že mu předvede své mladá kůzlátka a starý Kozel se nechá chytit. Nejvíc mi vadí, jak je to servírováno, že je to v poho, vlastně standart. A finta, to né já, ale románový hrdina, která se na konci snímku vysvětlí...Film na mě působil prostě ploše. Když srovnám jiný snímek se stejným motivem, třeba Muži v naději, tak nemohu jinak než za 2*. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno