Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Arizona Dream z roku 1993 nás přivádí do prostředí New Yorku, kde žije Axel (Johnny Depp), který se živí jako strážce ryb v zátoce. Jednoho dne ho navštíví bratranec Paul, který Axela požádá, aby se zúčastnil strýcovy svatby pořádané v rodné Arizoně. Jelikož Axel nabídku odmítá, bratranec ho spícího unáší a Axel se ráno probouzí v těžké kocovině v Arizoně, kde se začnou dít neuvěřitelné věci... A především, kde se začínají plnit sny. Axel sní o životě na Aljašce mezi Eskymáky, v absolutním tichu. Elaine (Faye Dunawayová) se chce naučit létat. Grace by zase chtěla zemřít. Sny docházejí ke svému naplnění v momentu, kdy Axel podlehne touze postavit letadlo pro Grace, jelikož se do ní bezhlavě zamiloval... Magický realismus, jak bývá nazýván Kusturicův způsob filmového vyprávění, přenáší režisér z Balkánu do Arizony, i zde létají ryby, sanitky, touhy a sny se zhmotňují. Vedle slavných hollywoodských star jakými jsou Johnny Depp či Faye Dunawayová se ve filmu objevují i kultovní herci jako Vincent Gallo či Lili Taylorová. Nezaměnitelnou hudbu k filmu složil slavný Goran Bregovič, který s Kusturicou již dlouho spolupracuje. (Česká televize)

(více)

Recenze (358)

Hild 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu mě zaujala více jeho forma, než jeho obsah, na jednu stranu jsem filmem fascinovaná, ale na druhou jsem se stále nemohla do filmu úplně položit. Hodně se zde střídají nálady, chvíli se divák směje a vzápětí utírá slzy. I několik dnů po zhlédnutí nemůžu film úplně vyhnat z hlavy, rozhodně na tom něco je a každý si z filmu může něco odnést. Velká poklona především za scénu v bouřce, při které mi stály všechny chlupy na těle. Už jen díky této scény si budu muset vyhledat další filmy režiséra Kusturica. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Mladý Johnny Depp se nemůže rozhodnout jestli bude víc šukat s matkou a nebo s dcerou, přičemž matka chce z odpadu stavět kouzelná letadla, a dcera k tomu hraje na tahací harmoniku. A kolem létají ryby. Takže, i když tam hraje Johnny Depp, pořád je to Kusturicův magický film o cikánech. Jen místo živelné zábavy tentokrát drnká spíš na strunu melancholie, až je to v tomhle podání, a s takovou délkou, spíš ubíjející než jímavé. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Arizonský sen” je v prvom rade - surrealistická a nezávislá dramédia od sarajevského režiséra Emira Kusturicu, s účasťou balkánskeho štábu, súčasne s anglicky hovoriacimi hercami, ale našťastie sa odohrávajúca výhradne iba za oceánom na Aljaške, v New Yorku, no najmä v Arizone, citujúca najväčšie klasiky strieborného plátna, trebárs chronologicky podľa rokov, od North by Northwest, cez Godfathera II, až po Raging Bulla, s častým výskytom snových sekvencií s Eskimákmi a s lietajúcimi rybami, či tiež s naprosto čudným obsahom, a to ani nehovoriac o mimoriadne bizarných postavách, ktorým som sa jednak snažil plne (po)rozumieť, ale bohužiaľ, býval som z nich neustále zmätený ! Nielenže som absolútne nerozumel jednotlivým charakterom, ale taktiež mi neprestajne unikal i scenár spojený s chaotickou réžiou, z čoho sa nakoniec vykryštalizovali neuveriteľne dlhé dve hodiny a ešte čosi extra, čo bolo na jednej strane hrozne úmorné, až pomaly snáď vyčerpávajúce, no na strane druhej, sa to snažil všelijakými (ne)dostupnými prostriedkami vykompenzovať herecký ansámbel, medzi ktorými dominoval ešte ani nie 30-ročný Johnny Depp, ktorý sa mohol oprieť o skúsené Faye Dunaway a Lily Taylor. Zo všetkých zrejme najviac vyčnieval práve Vincent Gallo, ktorého citované imitácie filmov som si maximálne vychutnával ! Čo povedať na samý záver ? Vidieť znovu by som to už síce vôbec nechcel, ale svojich divných fanúšikov si film asi neskôr nájde, no ja k nim patriť nebudem, keď zároveň ku Kusturicovi sa tak rýchlo nevrátim... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne radšej kukurica než Kusturica a môže byť aj okúsaná. Uznávam. že Faye to pristalo aj po päťdesiatke, ale inak pointa filmu má byť čo? Je o všetkom a o ničom. O korytnačkách i sexe. O plápolajúcom ohníku a nekonečnom spievaní Bésame Mucho, tentokrát našťastie nie v podaní Táslera. Film o hranici medzi dospelosťou a detstvom, ktorý miestami chutí ako sardinky s džemom. Umelecký film s nie celkom jasným posolstvom. Veľmi precenený. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Fantastická hudba, vtipné scény, scenár s hlavnou myšlienkou týkajúcej sa snov, aj keď som si nie celkom istý, či som ju pochopil, lebo si myslím, že mala hovoriť o tom, že človek má snívať a potom tie sny sa snažiť aj prežiť, lebo to dodáva životu krásu, inšpiráciu, motiváciu, dokáže nás zmeniť, dokáže nám pomôcť. Realita však vie byť krutá a nie vždy sa sny naplnia, ale pokúšať sa ich zrealizovať za to stojí, veď život vie byť krásny napriek všetkej jeho krutosti. Ak je to takto, tak som pochopil svoj prvý dokonca dopozeraný, nedokumentárny, kusturicovský film. Nepáčil sa mi ten koniec, ale ten aspoň vypovedá o tom, že nie vždy všetko sa podarí, lebo realita je krutá, taktiež sa mi nepáčili vlastne všetky tie úmrtia, lebo to boli skôr samovraždy. V dobe vojny v Juhoslávii Kusturica točil film, ktorý mal možno dodať aj nádej a pokúsiť sa pochopiť život. Film je veľmi šialený, ale aj zábavný a niekedy je lepšie len tak sa nechať ním unášať, oddychovať, tráviť príjemné chvíle, než hľadať zmysel, ale ak ho nájdete často stojí za to. Tento režisér je pre mňa génius a film s výborne zahranou rolou v hlavnej úlohe s Johnnym Deppom bol podľa mňa nádherný. Dlhý film, ale silný zážitok z oddychového filmu. Veľmi kladné, myslím si, že dva zápory dokážu utvoriť klad. :) Pekné. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (26)

  • V scéne, kde Elaine (Faye Dunaway) vedie búrlivý rozhovor s Axelom (Johnny Depp) o jej veku, je kameraman jasne viditeľný v zrkadlovom odraze. (Arsenal83)
  • První verze filmu měla kolem 4 hodin. Emir Kusturica daroval její kopii Deppovi. (Bakllazaan)
  • Natáčanie trvalo kvôli psychickým problémom režiséra Kusturicu až rok. Aj preto sa dĺžka vlasov Johnnyho Deppa vo filme neustále mení. (Arsenal83)

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh.   VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

Kusturica a Depp rozpoutají revoluci

07.12.2009

Asi ne filmovou (i když, kdo ví?), pouze mexickou. Tu z počátku 20. století. O tom, že Emir Kusturica připravuje film o legendárním banditovi, revolucionáři a lidovém hrdinovi Pancho Villovi, jsme už… (více)

Reklama

Reklama