Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa jeden z najzábavnejších filmov s Vlastom Burianom, trpiaci ich spoločným neduhom - obrovským rozdielom medzi Burianom a ostatnými hercami (s malými výnimkami). Zatiaľ čo na Burianovi sa zabávajú aj moje deti a možno sa budú aj vnúčatá, sledovanie napr. Hemmera s Mandlovou je aj pre mňa utrpením. Španielske kráľovné chodili v sprievode zmrzačenej trpaslíčky, aby kontrast s ňou dal vyniknúť ich pôvabu. Zaujímavé, že tento "dueňa efekt" u Burianových filmov nefunguje a práve výskyt "dueňa hercov" limituje moje hodnotenie jeho filmov. ()

Reklama

Yardie 

všechny recenze uživatele

Možná budu upálen jako kacíř, ale nemohu si pomoci, mě se to moc nelíbilo, resp. čekal jsem více a je to pro mě zklamání. Tyhle staré filmy moc nevyhledávám, ale občas narazím na některý opravdu dobrý a vtipný. Vzhledem k hodnocení jsem čekal legraci od počátku do konce. Ale nedočkal jsem se. Vtipných scén a vtipných dialogů zde opravdu moc nebylo, příběh mi také nepřišel nějak geniální a propracovaný. Celkově to na mě nepůsobilo moc dobře. Pár pěkných věcí tam bylo, ale celkově prostě málo vtipu. Viděl jsem spousty vtipnějších. Pro mě slabší 3*. Howgh! ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Neznam sice filmovy rozpocet, dovolim si vsak tvrdit ,ze i po uhrazeni vsech hereckych pohledavek (a to se jednalo o Herce s velkym "H") a dalsich vydajich se jednalo o nizkorozpoctovy film. Z toho nam vychazi,ze k natoceni zabavy na urovni neni zapotrebi mnoho.Vlastne je, skvelych hercu a dobreho scenare.Dialogy jsou na neuveritelne vysoke urovni. Pozorny divak by se nemel nudit,spise ma problem rozhodnout se zdali se plne soustredit na herecke vykony protagonistu ci na slova a vety vychazejici z jejich ust. Pan Burian neuveritelne ovladal svuj oblicej, co ten umel jenom delat s ocima ci obocim. To musi byt obrovska skola pro vsechny kdo maji zajem venovat se herectvi, sledovat jeho vykon, pohyby jeho tela, rukou , chuzi, neuveritelne. Z cele komedie jenom cisi naprosty profesionalismus tvurcu. Film jsem videl nekolikrat, uplne mi vsak z mysli zmizela zaverecna scena kdy pan Burian mava nam divakum na lyzich jsa tazen popruhy kravou ci volem (odrbonici pres brav at laskave prominou,ale nevim o co se jedna). "Ja jsem Duchacek a ne Faukner...!" ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Burian ve svém zlatém období. Ducháček je další nezapomenutelná komedie, stejná jako jich Vlasta natočil spousty, ale přesto jiná, jak to uměl jenom on. Nezapomenutelné scény a vtipy - opět. Nejlepší jsou ty z advokátní kanceláře: ,, Já jsem Zmok" ,,Vy ste zmok ? A proč s tim lezete za mnou ?" ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • V jednej sekvencii filmu si skočili Ladislav Hemmer (advokát JUDr. Jiří Faukner) a Adina Mandlová (Julie z Rispaldiců) vzájomne do reči, pretože zrejme buď Mandlová povedala niečo navyše, čo nemala, alebo začal Hemmer hovoriť príliš skoro, ale režisér si to buď nevšimol, alebo proste to tak nechal tak. (Raccoon.city)
  • Filmová produkčná a distribučná spoločnosť Metropolitan, ktorá film natáčala a distribuovala, fungovala iba dva roky a po natočení filmu Ducháček to zařídí prakticky zanikla. (Raccoon.city)
  • Ve scéně, kdy Ducháček (Vlasta Burian) vysvětluje manželům Rabasovým (Václav Trégl a Marie Blažková) právní následky převzetí peněz ve výši 25 tisíc korun, říká, že je vezme „do úschovy, na 8 dní – ale co na 8 dní, do pátku, protože v pátek nám dá Kalous.“ Když však v jedné z předcházejících scén Ducháček volal právě do firmy Kalous, bylo mu slíbeno zaslání pouhých 10 korun. (Klot)

Reklama

Reklama