Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina, jejíž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze a že ji doktor z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když advokát požádá dívku o ruku. Ona, i když ho také miluje a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou mladík není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Koncipient sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy. (TV Nova)

(více)

Recenze (317)

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Neznam sice filmovy rozpocet, dovolim si vsak tvrdit ,ze i po uhrazeni vsech hereckych pohledavek (a to se jednalo o Herce s velkym "H") a dalsich vydajich se jednalo o nizkorozpoctovy film. Z toho nam vychazi,ze k natoceni zabavy na urovni neni zapotrebi mnoho.Vlastne je, skvelych hercu a dobreho scenare.Dialogy jsou na neuveritelne vysoke urovni. Pozorny divak by se nemel nudit,spise ma problem rozhodnout se zdali se plne soustredit na herecke vykony protagonistu ci na slova a vety vychazejici z jejich ust. Pan Burian neuveritelne ovladal svuj oblicej, co ten umel jenom delat s ocima ci obocim. To musi byt obrovska skola pro vsechny kdo maji zajem venovat se herectvi, sledovat jeho vykon, pohyby jeho tela, rukou , chuzi, neuveritelne. Z cele komedie jenom cisi naprosty profesionalismus tvurcu. Film jsem videl nekolikrat, uplne mi vsak z mysli zmizela zaverecna scena kdy pan Burian mava nam divakum na lyzich jsa tazen popruhy kravou ci volem (odrbonici pres brav at laskave prominou,ale nevim o co se jedna). "Ja jsem Duchacek a ne Faukner...!" ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Klasický Burian ve svém zlatém období. Ducháček je další nezapomenutelná komedie, stejná jako jich Vlasta natočil spousty, ale přesto jiná, jak to uměl jenom on. Nezapomenutelné scény a vtipy - opět. Nejlepší jsou ty z advokátní kanceláře: ,, Já jsem Zmok" ,,Vy ste zmok ? A proč s tim lezete za mnou ?" ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak buď jsem důsledný, anebo nedůsledný, ale když je někdo důsledně nedůsledný, tak prosím jaké z toho jsou důsledky!“ Nepostradatelný Ducháček, který nakonec opravdu všechno zařídí, patří k dalším velmi vydařeným Burianovým postavám a hereckým exhibicím par excellence. A jakmile je na scéně, film moc baví. Ale v tom je právě i ten největší problém snímku. Filmy s Burianem mají obecně ten neduh, že jakmile komik není na scéně, příliš srandy si publikum neužije. A v tomto případě to bohužel platí dvojnásob, protože jakmile Ducháček zmizí ze záběru, jde o poměrně nevtipnou věc, tím spíš, že jediné 2 další zábavné postavy (nerozvedený pár Trégla a Blažkové) se vyskytují právě jen ve scénách s Burianem. Ten spolu s podařenými frky, hrátky s češtinou a dialogovými výměnami naštěstí film navzdory slabším místům táhne a hlavně díky němu hodnotím slušnými 4*. „Že byste šla do šatny nějak…?“ - „Věšet kabáty?! To se raději pověsím sama!“ - „To je dobrej nápad! A my vám řekneme kde. A máme vo ni postaráno.“ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z toho mála filmů s Vlastou Burianem, které jsem za svůj život zatím viděl, byl tenhle film jednoznačně tím nejhorším. Ovšem je důležité vědět, jak si vůbec představit nějaký nejhorší film, když je v něm Vlasta Burian. Slovo špatný nebo nejhorší je v tomto případě silně relativní. Ovšem pokles humoru a celého příběhu od jiných Burianovských kousků je více než patrný a já prostě musím hodnocení adekvátně snížit, a to až na 2*. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Skvělý chlapík. Škoda, že už nemáme gardové důstojníky." . . . S každým dalším zhlédnutým filmem mne začíná Vlasta Burian se svou komikou bavit víc a víc, i když stále jsem (s výjimkou U snědeného krámu, kde hraje roli vedlejší) neměl to štěstí narazit na Burianův film, který bych ocenil naplno bez výhrad. Ducháček změnu bohužel nezařídil, ač se o to snažil plnými síly. Snímek jako takový je založený hlavně na osobité Burianově komice, což trochu vnímám jako deficit projevující se v scénách bez Buriana – jakoby ztrácely šťávu popři zavedeném humoru. Nicméně Karel Lamač mne v rámci svého režijního majstrštyku vtáhl "dovnitř" hned originálním úvodem s živým představením všech tvůrců místo titulků a následně nabídl konverzační hru s mnoha hezkými vtipnými či úsměvnými situacemi. Za všechny jmenuju pěknou scénu, kde se Burian "Ducháček" domlouvá s nesmírně kultivovaným Čeňkem Šléglem nad vydražením starožitností a jejich cenou. Dokonce tu jako bonus padlo několik mírných narážek na založení republiky po pádu monarchie (,,Copak jim mohu říct, že nic nemají? Lidem s takovou minulostí? Kdybychom na takové brali ohled, nemáme republiku." ... ,,Chtěl jsem být admirálem, ale člověk míní a republika mění."). Celkově pěkná retro komedie, která zestárla opravdu jen kousek. 75% (# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Na premiéře filmu byl i tehdejší ministr národní obrany František Machník, po kterém Vlasta Burian (Ducháček) chtěl, aby jej přijal do důstojnického sboru. Pan ministr souhlasil a jmenoval jej poručíkem kavalérie. (kosticka7)
  • Zámeček zchudlé rodiny Rispaldiců je Zbraslavský klášter. Jedná se o cisterciácký klášter na území dnešní pražské čtvrti Zbraslav založený králem Václavem II. nedaleko soutoku řek Vltavy a Berounky. Po zrušení kláštera a přestavbě bývá objekt označován také jako zámek Zbraslav nebo Zbraslavský zámek. (sator)
  • Film byl v roce 2022 digitálně restaurován za spolupráce Národního filmového archivu a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)

Reklama

Reklama