Reklama

Reklama

První očista

  • USA The First Purge (více)
Trailer 1

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou. Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (229)

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání, naprosto se ztotožňuji s komentářem uživatele rretrro, ale co se řemesla týče, tak se mi film líbil, idea filmu je naprosto nechutně zvrácená a rasistická, nebál bych se říci, že se jedná o nejvíce rasisitický film tohoto roku. A sorry, fakt mi nebude sympatický hlavní "hrdina", který vydělal miliony na prodávání levného pika malý dětem .... ale v tomto filmu je tento nigga podávaný jako největší milius a zachránce lidské populace a morálky ... fakt kurva ne. Být to blaxploitation, tak nehnu brvou, ale tenhle film se bere na 100% vážně. A pokud se v podobném duchu ponese i seriál, tak to bude mega sračka. Ale social justice warrioři budou film vynášet do nebes a onanovat, když banda street OGs zlikviduje bandu profi žoldáků do pěti vteřin .... lol ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

SPOILERY: Ačkoli si série kurevsky rychle uvědomila, že primární obětí ústřední premisy asi nebude banda zazobaných WASP na hermeticky uzavřeném předměstí, hlavní problém zůstával až doteď nepojmenován, a sice že tahle rádoby satira nemá, co by satirizovala, protože myšlenka "zločinnost psychologicky prospívá společnosti i jednotlivci, a tudíž je v omezené míře žádaná" je natolik retardovaná a odtržená od jakéhokoli zdání reality, že se vyvrací sama ještě před úvodníma titulkama. Čtvrtý díl je proto tím teprve prvním, kterému stojí za to věnovat pozornost i jako něčemu jinému než študácké nuďárně, kterou si člověk zaplácne prázdné místo na festivalu béček. Na otázku "co za vypatlané hovado by tuhle nebetyčnou píčovinu kdy uzákonilo a proč?" totiž konečně dává jasnou a vpravdě jedinou logickou odpověď: fašouni, protože demografická... ehm... očista. Retardované je to sice furt, ale pokud si mám vybrat mezi současnou totální očividností a potenciálním návratem k nedomyšlenosti, radši asi budu držet kušnu. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom ako to všetko začalo... No neviem, ten príbeh bol riadna konina. To by ale nebol až taký problém, väčší problém je to, že to bolo až smiešne tendenčne zamerané. Niečo na spôsob máš čiernu pleť - chudáčik, dobráčik, večný trpiteľ... máš bielu farbu pleti - fuj, fuj... si rasistické prasa, ktoré potrebuje znížiť černošskú populáciu. Keby som mal inú povahu tak sa urazím. Ale režiséra na druhú stranu chápem, každý si predsa chráni ten svoj piesoček. Jediné čo trocha upútalo bolo pár mordov, nič viac. Táto séria by už mala skončiť, nikam sa to neposúva, respektíve áno, ale neželaným smerom. Slabý podpriemer. 30/100 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Očista už v rámci svojho námetu nemá prakticky čo ponúknuť, i keď si viem predstaviť verziu, ktorá by bola zábavná a sledovateľná. The First Purge nie je ani tak filmom o prvom experimente, ale skôr o akčnej exhibícii Y'lan Noela, ktorú by som mohol prirovnať k Ice Cubovi v xXX: State of the Union. Inak povedané, jeho predvádzanie som mu vôbec nežral. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec První očista a vysloveně zklamán nejsem. Atmosféra je budovaná skvěle - ta hrůza a děs z nadcházející absurdní možnosti být terčem kohokoliv bez postihu působí naprosto příkladně. Lekačky jsou generické, ale funknční - sám jsem sebou cukl nejméně dvakrát za celý film, což beru za úspěch u něčeho, co samo sebe označuje jako „horor“. Přehršel násilí a krve je kapitolou sám o sobě a nemohu soudit, zda v případě série ujel, nebo naopak nepřinesl nic nového. Hlavní postavy představeny dobře - bylo možné si k nim udělat i sebemenší vztah a bát se o jejich osudy. Jeden z nejnebezpečnějších záporáků - Skeletor - ale vybudovanou osobnost neměl, byl zkrátka vyšinutý magor, co si z očisty udělal soukromá a neselektivní jatka. A to, že v celém dění měla prsty i vláda, nebylo ve výsledku zase tak překvapivé. Tedy, film velmi dobře koukatelný, od čtvrtiny pěkně odsýpal, ale ve výsledku kromě celkového (již počtvrté užitého) nápadu nepřinesl nic příliš hlubokého. 70% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (11)

  • Zbraně použité ve filmu byly AK-47, AKU, M-16, M-4, MP-5, MP-7 a G-36. (K98)
  • V pokoji Isaiaha (Joivan Wade) je na zdi plakát k filmu Halloween (2018), který také produkovala Blumhouse Production Company. (NiWi)
  • Herec Rotimi Paul (Skeletor) jel na casting na svoji roli newyorským metrem v kompletním kostýmu včetně nalíčení. (DJMaroko)

Související novinky

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

Mravenčí Ant-Man má obří otvírák

09.07.2018

Nenápadná síla Marvelu spočívá v jeho dovednosti udělat ze svých sequelů ještě daleko úspěšnější filmy, než jak tomu bylo v případně prvních dílů. Tato pozoruhodná vlastnost se teď opět projevila na… (více)

Reklama

Reklama