Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (1 800)

plakát

Simpsonovi - Můj muž je Komiksák (2014) (epizoda) 

Další z těch dílů, který vkusně paroduje jak komiksy, tak především anime. Hrozně mě bavilo převtělení starých známých charakterů do postav z Ghibliovek, co by deluze způsobené rýžovým vínem (saké). Úhlavní zápletka okolo komiksáka jinak maximálně tak průměrná, stejně jako všechno, co přineslo posledních cca 10 sérií. Ale jak jde o pomrknutí na různé popkultury, tvůrci mají stále dobré a vtipné nápady. Hvězda navrch za to, že epizoda potěšila (ne)jednoho fanouška anime.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Nebudu přehodnocovat, jako ostatní. V základu je to typicky nelogický rádoby humorný horor. Napětí v první třetině funguje, člověk leccos tuší, ale i tak ho zajímá, co se z oné hry vlastně vyvine. Vše, co předchází výtečně překvapivému závěru, je klasická spleť hovadin. Vysvětlení, proč hrdince ten její šamstr nic předem neřekl, bylo doslova "chtěla ses vdávat". Sekvence s útěkem bez komentáře, nejlepší je zdrhat po rozlehlé silnici, kde vás i ten nejtupější psychopat snadno dojede, ne-li jen doběhne. Humor byl ve výsledku taky dost pochybný a pohyboval se na hraně toho, co by mělo být vtipné a co vtipné vyšlo jen čirou náhodou. Jakoby se zkrátka film nedokázal rozhodnout o vlastním DNA. Zajímavý počin? Trochu ano. Bořící stereotypy? Rozhodně ne. Báj d vej, hrdinka ke všemu hnusná jak zadel, pomalu i ta vyšinutá čarodějnice vypadala líp, nemluvě o libových služkách (které vzaly hodně rychle za vlast).

plakát

Bez dechu (2011) 

Chybí mi ta éra teenagerských thrillerů typu "Disturbia" . "Bez dechu" je něco, co jsem dosud neměl tu čest vidět a co mě do oné éry přímo vykoplo zpátky. Zápletka nebyla kdovíjak komplikovaná, ale měla ve výsledku hlavu i patu. To, proč všichni jdou po hlavním hrdinovi, jakou v tom všem má roli, byť se jedná o zdánlivě nepodstatného člověka, se postupně dostatečně vysvětlí. Zbytek tvoří klasický útěk před vražednými záporáky, nejistotu v tom, komu vlastně věřit a komu ne, a do toho lehká romantická zápletka příslušící věku hlavních hrdinů, kteří si k sobě po celou dobu znovu nachází cestu. Bavil jsem se po dobu sledování dobře, film mě neustále držel v napětí a líbilo se mi, jak do sebe všechno v rámci možností zapadlo. O nějaké zvláštní genialitě se mluvit nedá, ale jak říkám, roli akčního thrilleru s náctiletými uvrženými do prekérních situací snímek splnil přinejlepším chvalitebně. Jsem s takovýmto filmovým večerem spokojen.

plakát

The Walking Dead: Daryl Dixon - Season 1 (2023) (série) 

Slabší 4*. Dobrá volba zaměřit se na postavu Daryla, který se omylem dostává až do Francie. Místy jsem měl pocit, že sleduju jakýsi fantasy seriál, jemuž dopomohlo neokoukané, místy až gothické evropské zasazení. Zápletka jinak typickou eskort misí, která nicméně fungovala jako takový průvodce novým prostředím. Podívali jsme se i do Paříže! Nové postavy vesměs nezklamaly - jeptiška s nevábnou minulostí, rádoby zázračný kluk, co má za úkol dát lidem naději, či záporačka, která v člověku vzbouzí neustálý pocit nejistoty. I zombie si prošly menší evolucí, nicméně cílené úpravy nevysvětlují „inteligentní“ druhy uvedené hlavní sérií. Podívanou jsem si dostatečně užil a je fajn, že dostane pokračování.

plakát

Království Planeta opic (2024) 

V první řadě: Co to je, proboha, za debilní překlad názvu? Vždyť i originál je v druhém pádu a tedy ne PLANETA opic, ale koho/čeho, tudíž PLANETY opic. Kdo o tomhle rozhodl, je u mě na překladatelském dně. Snímek sám o sobě správný post-apo biják navazující na neméně dobrou prequelovo-rebootovou trilogii. Zápletka relativně přímočará, nicméně s řadou relativně překvapivých a i silných, až ikonických momentů. Užíval jsem si podívanou od začátku do konce a nechal se unášet na vlnách neustálé akce a nejistoty, co bude dál. Ve výsledku nejde o žádné zbytečné, nebo nepovedené pokračování. Kvalita zůstává, sága pokračuje a rozhodně má stále co nabídnout. Už teď se těším na další díl! Tímhle tempem se do 10 let bude znovu vyprávět to, co udělalo původní verzi senzací.

plakát

Večerní škola (2018) 

Moderní "komedie" tohoto typu téměř nevznikají, proto mě překvapilo, že se v repertoáru něco takového našlo. Bohužel přes sympatické obsazení se jednalo o nekonzistentní, vlastně ani výrazně vtipnou spleť všeho možného, co nevědělo, čím vlastně chce být. Střeštěnou fekální komedií? Sebeparodií? Něčím poučným a moralizujícím? Nic samostatně nefungovalo, přesto se na to záhadným způsobem dobře koukalo.

plakát

Král Staten Islandu (2020) 

Zajímavé drama, které mě upoutalo k obrazovce a ukázalo, že (byť nesnáším to slovní spojení) nic není černobílé a pokud někdo chce, hodí špínu i na člověka, který si to vlastně vůbec nezaslouží. Téma dobře uchopeno, představitel hlavní role si opět uzmul charakter rebela snažícího se i přes hendikepy (ADHD, jak já mu rozuměl) tak nějak fungovat, ačkoliv cesta k zařazení se do společnosti rozhodně není procházkou růžovou zahradou.

plakát

The Walking Dead: The Ones Who Live (2024) (seriál) 

Nemám rád ani komplikovaného Ricka, ani manipulátorskou Michonne. Na seriálu mě tak nejvíc zajímalo nové zasazení do místa rozšiřujícího již existující svět. Nakonec vesměs zklamání, které se spoléhalo na zdlouhavá okecávání, tradiční příběhovou linku á la „pojďme zničit další funkční komunitu“ a extrémně uspěchaný konec. Neřeknu, že to nemělo i správné momenty, ale ty horší nad nimi převažovaly. Takže se nadšení na mém poli nekoná. Možná z openingu, který byl 10/10 a vždycky jsem se těšil hlavně na něj (a což je trochu průšvih v tomto případě). Jsem zvědavý na ostatní spin-offy, jak si poradily s dalším rozšiřováním děje, jelikož tato série měla přes všechno, aspoň podle mě, nejzajímavější návaznost. Snad lokální AMC opět pochopí, že i fanoušci u nás by se rádi pokochali.

plakát

40 let panic (2005) odpad!

Ultra trapná, nevkusná, přehodnocená zhovadělost. S každým zhlédnutím ten film nesnáším víc a víc.