Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tiger a drak ponúka vynikajúci kontrast medzi zakázanou romancou a (prekvapivo) napínavými kung-fu scénami, v ktorých bezkonkurenčne kraľuje majster Mu Bai - charizma na rozdávanie. Viac by som v tom však nehľadal a pokiaľ sa genialita snímku odhalí až po viacnásobnom zhliadnutí (ako vravia zdejší usedlíci), som ochotný túto výzvu s určitým časovým odkladom prijať. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Neskutečná síla bojových scén, parádní herecké výkony, působivý příběh a dojemný závěr. Při dalších zhlédnutích je ale první polovina až brutálně zdlouhavá, dialogy nemají takovou sílu a k akci, na kterou díky vzpomínkám tak nadšeně čekáte, ne a ne dojít. Ale o to víc je pak překvapivé zjištění, že půlka druhá, kde se to mele v baletním stylu, je napodruhé ještě působivější a závěr fatálnější se silnějším osudovým nádechem. Pro mě ale bude navždy vrcholem vzpomínka na přepadení v poušti a následná upřímná romantika. Jeden z filmů, který by měl vidět každý. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nádherná, nádherná a ještě jednou nádherná, vizuální stránka filmu je nádherná, proto ty kdo by to snad ještě nevěděl. Kvalitně zpracovaný příběh s osudy hlavních hrdinů má největší sílu na svém konci, bohužel občas mě ve filmu přišla hluší místa, jako kyby si Ang Lee vybíral oddechovou pasáž a mohl zase oslnit. On i soundtrack k tomuto filmu bude pro uši hotová prémie. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai .. Dosti rozporuplné dílko. Léta se mi film vyhýbal a už vím, že jsem vlastně o nic nepřišel. Technická stránka je slušná, ale ta obsahová je na tom hůře. Nevím jak všichni ostatní, ale já viděl zejména zdlouhavé ukecané pasáže bez něčeho působivého. Pak několik krásných záběrů, tam je snímek nejsilnější a k tomu protahované souboje, působící velice nepřirozeně (včetně létání a běhání po zdech) a ani choreografie není závratná. Rozhodně jsem se po zhlédnutí nevznesl.. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Hrdiny mi tenhle snímek přijde až příliš poplatný konceptu velkofilmu a skutečně svérázný a po čínsku zamyšlený je až ve svém závěru, který je strhující jak po bojové, tak dramatické stránce. Do té doby mi ale Tygr a drak připadal jako zbytečně rozmáznutá milostná epopej s trochu nešťastným rozložením retrospektiv, které zbytečně rozbíjí hlavní dějovou linii. Ta je sice zajímavá, ale přesto v Leeově pojetí nejsilnějši rezonuje v třesku meče a ve strhující a krásné katarzi. Během filmu jsou tu lehké názvuky síly, ale ty se poněkud tříští v kakofonii hlasů, v na jistotu hrané režii a nijak výjimečné vizuální stylizaci. Snad za to mohou ony "americké peníze" a "divácké zaměření". Přitom téma tak typicky asijské, téma boje, života i cesty, skýtá mnoho podnětů k filmové meditaci... Ale Tygr a drak je prostě a jen dobrým akčním filmem, skvělými ukázkami shaolinského boje mečem, kopím a čert já vím čím ještě... K vyšší úrovni ducha však promlouvá pouze nemnohokrát, o to však působivěji. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (27)

  • Režisér Ang Lee popísal tento film ako "Rozum a cit obohatený o bojové umenia". (HelenOfTroy)
  • Podle dokumentů, které na začátku filmu ukazuje postava Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) strážím, se děj odehrává v roce 1778, v červnu nebo červenci. (Morien)
  • Tan Dun měl na složení a nahrání hudby jen dva měsíce. (Morien)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama