Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V Novém Jorku bych léto roku 1977 trávil jen velmi nerad. A není to proto, že Samův syn střílel v nočních ulicích, protože já v noci většinou spím, ale proto, že to město nemám v lásce a nechtěl bych v něm trávit vůbec žádné léto. Tento snímek na tom nic nezměnil, vlastně mne spíše ponudil, ale hudební stránka byla naprosto skvělá. Zejména punkové kousky mne nadchly, ale on i ten dobový popík měl docela šmrnc. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě kdysi před lety naprosto dostal, a já na něj čas od času vzpomínal, a pomalu zapomínal... abych se teď konečně rozhoupal k jeho repete, a... on mě dostal podruhé. Jedna z nejpůsobivějších ód na New York, jakou jsem viděl. Spike Leeův vrchol, který už od té doby nepřekonal. Stejně tak vrcholná role pro Adriena Brodyho, jehož pozdější pianisti ani predátoři mě už zdaleka nenadchli tolik, jako jeho prostituující se punker Richie. Unikátní je pak celková atmosféra filmu - ono mimořádné letní vedro roku 1977 je i z obrazovky (plátna) téměř hmatatelné, vedro, které vaří lidem mozky v hlavách a mění je v zuřivé a chaotické šílence. K tomu celospolečenská i mediální hysterie kolem vraždícího psychopata, newyorský blackout, nějaké to rasové napětí s rabujícími barevnými, finišující baseballová liga... A do toho etudy ze životů rázovitých a více či méně buranských postaviček z italské čtvrti. Summer of Sam mi kvůli své stopáži ležel v pořadníku na disku nehezky dlouho a neustále ho přeskakovaly kratší a méně náročné věci, ale teď zatraceně lituju, že netrval ještě aspoň o hodinu déle. ()

Reklama

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv nás film zavádí do míst, kde právě řádí sériový vrah, zaměřuje se spíše na osudy těch "normálních a obyčejných". Spike Lee natočil chytrou a působivou sondu do lidských pohnutků a nakonec se nelze zbavit myšlenky, kdo je tady vlastně více nebezpečný: Zda sériový vrah, kterému se lze drobnou úpravou vzhledu snadno vyhnout či lehkomyslní sousedé, kteří z těch nejhorších zločinů neváhají obvinit kohokoliv, kdo jen sebemenším způsobem vybočuje z jejich řad. Kromě Leeovi režie potěší zejména výkony Leguizama a Brodyho, zejména u prvně jmenovaného se jedná o nejlepší výkon vůbec. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

John Leguizamo je pán herec, Adrien Brody majster chameleón hodiaci sa snáď do akejkoľvek typologickej úlohy a Spike Lee prvotriedny režisér. Úmorná stopáž vôbec nevadila, scenár a prezentované charaktery dobre bavili, preto jediná chyba snáď len v tom, že sa to všetko, čo do chytľavosti, akosi nechytá na žánrovo podobného (a hlavne maximálne bezchybného) Finchrovho Zodiaca. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jediný Leeho snímok, proti ktorému nemám žiadne námietky a ktorý mi presne sadol. Zaoberá sa predsudkami voči inakosti, čo vyvrcholí obvinením miestneho punkera z masových vrážd, ktoré len tak mimochodom sužujú New york. Lee je ale presvedčivý aj v zobrazení medziludských vzťahov. Leguizamo tu predvádza asi najlepší výkon svojej kariéry. Neskôr tento film v mojich očiach prekonal Do the right thing! VIDENÉ ZNOVA 4/21: Na hodnotení sa nič nemení, časom ale viac doceňujem aj Leeho klasické a nezameniteľné vychytávky, ktoré som si na prvýkrát v dávnych časoch v podstate nevšímal. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • David Berkowitz nebol odsúdený na 6 krát 25 rokov ako prezentuje film, ale na 365 rokov. (BlackTom)
  • V klubu CBGB se objeví kapela jménem "L.E.S Stitches". Je to skutečná punková skupina z New Yorku, která hraje od devadesátých let. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno