Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (272)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský měl rád cirkusy, což nepochopím, a bohužel se dal příliš unést scénami, kde vystupují pouze medvědi a předvádějí banální artistická čísla. To je důvod, proč nedávám pět hvězdiček, přestože jinak je to vynikající zábava, Lubomír Lipský i ostatní zúčastnění si to užívají a za pozornost stojí také scény s Marií Rosůlkovou, které pánové Macourek a Lipský pojali jako odkaz na Čtyři vraždy stačí, drahoušku! ("Počkejte, přinesu vám ručník." :-) 70% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

ZLATÝ VĚK GROTESKY, filmová antologie toho nejlepšího, co kdy bylo natočeno během vrcholné fáze němého film a jeho rozverné periody, se u nás promítala, uváděna Horníčkem a později v upravené verzi Nedělou, během šedesátých a v aktualizované verzi v sedmdesátých letech měla mimořádný úspěch. Zdá se, jakoby vedla také ruku scénáristů i druhého z bratří Lipských. Cíl - bláznivě rozverná komedie pro děti všeho věku, byl vrchovatě naplněn mj. i mimořádně skvělým hereckým obsazením, v němž mimořádně vynikl v jedné ze svých životních kreací Lubomír Lipský. Udržet až zběsilé tempo pádícího děje, zachovávat alespoň dekórum věrohodnosti,provětráním hned několika hodnostářských důstojností najednou nebo báječná "kufrová scéna" trestající impertinentního padoucha v Srstkově podání jsou jen jedny z mnoha třpytů celého gejzíru gagů, na nichž je tato komedie postavena. Vytýkat filmu pro děti důsledné respektování dětského vidění světa považuji za zpozdilé; to, co se dospělému poprávu jeví jako řemeslné nedodělky, se v alternativním pohledu přetváří do neopakovatelné, vlastně až geniální imaginace. MEDVĚDI navazují na to nejlepší z tradice české filmové veselohry a dále ji rozvíjejí a posouvají. Jsou silní tím, že nic nepředstírají a jsou bytostně sví ve svém nezakrývaném dětinském blaženství. Před šestřiceti lety stejně úspěšně - chtělo by se říci až geniálně - jako dnes. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Cirkusová klauniáda pro děti, aplikovaná v mimocirkusovém prostředí. Klauniáda samotná je skvělá, Lipský je skvělý, ale celé je to posazené dost nahrubo, má to líný scénář. Třeba nepochopitelná výměna medvědů za čuníky nebo ani čárkou nereflektované dvojnictví Cibulky se školníkem - to jsou detaily. V celku pak je to až příliš pouze klauniáda, násilně implantovaná. Dospělé postavy a jejich dialogy (Sovák, Filipovský, Libíček, Kopecký, ale i Rosůlková) ujdou a nepadají pod dobový průměr. Když to vezmu jako komedii pro celou rodinu, je to hodně slabé. Když to vezmu jako příběh oblíbeného dětského hrdiny - totiž klauna -, je to skvělé. Kupodivu jsem se nejúpřiměji rozesmál v souvislosti s činností medvědího pohřebního bratrstva ve škole, ačkoli zrovna ti medvědi mě jinak (jako dospělého) nebrali. Dobrý komentář: Radek99. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský a cirkus... To zkrátka nešlo k sobě. Alespoň, že v Šesti medvědech s Cibulkou je na rozdíl od filmů Cirkus bude a Cirkus v cirkuse "něco navíc" - ano, celá ta skvělá série scén odehrávající se ve škole, v níž kromě neroztomilých huňáčů řádí především pánové Lipský (který hraje zároveň jakéhosi "Hlustvisiháka" a jakousi "Charleyovu tetu"), Sovák, Kopecký, Filipovský a Libíček. "Co to melete? Vždyť tam nic nemáte!" ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nejvíce si užívám tu bláznivou pasaž ve škole. To prostě nemělo chybu. Vždycky při sledování počítáme, kolik těch rolí Lubomír Lipský vlastně zahrál. Taková převleková komedie tu snad ještě nebyla a nebo jsem ji neměla možnost zaznamenat. Je to klasika, na kterou se moc ráda podívám znovu a znovu. Samozřejmě jsem ovlivněná velkou dávkou nostalgie a vzpomínkami na dětství, ale kdo ne. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Opicu vo filme stvárnili až tri opice. Jedna rozbíjala vajcia, druhá bubnovala a tretia jedla príborom. Mali inú farbu tváre a srsť okolo tváre. Maskér ich musel zakaždým namaskovať, aby si boli podobné, ale opice zakaždým líčidlo zlízali, pretože im náramne chutilo. (Raccoon.city)
  • Medveďom schovávali po scéne jedlo, aby ich hranie bavilo a hrali prirodzene. Keď jazdili z kopca na bicykli, vypustili im kolesá, aby nezmietli drezérov, keď ich chytali. (Raccoon.city)
  • Kuchařka ve škole naleje kávu z kotle do porcelánové konvičky, kterou celou pobryndá kávou. Na podnos však již pokládá zcela suchou a čistou konvičku. (Skarface)

Reklama

Reklama