Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Knedlíky! Medvěd vaří ve škole knedlíky?"
Cirkusový klaun Cibulka, který slaví úspěchy se svým číslem s ochočenými medvědy, dostal výpověď z cirkusu. Medvědy totiž ředitel cirkusu vyměnil za cvičené vepře. Cibulka tedy na popud dětí nastupuje v ženském převleku jako kuchařka do školní jídelny. Problémy nastanou v okamžiku, kdy za Cibulkou do školy přicházejí uprchlí cirkusoví medvědi... (Bohemia MP)

(více)

Recenze (274)

Peabody 

všechny recenze uživatele

I já to jako dítě miloval a některé scény jsou pro mne dodnes vynikající, zejména ty ve škole, J Sovák je výborný. Ale protože nejsem velký fanda cirkusu tak medvědi mne nenadchli (ovšem některé politizující komentáře tady mi přijdou trapné). A krom těch pěti hlavních postav jsou ve vedlejších až moc déčkové figurky, s dětmi to panu Lipskému také tak nešlo. Takže to hodně vyprchalo a víc a víc cítím chtěnou komiku. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Kerej vůl?! Jo, kůň..."     Tento Lipského film som mal ako dieťa veľmi rád a radil som ho úrovňou medzi najlepšie režisérove diela, lenže ako jeden z mála nedokázal obstáť v skúške časom a to jeho kúzlo už akosi vyprchalo. Očividne sa snaží zviezť na vlne popularity filmu „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“ (1970), keďže používa viacero zhodných prvkov: nekonečne prihlúply Jan Libíček (riaditeľ cirkusu Bonifác), Marie Rosůlková v totožnej polohe "bytnej", dokonca aj s "ručníkom", Lubomír Lipský (klaun Cibulka / školník Hadraba) v hlavnej role. Treba však jedným dychom dodať, že za týmto nadčasovým dielom silne pokrivkáva. V prvom rade nemám rád cirkus (v detstve som ho ešte dokázal aspoň tolerovať) a klaunov s tým ich slabomyseľným škľabením a šaškovaním. Celý ten dlhý cirkusový úvod je úplne o ničom, dnes mi už ani trochu zábavný nepripadá (skôr častokrát trápny) a o niečom to začne byť až tak po pol hodine, keď sa dianie presunie do školy. Tá časť potom je celkom vydarená, s viacerými výbornými scénami (pôsobivý príjazd medveďov na dopravných prostriedkoch, krasokorčuliarsko-čistiace vystúpenie, posyp, scény v kabinete, atď.). Herecké výkony až tak pochváliť nemôžem, s výnimkou Lubomíra Lipského, Jiřího Sováka (riaditeľ školy) a Františka Filipovského (školský inšpektor). Miloš Kopecký mi tu naproti tomu pripadá akýsi nevýrazný (na herca jeho kalibru) a tie decká sú dosť drevené (to už skôr môžem pochváliť tie medvede s podstatne prirodzenejším prejavom). Nemilo prekvapený som tiež z toho, že tu nie sú takmer žiadne vydarené hlášky, ktorými inak Lipského filmy doslova prekypujú. Tri hviezdičky nechávam len z dôvodu nostalgie a kvôli hmlistému pocitu, že detský divák by mohol mať na tento film odlišný pohľad.     "Máte nějaké přání? Jsem ředitel školy." "Promiňte, já jsem ředitel cirkusu." "Váš příchod tomu odpovídá." ()

Reklama

buchannon 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film neznal, myslel jsem si, že se jedná o další kulinářský pořad, i když skladba jídelníčku se mi zdála velice nezvyklá, těšil jsem se na fajn recept na medvědí ragú, ale místo toho budou zase jen rybí prsy. Tento film je spíš pro děti, právem jsem se mu vyhýbal, neboť tato "nejbláznivější klauniáda" není nic extra a je docela infantilní. Tak, a inspirován názvem filmu si dnes dám vydatnou večeři... ...cibuli bych doma měl, jen nevím, ze které ZOO unesu ty medvědy. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že jako kluk jsem se skvěle bavil, o včerejšku to bohužel říci nemohu. Některé scény byly kouzelné, Lipský řádil jako tornádo a některé gagy fungovaly skvěle, zejména ty kolem školní chodby, u pasáží se zvířaty jsem se však příliš nebavil, což je u filmu, který na zvířatech z velké části staví, nejspíš trochu chyba. Možná moje, nicméně výsledný dojem byl spíš vlažný a nepomohla mu ani podpůrná nostalgie. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Náhodou jde o pěkný „rodinný“ film, který se malým capartům bude jistě líbit stejně tak dnes, jako nám kdysi. Já měl tento film s Lipským vždycky rád a to nejen kvůli samotným cvičeným medvědům, ale i komickým scénám v prostorách školy (voskování podlahy, atd…). Tu a tam se na to rád podívám znovu, když už omylem zapnu televizi a zrovna to tam dávají. Československé kousky jsem měl vždycky mnohem raději, než ty nové české kraviny… ()

Galerie (7)

Zajímavosti (27)

  • Šimpanzy mali plienku, aby nepočúrali kostýmy, keď sa im niečo nepáčilo. (Raccoon.city)
  • V některých scénách se kameramanovi Vladimíru Novotnému rozostřuje objektiv kamery a film je tím pádem neostrý. (J R C Pecuchet)

Reklama

Reklama