Reklama

Reklama

Jurský svět: Nadvláda

  • USA Jurassic World: Dominion (více)
Trailer 1

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce. Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (654)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Recyklát ještěří močoviny, kde do splašků odteklo všechno dobré, a zůstal nevábný koncentrát toho, co je v hollywoodské fabrice špatně. Ledabylý scénář jede stejné schéma už po šesté, přičemž absolutně pomíjí všechny možnosti, které prehistorická monstra, rozlezlá po celé planetě, nabízí. Kloubení nové party se starou je bez kapky překvapení a jediné jiskry, rodičovské téma unylé, u triků jsem si občas vzpomněl na Karla Zemana, akční scéna na Maltě příšerně sestříhaná (Dan Bradley od druhého Bournea jede jednu šablonu) a jediná opravdu plnokrevná postava je Kayla Watts (která možná měla plnit kvótu, ale je to dobře napsaná a skvěle zahraná pilotka)… a jinak to všechno trvá nekonečných dvě a půl hodiny. V závěru začne Ian Malcolm trochu sypat hlášky a rozpustile si rozepne košili, ale tím to hasne. Nebýt dezertu v podobě sežraného chlapa na elektrické koloběžce, který mě upřímně rozesmál asi na 5 minut, dopřeji tomu maximální bídu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Závěr dinosauří trilogie bude komerční úspěch, ale u kritiků převahuje spíše zklamání, já jsem však spokojen. Za mne určitě zábavnější a záživnější než dvojka, která jak je u sequelů zvykem je jen výplň na finále. První hodina zaujme formou NEWS, kde se dinosauři dostanou do naší civilizace a jejich způsob žití s námi, to mě hodně bavilo a jakmile se děj přesune na Maltu, kde film mimochodem vrcholí půl hodinovou akční dinosauří vřavou ( dost možná nejlepší akční sekvence s dinosaury vůbec), sice okatě podobné s Bondem nebo MI, ale jízda jak sviŇ. Finále má asi 40 minut a je to správně velkolepé, místy se tu vykouzlila hororová atmoška ( zmutované kobylky TOP), je zde spousta geneticky upravených dinosaurů, což jsem uvítal, ústřední holčička není otravná, funguje nostalgie i emoce a hlavně mi to lokacemi, akcí i detaily připomínalo mou oblíbenou hru na PS 1 Dino Crisis 2, kterou jsem jako malý projel tak 15x a beru to jako poctu. Pár věcí mohlo být udělano lépe, ale čert to vem, je to jediná dinosauří série, která je kvalitní a konkurenci určitě v dohledné době mít nebude. Já si to užil. Příběh 3/5. Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 0/5, Zábavnost 5/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 3/5. 8/10. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ač považuju Bryce za jednu z nejkrásnějších hereček současnosti, předchozí dva díly jsem zatím neviděla (a dokonce jsem ani nevěděla, že je Nadvláda už třetí v pořadí). To ale ničemu nevadilo, v ději i množství postav se dalo zorientovat na pohodu v první čtvrthodince. A ač jsem šla na film jen proto, že v kině nic jiného, co bych ještě neviděla, zrovna neběželo, docela mě překvapilo, jak mě tenhle Jurský svět hned chytl a bavil. Minimálně do poloviny. V tě druhé polovině jakoby film začal recyklovat sám sebe a tak nastaly dost podobné, dokola se opakující situace a k tomu i opakující se dialogy. Otrava, když si postavy něco sdělí, aby byl divák v obraze, pak najdou další postavu, které to celé musí bez střihu sdělit před publikem znovu, a protože víc hlav víc ví, běžej s touhle myšlenkou najít další postavu, které by mohli všechno zopáknout do třetice, kdyby se divák furt nechytal... Zkrátit stopáž pod dvě hodinky, nic by se nestalo, spíš by to filmu přidalo. Obsazení každopádně za mě sympatické (trio Pratt, Howard, Wise především) a jako letní popcornovka do kina to rozhodně žádná katastrofa není. Určitě mě to navnadilo kouknout na první dva díly. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"V T-Rexově žaludku, kritikova kost, což je celkem v pořádku, prudil nás už dost." Kudy z nudy? Jít krmit ještěrky do Dinoparku (u nás v Plzni) nebo se od nich nechat okusovat v kině? Cenově nastejno, ale v kině je větší tma a v ní číhá zubatá nostalgie, ergo lepší zážitek. Což taky byl a to navzdory kázání filmových, geneticky upravených kritiků a jedné šupinaté kritičky, jak mám být nespokojen, hledat na tom druhohorní mouchy a frflat, že je to dlouhé jak evoluce. Co by asi Juráči řekla moje babička? "No jo, na těch dinosaurech člověk vidí, jak život letí." A měla by sakra pravdu. Téměř třicet let již uplynulo od doby, kdy mi T-Rexík v letním kině v Olomouci poprvé dával pac (já mladý a romantik, život před sebou), to už je pořádná flákota nostalgie. Něco jako setkání spolužáků ze střední po 30 letech, tam taky neřešíte scénář, střih či triky, prostě si jen fajn pokecáte, ukážete si vzájemně zubní protézy, uznale drcnete tlamou do džípu či karavanu, sdělíte si počet dětí, příp. i manželek, hodíte na gril pár sarančat a tak. Když dorazí i nějaký Plivač, náladu to nezkazí. Prostě prima sraz. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když to zpočátku vypadá nadějně, nakonec třetí Jurský svět není o moc lepší než ten druhý. Nebýt doktorů Granta, Sattlerová a (především) Malcolma, nezajímala by mě asi jediná postava, a to přitom ti noví hrdinové byli v prvním snímku téhle trilogie tak zábavní a slibní. Problém asi je, že tvůrci nevěděli, co s nimi dál, šlo jim hlavně o vypuštění dinosaurů do civilizace a s nějakými lidmi si hlavu nelámali. Já jsem se zkrátka moc nebavil, od poloviny filmu dál jsem čím dál víc povytahoval obočí, doufal jsem, že mě alespoň Colin Trevorrow zabaví triky a akcí, jenomže ony ani ty triky nebyly úplně skvělé (jak je možné, že Jurský park i Ztracený svět dodnes vypadají skvěle, zatímco tady vidíte digitální dinosaury, kteří se nehýbou úplně plynule, a animatronické dinosaury, kteří taky vypadají jako nějaké lepší hračky?) a akční či napínavé scény také zrovna nebraly dech (třeba střet lidí s giganotosaurem začne sice výborně, respektive kopírováním Spielberga, ale skončí naprosto směšně) a o nikoho jsem neměl strach. Ne, ani při té scéně s jezírkem, která byla docela jalová. Kromě Sama Neilla, Laury Dern a Jeffa Goldbluma mě tak nezklamal asi akorát Michael Giacchino... A sympatickou DeWandu Wise uvidím rád v něčem lepším. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (28)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. Na začátku je pouze „logo“ celé série. (griph)
  • Severoamerické tržby dosáhly 376,9 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 1001 milion. (NIRO)
  • Během natáčení bylo použito celkem 27 000 testů na covid-19. Celkem přišla koronavirová opatření na 8 milionů amerických dolarů. (PaTeXx)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Super Mario zdolal 1 miliardu

Super Mario zdolal 1 miliardu

01.05.2023

Snímek Super Mario Bros. ve filmu od společností Nintendo a Illumination oficiálně po 26 dnech od premiéry překonal hranici 1 miliardy dolarů. Dohromady to je 490 milionů ze Severní Ameriky a 532 ze… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

Druhý Avatar pokořil miliardové tržby

29.12.2022

Po pouhých dvou týdnech v kinech se snímku Avatar: The Way of Water podařilo světově překročit miliardové tržby, díky čemuž si tento sci-fi spektákl zároveň může připsat jedno prvenství letošního… (více)

Reklama

Reklama