Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalista Viktor Mojžíš se dostane do konfliktu s majitelem psa Jindřichem Oseckým, jenž nečekaně napadne jeho šestiletou dceru Lindu. Použije služební zbraň a psa zastřelí. Incident ale vyvrcholí fyzickým střetem obou mužů a neúmyslným postřelením majitele psa Jindřicha Oseckého. Viktor je následně propuštěn ze služby a odsouzen nepodmíněně na několik let. Když vyjde z vězení, ocitá se na úplném dně. Manželka se s ním rozvedla a chce uhradit výživné na dceru, která jej vlastně nezná a Oseckému, který skončil na invalidním vozíku, musí platit odškodné. Naštěstí mu alespoň jeho kolega Taraba z kriminálky dohodí práci u známého v detektivní agentuře. V téže době na německé dálnici uprchne svým pasákům Klára Osecká, která byla několik let nezvěstná. Policejní tým vedený právě Tarabou informuje její rodiče, manžele Osecké, o vážném fyzickém i psychickém stavu jejich dcery, která byla hospitalizována v nemocnici. Vyslýchá zároveň Lukáše Kulhánka, který řídil auto, z něhož se Kláře podařilo utéct a Kulhánek tuší, že se kolem něj stahuje smyčka. Musí tak za každou cenu umlčet Kláru, aby proti němu nemohla svědčit a ohrozit tak nejen jeho samotného, ale celou skupinu, která se na obchodu s bílým masem podílí. Osudy Jindřicha Oseckého a Viktora Mojžíše se v těchto souvislostech znovu po letech nečekaně protnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (203)

kajas 

všechny recenze uživatele

Původní filmovou tvorbu České televize se snažím pečlivě sledovat, protože mě její snímky málokdy zklamou. Tohle je případ i "Stockholmského syndromu". První díl byl skvěle rozehraný, tvůrci měli čuch na vynikající herce (zejména celá partička obchodníků s bílým masem byla "nádherně" odporná), filmu nechybělo prakticky nic. Druhá část už si bohužel neudržela stejnou kvalitu, v dějové lince se čím dál častěji hrálo na náhodu, přibyl naprosto zbytečný milostný trojúhelník a finále se seběhlo až příliš rychle. Kdyby se oba díly sestříhaly do dvouhodinového snímku, vůbec bych se nebála poslat ho i do kin. Přes výhrady velmi dobrá práce. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nechtěl jsem hodnoit po prvném díle jako kolegové, protože tady bylo zjevné, že až závěr to celé sepne. Za začátku to mělo velmi solidně našláplo i když ten faktor osudovýh náhod mě přišel docela nevěrohodný, ale zase to bylo za cenu orginální zápletky a to nejen z hlediska napětí a krimi žánru, ale především psychologie. Druhej díl měl gradaci, to ne že ne, ale opět spousta klíčových náhod trošku ten realismus ubíjela. Závěrečná akce ubila druhou hvězdičku to nemělo s realitou nic společnýho, spíš s groteskou. Ovšem ty tři co dávám, jsou poctivý, jednalo se krimi-thriller, který měl drajv, napětí a velmi kvalitní herecký výkony a to není zase tak málo. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Miroslav Sovják, scénárista vynikajících Obětí nebo zajímavé Occamovy břitvy, se po letech vrátil dost razantně. První díl má odpich, šokující scény, vymazlený vizuál a výborné herce. Problém s druhým dílem je v tom, že většina jeho stopáže vypráví o stejných věcech, jako první a katarze je dost rychlá. Oceňuju pravdivé zobrazení mravenčí práce policie a to, že onen stokholmský syndrom se nemusí vždy týkat jen obětí zločinu. Snímek mi byl hodně sympatický, přidávám. 70%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Přidat pár kaček, stáhnout to na dvě hodiny a mohlo to jít klidně do kin. Takhle film působil přeci jenom trošku rozplizle, což platí zejména pro druhý díl, který v jistých momentech vykrádal ten první. Nicméně děj byl uvěřitelný, práce policie působila realisticky a navrch tu bylo výborné obsazení na čele se Švehlíkem, který momentálně patří k nejlepším hercům v našich luzích a hájích. Co mě ale rozčilovalo, a platí to de facto pro všechny tuzemské kriminálky, bylo vykreslení záporáků. V podání našich tvůrců působí až na malé výjimky jako karikatury, které jsou tak zlé, že by je i peklo vyplivlo. Copak Vondráček, ten by ještě ušel, ale dvojice jeho nohsledů byla silně nedůvěryhodná. Navíc si občas počínali jako Pat a Mat. I tak se jedná o slušný kousek a je fajn, že je na ČT v tomto ohledu spoleh. 70% ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Už to téma je naprosto out.Tohle patří tak do 90. let, včetně kostýmů.Další do očí bijící rozdíl mezi podobnými kriminálkami ze zahraničí je ten, že .zatímco tam i vedlejší figury jsou profesionální herci, i ty, co mají sebemenší štěk, u nás se obsadí neherci..viz. holky z gymplu, šlapka, v bordelu je opravdová silikonová šlapka, To s sráží snahu těch ostatních.Naprosto nesmyslné scény, kdy pasáček okresního formátu ukazuje uprostřed bordelu plného lidí fotky nového zboží majiteli a řvou u toho jak na lesy...Všichni se tady můžou zbláznit z Vondráčka..jasně, zajímavej, neokoukanej xicht na roli podvodníčka,ale jakmile promluví, zázrak končí a kostýmy těch pasáků, to je jako proč?Aby bylo každému jasné, čím se živí?Vše je zase vystavěno na sérii náhod a zachraňují to jen herecké výkony Švehlíka, Fingera a Mauréry.Vyloženě špatné to není, prostě klasická detektivka z ČR, jakých je jak smetí. Po 2. dílu: Češi, netočte kriminálky, když to neumíte.FVážně mám věřit, že kriminálka jde jen po poskocích a šéfa celé bandy nechá bez povšimnutí?Vážně mám věřit, že Luky je na fízlárně jak doma a on za ním osobně chodí a vyhrožuje mu?To, že se ženská vyspí s někým, kdo jí zmrzačil manžela, tomu jedinému bych věřil, ženská logika je neuvěřitelná, jinak jste to totálně zpackali a natočili naprostý brak, herci už ani nehrají, jen cosi markýrují a odříkávají tupě repliky.Viz neherecký výkon Lukyho, když mu ten legrační mafiánek vyhazuje milovaného psa z okna:)) ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Diagnóza „Stockholmský syndrom“ skutečně existuje. Poprvé byl popsán psychiatrem Frankem Ochbergem v roce 1973. Stockholmský syndrom je specifická pozitivní emoční i afektivní vazba a závislost oběti (např. rukojmí) na pachateli (např. únosci) vyskytující se též ve vztazích některých vězňů a jejich vyšetřovatelů. Často se Stockholmskému syndromu nesprávně říká Helsinský syndrom. První takový případ se stal v roce 1973, kdy se Erik Olsson a Clark Oderth Olofsson pokusili vyloupit jednu z bank ve Stockholmu. Loupež nevyšla a muži zadrželi rukojmí. Vyjednávání trvalo 130 hodin. Po propuštění považovali rukojmí únosce za své ochránce a policisty za nepřítele. (Van_Stajpen)
  • O obsazování do seriálu režisér Dan Svátek uvedl: „S hereckým obsazením Syndromu jsem hodně spokojený. Někde jsem sázel na jistotu, jako například u Davida Švehlíka, Ivana Fraňka či Martina Fingera, se kterými jsem už pracoval, někde jsem si nechal poradit a dal na zkušenosti a cit kreativní producentky Katky Ondřejkové. O to víc jsem byl mile překvapen, jak si na place a hlavně ve výsledném obraze herci vzájemně sedli a byli jeden pro druhého výzvou. U některých herců to byl trochu risk, protože nemají tolik zkušeností, ale pak nezbývá, než se spolehnout na nějakou intuici. A jsem rád, že to klaplo.“ (SONY_)
  • Viktor Mojžíš (David Švehlík) si vyměňuje textové zprávy s matkou Oseckou. Na displeji telefonu se všechny zobrazují jen na jedné straně, vznikly tedy v jednom přístroji. (klukluka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno