Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová postava na českém televizním seriálovém nebi – inspektor Hynek Budík (J. Plesl). Zkušený rakousko-uherský kriminalista, manžel šlechtičny (L. Vlasáková) a otec dvou dcer (S. Rojková, D. Pavlovičová), se po převratu v roce 1918 stává čechoslovákem a příslušníkem kriminální policie nového Československého státu. A v roce 1922, kdy se náš děj začíná odvíjet, se dočká i toužebně očekávaného povýšení. Má to ovšem háček: toho roku totiž z obcí, obklopujících tehdejší Prahu, sloučením vzniká tak zvaná Velká Praha. A právě ta výrazně zasáhne do osudu našeho hrdiny. Spolu se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (J. Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (D. Šafařík), bude inspektor Budík zápasit se zločinem v trochu jiném prostředí, než na jaké byl dosud zvyklý. Hned první případ, který dostane jen pár hodin po svém jmenování, se odehrává na předměstí, na zemědělském statku mezi krávami, a bývalý elitní městský policista místo po pražském chodníku šlape v hnoji. Ale i v takovém prostředí se odehrávají zločiny a dáma, utopená v studni statku, je navíc sestrou ministra. Ten se vrací nočním vlakem z Budapešti, ráno bude v Praze. Detektivové Velké Prahy mají jen tu jednu noc na to, aby vraždu vyřešili a nevypadali tak na samém počátku svého ustavení jako hlupáci. Detektivní práce pod takovým tlakem není jednoduchá, ale vrchní inspektor Budík a jeho muži jsou policejní profesionálové, zvyklí hledat, logicky uvažovat a dedukovat všude a za všech okolností… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

Enšpígl

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím kolik lidí to tady hodnotila tradičně dřív než to skončilo, ale zase dementi měli roj. Já bych vytknul přílši hudby a reklamní podval na knížku během seriálu - Sales promo na ČT uprostřed projekce, neuvěřitelná drzost. Ovšem jinak zatím si určitě v neděli večer hodlám tandem Plesl - Langmajer zvát do televize budu, líbí se mě jak jejich postavy langoš po sexu (jsme tu pracovně...tu bych pral do postele ), tak doba ve který se odehrává, jen trošku doufám ve větší atraktivitu případů. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

S kulisami si dala pěknou práci. Možná až moc. Ale to bude tou televizní kamerou. Jinak příběh moc pěkný. Dávám 5, protože víc nejde. Je to TV seriál, moc povedenej. Za poslední dobu zase paráda. 1. oddělení to není co se kvality týče. Jinak pleskám Pleslovi i Langmajerovi. Denis Šafařík se mi taky moc líbil. Příští neděli vím, co budeme sledovat. Zločiny Velké Prahy. ()

Reklama

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě první díl úplně v pohodě, Plesl ukázal, že je výbornej herec a ve dvojici s Langošem jim to bude sedět. Byl to rozjezd, představení postav, takže tomu vyšetřování vraždy se nedostalo tolik času, kolik by mělo, ale půjde to určitě nahoru. V konkurenci pondělní medůzy, nebo směšnejch Specialistů a dalších krimi, kterýma nás krmí všechny TV, je toto pohlazení na duši. A ten, kdo to srovnává a hodnotí v porovnání s humoreskama nebo dokonce s Vacátkem by si měl dát rychle mokrej hadr na palici. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak se ČT zase pustila do vod období První republiky, zase... Humoresky, Trampoty, potažmo ještě mnohem starší věci, téma je již vyčerpáno, je čas si to přiznat a zkusit něco nového. Tragéd Šafařík, který je herecky na úrovni průměrného ochotníka nemá v TV co dělat, tomu chybí ještě mnoho let hereckých škol a talentu. Prapodivná kamera, kdy tvůrce napadlo, že ušetří za kameramana tak, že postaví kameru na zem, budou všechny zabírat zespoda. Případ si tak nezajimavě plyne, ničím nezaujme. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozjezd prvního dílu začal pomalým tempem a ne příliš atraktivním zpúsobem, představování jednotlivých postav by bylo v pořádku, kdyby se nejednalo o šablonovité, až klišovité postavy. Lehce infantilní milovník kocourků policejní prezident Bartoška, ostřílený proplouvač policejní rada Táborský, nově jmenovaný vrchní inspektor patřičně problematický a vnitřně rozháraný, nesympatický Plesl, schopný proutník a filmový děvkař inspektor Langmajer a už klasický nováček - Nováček. Díky způsobu, jakým byly předstaneny hlavní potavy, rovnou ztrácejí na zajímavosti. Detektivní zápletka dobrá, zajímavě řešené politikaření, nicménš absence napětí a hlavně humoru, či jakési souhry mezi policisty, mne docela zklamalo. Vizuál působivý, hudba zbytečně halasná. Upřímně, nabízí se srovnání s jinými detektivními seriály z obdobného prostředí, jejichž kvalit první díl rozhodně nedosahuje.Prvnímu dílu dávám 50% max. Uvidíme zda se to rozjede. - pro ty, co by se náhodou na základě hodnocení rozhodovali o případném shlédnutí - nerozjede se to! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • První díl seriálu sledovalo v neděli večer 31. 1. 2021 více než dva miliony diváků starších 15 let. Šlo o nejlepší výsledek večera i celého dne. (SONY_)
  • Pád do studny se točil v obřím akváriu. Samotnou studnu dostavěl pro filmaře její majitel v Uhersku na Pardubicku. (Česká televize)
  • V epizodě jede parní vlak v roce 1922 po betonových pražcích, které však v té době neexistovaly. (d80)

Reklama

Reklama