Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Největší záhadou z tohoto filmu je pro mě to, za co si pro pána Boha odnesla Ingrid Bergman domů Oscara. Za chvilkové prznění angličtiny? Spíše bych to tipoval na chvilkové olizování rozkroku některého z pánů, který má na udělování sošek vliv. Úvod byl malinko rozpačitý, ba dokonce zlehka o hovně. Od nasednutí do vlaku ovšem super věc. Opět jsem byl s předlohou pro moje štěstí neseznámen, a tak jsem mohl děj hltat plnými doušky. Finney naplňoval moji představu Poirota, kterou jsem si utvořil poslechem nějaké té knížky, více než dobře. Ostatní herci rovněž super. Předloha pro tento film má ve světě velké jméno, tudíž jsem očekával od rozuzlení něco extra, čehož se mi dostalo. Sidney Lumet opět nezklamal. Nejvřeleji snímek doporučuji všem hltačům kriminálek. Jsem si jistý, že u snímku dosáhnou vyvrcholení i bez osahávání svého těla. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

S. Lumet opäť raz dokázal, že aj na malom priestore je možné hrať veľké divadlo. Pravda, v tomto prípade to mal kvapku zjednodušené, pretože scenár od A. Christie sklame iba málokedy. Atmosféra a celkové mystérium ohľadom záhadnej vraždy a jej vyšetrovania ostalo však na ňom, a to zvládol na jednotku. Síce som si musel istý čas zvykať na "nového" Poirota (D. Suchet alias Hercule Poirot je predsa len moja srdcovka), ale časom som si predsa len zvykol. Veľká spokojnosť, Orient expres odporúčam každému. 85/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet si tak trochu zopakoval 12 rozhněvaných mužů, i když tentokrát trochu jinak. Agatha Christie napsala spoustu výborných knih, ale málokterá byla zfilmována s takovým úspěchem jako právě Vražda v Orient Expresu. Přitom kniha je dle mého názoru netolika výrazná jako jiné, méně známé. Důvodem její výjimečnosti je osoba vraha. Lumetovi se podařilo sehnat opravdovou plejádu výtečných herců, kteří jinak byli zvyklí hrávat vždy hlavní role a zde jsou jakoby "jen" vedejší (Laureen Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Anthony Perkins, Richard Widmarck či začínající Michael York). Ten hlavní je Albert Finney jako Hercule Poirot. Z dnešního hlediska to má těžké. Protože srovnání s nedostižným Suchetem nesnese nikdo. Poirot v podání Finneyho je více emotivnější, více dramatický a také živelnější. Ale já si Poirota představuju tak jak ho hraje Suchet. To ovšem neříká nic o to, že v roce 1974 bych byl patrně spokojen. Tato adaptace je skutečně jednou z nejlepších, která byla natočena. Pro zájemce jen doporučím některá díla "božské Agathy", která sice kvalitou zůstávají za jinými, ale jsou výjimečné právě osobu vraha či způsobem spáchání zločinu: Vražda Rogera Ackroyda (asi nejlepší kniha narozdíl od velmi průměrné adaptace), Vraždy podle abecedy (naopak filmové zpracování velmi dobré), Deset malých černoušků či Hadí doupě (dle mého soukromého názoru možná vůbec její nejlepší kniha). ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Velice dobré. Já naopak věřím ve hvězdné obsazení. Jako Sucheta si představuji gaunera z http://www.csfd.cz/film/14894-boeing-747-v-ohrozeni/ tam snad hrál sám sebe. V poslední době se roztrhlo nebe a padají Herculové 60´nebo 90´ až je jich příliš mnoho, že už je skoro nesnáším. PS Doufám že David Suchet nedopadne jako V. I. Lenin, za starých časů jsem otevřel noviny Lenin, pustil jsem televizi Lenin , Bojím se otevřít konzervu !? :-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Já bych rád dodal jednu pěknou větu, kterou řekne Holly v Červeném trpaslíkovi, ale tím bych okamžitě řekl celou pointu a jestli ji někdo nezná, tak by to byla velká škoda, i když čekat se to dá, ale nemusí a to je právě to kouzlo dobrých detektivek, jako Vražda v Orient expresu dozajista je, protože Agatha Christie dokázala psychologii postav vypsat do detailu. Spolu s fascinujícím vyprávěním její detektivky prostě nikdo nikdy nezapomene a Vražda v Orient expresu je jednou z nich. Hercule Poirot je zde ztvárněn vcelku zajímavě. Hercem, který ho ztvárnil pouze jednou, ale o to víc zajímavě a opravdově. Proto je nakonec tento film tak neobvyklý a přesto povedený, protože David Suchet je sice herec, kterého znají všichni, ale takhle je alespoň o neobvyklou věc na světě více. --- Vrah je dozajista v této místnosti... ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Martin Balsam a Anthony Perkins se již setkali při natáčení filmu Psycho (1960). (Hopkins)
  • Hudebník v restauraci v Istanbulu má na hlavě fez, který byl však v té době za vládce Kemala Ataturka zakázán. (Hopkins)
  • Kromě skvělých kostýmů a kamery se podařilo ještě umocnit nádech autenticity vypůjčením skutečných vagonů ze slavného Orient-expresu v mezinárodním muzeu lůžkových vozů. (Agatha)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama