Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

lennyd 

všechny recenze uživatele

I přes maximální zabezpečení vlaku, který převážel nové bankovky, dojde k nehodě - vagón s bankovkami je zničen výbuchem, dva strážníci mrtví a jeden v kómatu. Major Kalaš (Jiří Sovák) a jeho pomocník Karlíček (Jaromír Hanzlik) mají ale hned zpočátku podezření, že výbuch mohl být jen fingovaný, aby zakryl krádež bankovek. A když se některé z těchto bankovek objeví na veřejnosti, mají takřka jistotu ... Chce se mi napsat, že by se občas tvůrci novodobých krimi filmů měli podívat na některou ze starších českých detektivek - třeba konkrétně tuto. Poutavý příběh, do kterého se svým vlastním názorem může ponořit i divák, postupné odhalování důkazů, sympatičtí vyšetřovatelé (dvojice to je základ) a k tomu všemu skvělé herecké obsazení (líbila se mi role Radoslava Brzobohatého - tuto bych určitě zfoukl taky :) ). Holt je zde další žánr, který mi až doposud - pod přílivem zahraničních krimi filmů unikal... ale těším se na další filmy podobného ražení.. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Až na pár drobných naivit, kvůli kterým jednu hvězdičku dávám dolů, je to velmi zdařilá detektivka z dob, kdy se ještě točily a nemusely to být akční thrillery. Vynikající Sovák a Květa Fialová, spousta dalších výborných herců minulosti. Detektivka, jaká má být, je plná zvratů, do poslední chvíle nevíme, kdo střílel na kolejích proti náhodně projíždějící Regině Rázlové, Výborně ukázaná práce našich kriminalistů 70. let. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká štandardná kriminálka v socialistickom kabátiku, ktorý však na príbehu neuberá, skôr naopak - podmanivá atmosféra, ktorá mi miestami pripomínala klasiku žáner film-noir. Jiří Sovák ako vyšetrovateľ tiež nebol zlý, hlavne keď došlo na vzájomný dialóg s J. Hanzlíkom. Samotný krimi príbeh síce nebol zvlášť napínavý, no na druhú stranu sa tu jednotlivé nitky zločinu krásne spájali dohromady, čo vyvrcholilo výborným záverom. Nadpriemer. 75/100 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud Kalaše, pak v podání Hrušínského a režírovaného Schulhoffem prosím. Ne že by tato kriminálka byla nějak špatná, to ne, ale Sovák mi prostě do role vyšetřovatele nesedí. A když vezmu to faux pas, že Brzobohatý hrál u Schulhoffa Kalašova kriminalistického kolegu... Pobavilo mne, jaký štěk zde měla Regina Rázlová. :-) Určitou atmosféru to má, určitý styl také, ale mně soukromě tomu chybí to něco navíc, řekněme určitá meditativnost, jakou mají právě Schulhoffovy filmy. A Kalaš mi v Sovákově podání nepřijde moc přemýšlivý, spíše dryáčnický a někdy snad i v úsudku opožděný. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli Jiří Sovák byl zrovna dobrá volba, protože se mu jeho major od kriminálky občas zabrouzdal do komedie. Pochopitelně svým mistrovstvím působil, jako by Kalaš snad ani jiný být nemohl. I když jsem viděl předchozí tři skvělé díly s mlčenlivým Hrušínským, tak jsem mu to věřil. Ale co naplat, atmosféra tím musela utrpět. Režisér a kamera se snažili co mohli, takovou nádheru jako Petr Schulhoff ovšem nevytvořili. Chyběl mi i obvyklý, mazaně vymyšlený scénář. Zklamání bylo o to větší, že jsem dopředu odhadl pointu. Takové vyšetřovací eso, jako Kalaš bezpochyby je, by mělo být před divákem minimálně dva kroky vepředu. Slabší díl z volné pentalogie, přesto nadprůměr. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Přepadení vlaku se zúčastnili dva pachatelé, představovaní Bohumilem Šmídou a Josefem Bláhou. Přesto v záhadných telefonátech, týkajících se Lenka (Radoslav Brzobohatý), ani jednoho z těchto herců neslyšíme, ani jejich komplice Trojana (Oldřich Velen), přestože telefonovat musel jeden z nich. Pokud bychom v telefonu slyšeli představitele jednoho z pachatelů, případ by byl pro nás vyřešen. Stejně se však jedná o chybu, zjevně úmyslnou. (pjotri)
  • Při poradě říká Karlíček (Jaromír Hanzlík) Kalašovi (Jiří Sovák), že děvče bylo zastřeleno pistolí ráže 6,35 mm. V záběrech je však pistole vz. 52 ráže 7,62 mm, tedy mnohem silnější zbraň. (Martyn.86)
  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)

Reklama

Reklama