Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že na kolejích většinou nečeká vrah, ale imbecil (či jeho ženský ekvivalent), který se nechá rozčlenit a následně roztahat po dvou kilomerech trati, zacáká okna prvního vagónu, střeva umně namotá na nápravu a způsobí zpoždění jako prase. Ve špajzáku to je vcelku putýnka, ale co když nebohý cestující sedí na sucho někde v nekuřácké dvojce? Takové sebevrahy bych zabil! A to je asi tak vše k tomuto filmu.... Snad jen: snesitelná detektýfka, Sovák ve formě a Hajzlík těsně před ní. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Na někoho tu čekal vrah, na mě tu však čekal ironický Sherlock Holmes v podání Sováka, který si z Watsona Hanzlíka neustále utahoval. Vedle vážného, klidného a zadumaného Hrušínského vypadá Sovák jako kabaretní komik. Nechci tím poškozovat jeho herectví, ale na tuhle roli se Sovák nehodí. Navíc tomu moc nepomáhá scénář, který je mu psán přímo na tělo - Sovák si v ironii liboval. Trocha nadsázky nikdy neškodí, ale zde to je toho dvě tuny na minutu stopáže. To však filmu na kvalitě nijak zásadně neubírá, námět je totiž výborný, hudba rovněž a Josef Bláha nepřekonatelný. 75% ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ona je to průměrná čs detektivka. Ale ta atmosféra! Smyčce a orchestr celý chvílemi burácí, jak kdyby Rumburak měl po otočení prstenu sežrat celou pohádkovou říši kromě Arabely, kterou by posléze osouložil v přímém tv přenosu do světa lidí. Skvělá sestava policajtů (Sovák neustále se škorpící s mladým Hanzlíkem), několik možných pachatelů, namaskovaný Velen, mladičká Daniela a moc fajn kouskování pátrání a hezky poskládaném příběhu. Doporučuji na klidný všední večer místo tv průjmu současnosti. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

I přes maximální zabezpečení vlaku, který převážel nové bankovky, dojde k nehodě - vagón s bankovkami je zničen výbuchem, dva strážníci mrtví a jeden v kómatu. Major Kalaš (Jiří Sovák) a jeho pomocník Karlíček (Jaromír Hanzlik) mají ale hned zpočátku podezření, že výbuch mohl být jen fingovaný, aby zakryl krádež bankovek. A když se některé z těchto bankovek objeví na veřejnosti, mají takřka jistotu ... Chce se mi napsat, že by se občas tvůrci novodobých krimi filmů měli podívat na některou ze starších českých detektivek - třeba konkrétně tuto. Poutavý příběh, do kterého se svým vlastním názorem může ponořit i divák, postupné odhalování důkazů, sympatičtí vyšetřovatelé (dvojice to je základ) a k tomu všemu skvělé herecké obsazení (líbila se mi role Radoslava Brzobohatého - tuto bych určitě zfoukl taky :) ). Holt je zde další žánr, který mi až doposud - pod přílivem zahraničních krimi filmů unikal... ale těším se na další filmy podobného ražení.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Pic kozu do vazu." Sovák v roli Kalaše není ani lepší ani horší než Hrušinský, je stejně dobrý, navíc k tomu vtipný. ,,Byl byste světový unikát! První, kdo našel otisky na spálenině." Výborná Fišerova hudba dává místy snímku správnou ponurost. Duo Sovák - Hanzlík připomíná klasické detektivní dvojice (naposledy např. Vraždy v Midsomeru), kdy mistr má nad svým učedníkem prostě navrch. Minirole Reginy Rázlové, ukradené peníze a výbuchem roztržený vagon. Svůdná a podlá K.Fialová rozehrává se svým parťákem hru, která se jim stane osudnou. Ani opakované zhlédnutí nenudí. Další z příkladů, že Češi uměli velmi dobré kriminálky. ,,Zeptejte se kohokoliv, zda je zloděj. Každý řekne, že ne. Ale krade se pořád..." ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Snímek byl natočen dlouhých 12 let po prvním vydání knihy a její autor se ho už nedožil, zemřel ve svých 58 letech, 9 let před uvedením do kin. (ČSFD)
  • Při prvním přeletu vrtulníkem nad místem výbuchu je jasně vidět, jak vagón hoří a jak šlehají plameny z oken ohořelého vagónu. Při druhém přeletu (což mohlo ve skutečnosti trvat maximálně pár desítek sekund) již však vagón nehoří a z oken stoupá pouze dým. (Elisebah)
  • Úvodní scéna jedoucí soupravy převážející peníze je složena minimálně ze tři odlišných záběrů na jiné vlaky. Poznáme to především podle lokomotiv - v prvním záběru vidíme typ 477 "Papoušek", záběr při odjezdu z nádraží divákům představuje lokomotivu 498 "Albatros" a při jízdě po trati defiluje nejčastěji typ 475. Pozorní diváci si také všimnou různého počtu vagónů a v některých záběrech na vlak docela chybí poštovní vůz. (Robbi)

Reklama

Reklama