Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 1

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (Cinemart)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (456)

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Experimentálně-intelektuálně-ironický zombie film od režiséra, který standardními komerčními zombie filmy pohrdá, a podle toho to také vypadá. Záměrné shazování pravidel zombie žánru a převracení konvencí a stereotypů vyznívá spíš trucovitě než inovativně a výsledkem je vyloženě anti-zábavný a nahodile působící snímek s naschvál lajdáckým scénářem plným repetic a nevyužitých postav, jenž se zmůže jen na vyčpělou a mělkou sociální satiru a pár meta-vtipů, jehož tempo je malátnější než šouravá chůze sípajících umrlců, a který cílí na diváky, kteří si ho ve většině případů kvůli zvolenému námětu pravděpodobně ani nepustí. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Naprosto se neztotožňuji se zdejším odporným hodnocením. Jakožto filmový expert, který má Jarmusche výborně nakoukaného, si nedovoluji tento film považovat za průser, ba dokonce bych si jej troufl zařadit velmi vysoko v rámci jeho tvorby. Netuším, zda někdo náhodou neočekával, že vzhledem k tomu, kdo film vytvořil a kdo se v něm objevuje, že vytáhne nějaký zombík ruku z obrazovky a vyhoní mu péro.Potom bych chápal zklamání. Tento snímek na mě působil trošku dojmem jakési menší rozlučkové párty, která se nese ve velmi odlehčeném duchu. Humor se mi velice líbil a zvláště několik skrytých vtípků. Skoro bych tento film označil za potravu pro krásné, sexy, inteligentní, mladé diváky. Zřejmě proto se mi líbil. Tempo je Jarmuschovo, což může někomu překážet, nicméně vzhledem k atraktivnosti námětu a příjemného prostředí amerického zapadákova plného správných divnolidí, jsem neměl moc šancí se nudit. Jednotliví herci sednou do svých rolí tak skvěle, že má člověk skoro až pocit, že byl film napsán jen proto, aby mohli vyniknout. Stejný pocit má člověk i s úvodní písní. Velice příjemná oddechová jednohubka se zřetelným poselstvím, které na vás mrká z každého rohu, ať už se bavíme o písni, která jej nese, nebo už jen o jejím názvu. Lidé žijící v "zombie módu" opravdu neumírají. V rámci žánru hororových komedií toho není opravdu mnoho k vytknutí. Slabší 4 kousky. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Kaaafeee..." Ukrutná komedie, ale rozhodně ne pro každého. Jarmusch se nezapře, a tak je humor sušší než suchý, ale pokud jste na jeho vlně, je zároveň neodolatelný a od začátku do samého konce nabízí jednu příležitost k výbuchu smíchu za druhou. Bill Murray a Adam Driver jsou naprosto úžasní a apatie, s jakou všichni zúčastnění přistupují k příčinám i důsledkům zombie apokalypsy, je neodolatelná stejně jako Iggy Pop coby nejlepší nemrtvý, jakého kdy filmové plátno hostilo. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Svatá konzumní zombie noci upije, ale happy end nepřidá." Aneb Mrtví konzumenti neumírají. A proč se po useknutí hlavy z emočně prázdných zombíků tolik práší? Protože Jarmuschův humor je děsně suchý. Není to žádná pouťová taškařice s rozvernými zombíky ze Zombielandu, je to jen k uzoufání pomalé korzování po ospalém Centervillle. Smutné rozjímání o prázdnotě našich lidských duší a z ní pramenící nenažranosti. Jenom je škoda té čokoládové hipsterky z Clevelandu – kočička k sežrání, příliš krásná na skutečné sežrání, tohle Jarmusch nemusel. Ačkoli, vlastně musel. Když už to bylo ve scénáři... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Rád bych si k tomu filmu našel cestu, protože je v něm vlastně všechno, co mám rád. Ale nedrží to pohromadě. Skvělé obsazení je z valné části nevyužité, linie se vlastně ani nerozbíhají, ony rovnou zůstanou v bodu nula, na poctu je to málo střelené a to, že sem tam postavy zboří čtvrtou zeď, už výslednou šeď nezvrátí. Mám slabost pro pomalého i divného Jarmusche (ideálně v kombu), ale tady se nenašel. Je to jako když vám vtip vypráví někdo, kdo mu sám tak úplně nerozumí. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • Ústřední píseň filmu má na svědomí americký country písničkář Sturgill Simpson. Píseň má stejný název jako film, tedy „The Dead Don't Die“ a během filmu zazní rozhodně nejedenkrát. Samotný Sturgill Simpson si ve filmu i zahrál, a to epizodní roličku zombika s kytarou. (Posheidon)
  • První zombie, co ve filmu vylezla na povrch zemský, měla na náhrobku jméno „Samuel Fuller“. Jedná se o zřejmou poctu nezávislému filmaři Samuelu Fullerovi. Autor snímků jako Člen klanu (1974), Terče (1968) nebo Bílý pes (1982). (JayZak)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 14. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama