Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton! Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. Dcery se ovšem do běhání nehrnou. Mají úplně jiné starosti. Nejstarší Marcela (Tereza Kostková) čelí dennodenně průšvihům svých tří synů a jejich otec Karel (Ondřej Vetchý) ji už dvacet let neumí, nebo nechce, požádat o ruku. Prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) touží po dítěti, jenže pro něj zatím nenašla toho pravého tatínka. Její biologické hodiny bijí na poplach. A nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) sice chlapa má, ale ten chlap má jeden zásadní háček – manželku. Zamilovaná Kačka přesto lpí na vztahu bez budoucnosti. Je zřejmé, že dcery mají momentálně úplně jiné priority než běžecký trénink. Svérázná maminka Věra proto musí napnout všechny síly, aby rodinnou štafetu přivedla přes řadu překážek a komediálních komplikací na start Jindřichova vysněného maratonu. S běháním je to úplně stejné jako v životě. Důležité je vydržet a nevzdávat se, když cíl je na dosah… (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (777)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Když jsem nedávno šokovaně zjistil, že toto veledílo vidělo v kinech 1 300 000 lidí (btw.. ne 1 500 000, jak se vám snaží nabulíkovat CinemArt), tak jsem se na to ze zvědavosti podíval. Co na to říct? Podprůměrná a zcela předvídatelná komedie pro lidi 40+, co chodí do kina jednou za rok (takže letos to vyšlo na Běhny v žehu). Všechny postavy nesympatické a chovají se jako slepice a u většiny vtipů jsem jen obracel oči v sloup (ale nepochybuji, že kinosály se otřásaly výbuchy smíchu). Film je strašně laciný ve všech smyslech toho slova a nejvtipnější tak byly scény maratónského závodu, které byly snímány jen v polocelcích, protože produkce sehnala jen cca 30 komparsistů. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se k tomu konečně dostal a vůbec to nebylo špatné. Samotný děj je dost jednoduchý a předvídatelný. Zajímavém jsou spíše postavy. Celé je to o zvládnutí maratonu, ve kterém se mají střídat čtyři ženy. Trénink ale všem změní život. Všechny to někam posune a nikdo nezůstane tam, kde byl na začátku. Jak jsem řekl, je to předvídatelné a je tam pár vtipných scén. Taková oddechovka. Obsazení je taky dost slušné. "Dneska je středa." ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapí mě, pokud půjde o jeden z komerčně nejúspěšnějších filmů tohoto roku. Tomáš Hoffman dobře ví, jak oslovit dost široké spektrum diváků. Jde to poznat i na skladbě hlavních hrdinek, z nichž každá zastupuje (a oslovuje) jinou generaci. Navenek ideální produkt pro vícegenerační „dámskou jízdu“. ___ Film se zpočátku navíc jeví jako jedna z vkusnějších českých komedií. Obstojně zvládnuté řemeslo a dobře sehraní herci však ve skutečnosti jen pomáhají zamaskovat, že lacinost humoru a míra sexismu je srovnatelná s komediemi jako Padesátka nebo Bajkeři. Možná ale máte laťku nastavenou jinak a kameňákovský humor založený na replikách jako „Jeho Kolík mi otravoval moji Fanynku“, na soutěžení ve skládání slova „HOVNO“ z písmenkové polévky nebo na neúspěšné snaze Ondřeje Vetchého nasadit kondom na okurku, vám nebude připadat nijak urážlivý. Humor je jinými slovy otázkou individuálního vkusu a každému sedne něco jiného, což je naprosto v pořádku. Ženy v běhu je ovšem bolestivé sledovat také coby ukázku toho, jak si většina českých tvůrců představuje filmy o ženách a pro ženy.___Hrdinky zpřítomňují ty nejobehranější stereotypy a jsou definované výlučně svým partnerským životem (resp. jeho neexistencí). Vnitřní sílu a životní štěstí nacházejí díky mužům, ne díky tomu, že by překonaly samy sebe. Běhání je pouze prostředek k tomu, aby se s někým seznámily, vyšly svému (zesnulému) partnerovi vstříc nebo vyřešily vztahové problémy.___ Marcela zosobňuje typ ženy v domácnosti oddaně obskakující partnera. Zjevně jí nevadí, že se partner chová jako malý kluk a ke stejně nezodpovědnému přístupu vede všechny syny. Veškeré jeho sexistické chování bohaté na urážení a ponižování partnerky má omlouvat to, že v závěru, poprvé a naposledy za celý film, projeví jistou citlivost. Všechno je dosavadní jednání je mu tím odpuštěno. Bára pro změnu definována pouze touhou realizovat se jako matka a Kateřina tím, že se nerozumně upíná ke staršímu bohatému muži a nedokáže udělat rázné rozhodnutí.___Jeden (mrtvý) muž tedy ženy přiměje, aby začaly běhat, jiný je pak běhat naučí a další, neméně dokonalí (psy a děti milující) partneři, se postarají o to, aby v životě našly hledané štěstí. Nechybí ani vtipkování o špatném orientačním smyslu žen. Žádná žena pohledem filmu zkrátka nemůže být úplná, pakliže nemá dítě a partnera (omilostněny jsou akorát ženy, jejichž partner zemřel, byť život dotyčné v jistém ohledu nadále řídí).___Ostentativní product placement, nelogické (resp. nekonzistentní) jednání postav, prudké změny tónu od sentimentálního sledování home videa k jednoduchému situačnímu humoru, nevyrovnaný rytmus nebo vytváření pseudokonfliktů kvůli natažení stopáže jsou v daném kontextu v podstatě jenom drobnosti. 40% Zajímavé komentáře: Tetsuo, NinadeL, InJo, Marze, Remedy, Elyssea, AnkaF, raikonen16 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nečekaně legrace. Nebylo to tak trapné, jako občas české komedie umí být. Bylo fajn, jak se všichni kolem v kině smáli, občas někdo vykřikl: „Jak u nás doma.“ A to je asi fajn, ne, jak se diváci dokáží velmi snadno identifikovat s postavami. Samozřejmě celý jejich život byl zjednodušený, ale tak nebyla to sonda do života tří/čtyř ženských, ale vlastně romantická komedie a v rámci žánru to splnilo, co mělo. Hlavně se to obešlo bez fekálního humoru, takže za mě palec nahoru. Pro mě překvapení, že to byla příjemná bezduchá podívaná, opravdu nenáročné podívání a neurážela intelekt diváka, protože se ani nesnažila hrát na něco emancipovaného a hlubokomyslného. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Podobné záležitosti mě neuráží, i když ten svět nepoznávám a samotný závod je naprostá fraška. Vypadá to jako lépe nasvícená Ulice, všemu kraluje Vetchého buran domácí, příběh prostřední dcery je kýč roku a začínající vztah rovnou zkopírovaný z předlohy pro Ordinaci, ale musím uznat, že pohodový život všech aktérů je skutečně nakažlivý. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu zazní písnička „Když nemůžeš, tak přidej“ od Mirai. (SONY_)
  • Divadlo, kam šel Vojta (Vladimír Polívka) koupit lístky na představení „Romeo a Julie“, je ve skutečnosti Švandovo divadlo v Praze. (Krocka)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Reklama

Reklama