Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (385)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak za mě tak nějak vesměs neutrální pocity. Pár dobrých hlášek tu padlo a film je do jisté míry určitým obrazem toho v jaké deziluzi se nachází ta dělnická pracující třída v naší zemi i když pan Babiš nám vytrvale tvrdí, že se zrovna teď máme tak jak se nám o tom nikdy ani nesnilo, ale nevím no... Moc to není nikde vidět. I když je zároveň pravda, že Vandam je tak trošku extrém a některý věci jsou tu kapku přehnaný, tak v určitých postojích nemám problém se s ním ztotožnit. Škoda toho dle mýho názoru už trošku přestřelenýho konce. Když to vezmu celkově, tak za mě tentokrát vesměs shoda se zdejším hodnocením.55% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na Národní třídu sa dobre pozerá a je to celkom fajn zážitok v plnom kine. Podotýkam, že v bratislavskom multiplexe. Dej pekne odsýpa, Čermák perfektne hrá, atmosféra sídliska ujde. Lenže je to celé brané zhola prvoplánovo, kde sú tí bohatí zlí a tí chudobní (inak míňajúci plácu dennodenne v krčme) "iba" magori. Zrejme bolo zámerom Vandamma vykresliť ako magora, ktorý to má v hlave dosť popletené, ale prečo si máme myslieť, že obyvatelia sídliska sú proste socky, keď to tak, snáď na zopár výnimiek, nikde tak u nás nie je. A že by nimi boli roboši, čo zarábajú určite viac ako učitelia, sa mi už veriť nechce vôbec. No a prečo chce tento chlapík zachrániť existenciu takéhoto pajzlu, keď by si jeho majiteľka mohla otvoriť po jeho zbúraní ďalší niekde blízko, nedáva zmysel už vôbec. Inak ale slušné remeslo a kvalitní herci, len to chcelo viac doladiť. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Valej do tebe, že Vandam je kontroverzní hrdina. Zase jeden 54% skvost, tyhle počty nikdy nezklamou. Hlas lidu - hlas Boží. Pan Altrichter umí velmi pěkně. A s Čermákem jsem měl obavu, že to bude o Čermákovi, a ne, bylo to o Vandamovi. Vandam dal první ránu. Vandam fetoval. Vandam zplodil Psychouše. Vandam ví, jak to je. Vandam se mezi skolením divočáka a oslavou úspěšného lovu dívá stranou. Lidi jsou různí, ale ctnost je jen jedna a tahle společnost je ve válce už pár tisíc let. ()

Ombe 

všechny recenze uživatele

Za mě, v kontrastu s bezva knížkou je tenhle film velkým zklamáním. Originál totiž není vůbec dějový. Snaha přiblížit a zjednodušit divákovi Vandamův charakter, nastolení nové dějové linky a přidání psychouše, starosty, šéfa z práce a dalších vytvořily úplně nový obraz a atmosféru. Na scénáři se podílel i autor. Těžko říct, proč k "tomuhle" došlo, možná se Rudiš vzdal příliš brzy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z kina jsem odcházel s rozporuplnými pocity. Jedna strana mince je skvělá kamera, solidní režie a perfektní herci. Druhá strana mince je ale scénář, který se o poločase zvrtne do strašného průseru. Vandam tady předvádí takové příběhové výkruty, že postrádají jakýkoliv rozum. První půle filmu a představení národních hrdinů v hospodě Severka bylo super. Série slušných hlášek nabíraly koncentraci a pak najednou bum a celé to začalo jít do háje. Nemůžu říct, že by se mi to nelíbilo. Opravdu to na mě působilo jako zkušená filmařina, jen jsem úplně nedával tu zkratkovitost Vandama. To celou tu jeho domělou inteligenci táhlo na dno. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Film se natáčel (několik lokací) přímo na Národní třídě v Praze. Dále pak v Praze na Hájích. (Yardak)
  • V závěrečných titulcích je mezi herci uveden i Jaroslav Rudiš, autor knižní předlohy, přesto se však ve filmu neobjeví. Ve scéně, když Vandam (Hynek Čermák) trénuje s Psychem (Jan Cina) na dětském hřišti boxování, si zahrál malou roli otce se synem, který se na Vandama osočí slovy: „Tohle je ale dětské hřiště.“ Scénka se však do finálního střihu nedostala, Rudiš ale v titulcích zůstal uveden. (DJDVD)
  • Jaroslav Rudiš, autor předlohy, se inspiroval k vytvoření Vandama skutečnou postavu, bratrem svého kamaráda, se kterým se setkal v pražské hospodě Severka. Skutečný „Vandam“ si následně ve filmu zahrál velmi malou roli, ale vzhledem k zachování anonymity autor neprozradil o jakou roli šlo. (DJDVD)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno