Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (385)

Nin 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je loser, co žije na okraji společnosti, i když by chtěl být hvězda. Pomalu se v něm kumuluje vztek, který musí nutně vyústit v surové násilí. Jo, Národní třída je takový Joker po česku. Četl jsem původní knížku a byla moc fajn, i když Rudiš napsal i větší pecky. Podobně to vidím i s tímhle filmem. Není to bomba, ale jako snímek to rozhodně obstojí. Není to nějaká hluboká společensko-kritická sonda, ale je to velice zábavné nahlédnutí do života určitého typu lidí. Má to styl a především skvělé herce. Hynek Čermák je skvělý, ale i všichni vedlejší herci odvádí dobrou práci. Film v ději pokračuje dál než kniha, pokud se nemýlím, a tam už se děj začíná trochu tříštit a hlavně jsem si nebyl jistý, jak to pro hlavního hrdinu skončí. Nějak nerealisticky filmově, nebo realisticky depresivně? Nakonec to dopadne tak nějak... nijak. Takže finále se mi nelíbilo, ale zbytek považuju za opravdu slušný český snímek, na který se vyplatí mrknout. (7/10) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Docela síla promítnout zrovna tenhle film v rámci speciálního programu kina k výročí Něžné revoluce. Byla asi moje chyba, když jsem si předem k filmu nic podrobnějšího nepřečetl a nechal se zlákat na film, který má nakonec se 17. listopadem '89 společnou akorát nějakou trapnou historku z minulosti hlavních hrdinů. No budiž, ať už je to o čemkoliv, je to po čase jenom další nový český film plný vulgarismů, kde mne do patnácti minut začla bolet hlava z neustále opakovaného "ty vole" za každou druhou větou a pak to pro změnu vystřídal rádobyvtipný dialog o způsobech mluvení asi nejhnusnějšího vulgarismu. Bylo mi to celé od počátku nanejvýš protivné včetně hlavní postavy, nepostřehl jsem v tom žádnou myšlenku, a málem jsem odešl z kina, jak to udělala jedna divačka přede mnou do 20ti minut. Při hodnocení mám stejný problém, jako u Kober a užovek – nějak tápu, co má vznik a sledování takového filmu člověku přinést. Zatímco ale u těch Kober mne po celý čas bavil napínavý příběh, zde to bylo dlouhou dobu daleko víc nechutné buranské tláchání od ničeho k ničemu. To, že film má krásnou kameru a skvěle využívá hned několik zajímavých vypravěčských postupů, sice může být jeho velké pozitivum (díky kterému nedám odpad), nikoliv ale důvodem, abych ho automaticky adoroval. 30% [Kino Úsmev, Košice] ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pod všemi těmi vulgarismy a zdarma rozdávanými pěstmi je skryt smutný, ale silný lidský příběh ve stylu Dona Quijota z pražského sídliště, který se režisérovi opět podařilo nádherně odvyprávět a zakončit vynikajícím závěrem. Zdánlivě jednoznačný film, jenž dokáže překvapit skvělými kontrasty a excelentním hudebním doprovodem. Milé překvapení a druhá pozvánka na další filmový počin Štěpána Altrichtera. [Kino Citadela - Litvínov] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Odhalení je hluboké, soundtrack výborný, ale jen na vysokokadenčním chrlení vulgarismů film prostě postavit nejde. Pánové vykreslili život zatracené figurky, právem zatracené, nešťastné ve své malosti, a Hynek jí výborně zahrál. Ale film to hezký není a možná vás ani nebude bavit. Kateřina Janečková má nádherná prsa. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Obraz lidského úpadku. 1) To, v čem je film dobrý, je zároveň přesně důvodem, proč se mi film nelíbí. Sledovat losery mě nebaví._____ 2) Sympatičtí herci a některé pěkné okamžiky nepřeváží fakt, že filmu chybí pořádný příběh._____ 3) Stylový, i když poněkud akademický 31letý Jan Cína (Psycho) se může ucínovat a ono nic. 40letý Václav Neužil (developer) své přitažlivosti moc neužije. 46letý Hynek Čermák (Vandam) je sice přesvědčivý, ale zase není sexy. Ani jinak mě film nezaujal. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Scénář filmu vznikal během roku a půl v Berlíně, kde žije jak Rudiš, tak režisér filmu Štěpán Altrichter. (ČSFD)
  • Vandam (Hynek Čermák) má na zádech vytetováno „Silent leges inter arma“ a zkratku S.P.Q.R. První se dá přeložit jako „Uprostřed zbraní zákony mlčí“, autorem je Cicero. Druhé je latinská iniciálová zkratka ze sousloví Senatus Populusque Romanus, v překladu senát a lid římský. (rakovnik)
  • Jaroslav Rudiš, autor předlohy, se inspiroval k vytvoření Vandama skutečnou postavu, bratrem svého kamaráda, se kterým se setkal v pražské hospodě Severka. Skutečný „Vandam“ si následně ve filmu zahrál velmi malou roli, ale vzhledem k zachování anonymity autor neprozradil o jakou roli šlo. (DJDVD)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama