Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (385)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Most má Luďana, Praha má Vandama. Buran z Prahy však přišel na scénu až příliš brzy po fenomenálním odchodu celého osazenstva vyhlášené mostecké Severky a na hodnocení většiny se to také dost projevuje. Národní třída má hned několik silných momentů a české nasranosti na všechno a všechny jde pěkně naproti. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je loser, co žije na okraji společnosti, i když by chtěl být hvězda. Pomalu se v něm kumuluje vztek, který musí nutně vyústit v surové násilí. Jo, Národní třída je takový Joker po česku. Četl jsem původní knížku a byla moc fajn, i když Rudiš napsal i větší pecky. Podobně to vidím i s tímhle filmem. Není to bomba, ale jako snímek to rozhodně obstojí. Není to nějaká hluboká společensko-kritická sonda, ale je to velice zábavné nahlédnutí do života určitého typu lidí. Má to styl a především skvělé herce. Hynek Čermák je skvělý, ale i všichni vedlejší herci odvádí dobrou práci. Film v ději pokračuje dál než kniha, pokud se nemýlím, a tam už se děj začíná trochu tříštit a hlavně jsem si nebyl jistý, jak to pro hlavního hrdinu skončí. Nějak nerealisticky filmově, nebo realisticky depresivně? Nakonec to dopadne tak nějak... nijak. Takže finále se mi nelíbilo, ale zbytek považuju za opravdu slušný český snímek, na který se vyplatí mrknout. (7/10) ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Hele, kdyby to skončilo odjezdem v policejním voze do noci a pohledy na noční Prahu, tak dejme tomu. Pochopil jsem oč tvůrcům šlo, jak na to šli, proč to natočili tak, jak to natočili - občas to dokonce mělo příjemnou poetiku. Pravda, spousta scén je zbytečných, zdlouhavých nebo vyloženě wtf - netrpí tvůrci přehnanou brnofobií? Ale na druhou stranu boule v kapotě auta, památné místo, skládání střípků jednotlivých osudů, to promyšlené bylo. Poetika sídliště, moderní trend je předělat na luxusní čtvrtě bez hospod, to je mi taky blízké. Jenže stále více ke konci je to celé nesmysl za nesmyslem - v těch šatnách neměli kamery? Fakt to ukradené auto nemělo GPSku? Fakt policajtům trvalo tři dny nebo kolik, než si pro něho v pohodě došli do hospody? Žádná URNA za dveřmi? A zcela nejpitomější je ten pokus o zvrat s provokací poldů v autě, kteří ho pak vytáhnou a zkopou a nechají ležet na zemi a jedou pryč?! Jak chtějí pak vyplnit hlášení? A celkově má divák chvílemi pocit, že sami tvůrci Vandamovi hodně fandí, ale pak se toho leknou, že to bude vidět a nebude to košer, tak vymyslí něco, čím ho shodit... Prostě hodně nevyrovnaný film, který se měl držet té poetické nostalgie, takhle je to spíš kočkopes. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Valej do tebe, že Vandam je kontroverzní hrdina. Zase jeden 54% skvost, tyhle počty nikdy nezklamou. Hlas lidu - hlas Boží. Pan Altrichter umí velmi pěkně. A s Čermákem jsem měl obavu, že to bude o Čermákovi, a ne, bylo to o Vandamovi. Vandam dal první ránu. Vandam fetoval. Vandam zplodil Psychouše. Vandam ví, jak to je. Vandam se mezi skolením divočáka a oslavou úspěšného lovu dívá stranou. Lidi jsou různí, ale ctnost je jen jedna a tahle společnost je ve válce už pár tisíc let. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ona tohle není žádná psychologická sonda nebo společenská věda. Vlezte do jakýkoliv čtyřky a je jedno, jestli na Žižkově, v Libni, nebo jako tady, na Jižáku a podobný chlapy tam najdete. Za komoušů měli dětství na hovno, jejich fotrové byli vesměs násoskové a po revoluci nedokázali zareagovat na nový pořádky. Dělaj většinou podřadnou práci a jediná jistota, kterou mají, je hospoda, ve který cumlaj pivo a rum a tluměj tím nekončící frustraci. A když jim chce i tohle někdo vzít, musí to najednou všechno ven. A tohle se Altrichterovi s Čermákem podařilo přesně vystihnout. Že to v druhý polovině vzalo trošku absurdnější nádech vůbec nevadí a líbila se mi i v dobrém slova smyslu humpolácká romantická linka. Velká spokojenost i proto, že pár podobnejch týpků osobně znám. 80% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Scéna na balkoně, která před premiérou kolovala po internetu, byla zcela improvizovaná. Vznikla v pauze mezi natáčením, Štěpán Altrichter vyzval Hynka Čermáka, aby zkusil něco z balkónu zakřičet a Čermák vymyslel větu: „Dobré ráno, čů**ci.“ Scéna se nakonec dostala i do finálního filmu. (DJDVD)
  • „Je absolutně výborný herec a sympaťák, napřed jsem se však jeho obsazení bránil. Vadila mi jeho známost. Zkoušeli jsme tedy asi rok jiné herce. Nakonec jsme měli co dělat, aby nám ten nevychovaný egoista až moc nepřirostl k srdci. Zahrál to tak bravurně, že vám ani sám neřeknu, jestli je tento jeho Vandam sympaťák, nebo nebezpečný rváč – možná je obojí, ale to ať asi divák posoudí sám,“ řekl o Hynku Čermákovi režisér filmu Štěpán Altrichter. (SONY_)
  • Scénář filmu vznikal během roku a půl v Berlíně, kde žije jak Rudiš, tak režisér filmu Štěpán Altrichter. (ČSFD)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama