Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh uneseného Hradce pokračuje. Stal se rukojmím bývalého nacisty (Jiří Adamíra) požadujícího od československých úřadů listinu s číslem bankovního konta, na kterém má uloženy peníze z doby protektorátu. Hradec se seznamuje s kubánským rozvědčíkem a zorganizují společný útěk. Při pronásledování je Hradec postřelen a na své zranění umírá... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hradec to naplno rozjíždí v bondovském stylu - machruje v golfu, sype hlášky a soupeře likviduje pěstí i pistolí. Má tu i bondgirl v podobě Maciuchové, technické vychytávky reprezentuje explozivní pomeranč. Adamíra je výborný záporák, jen škoda, že se v závěru změní v uzlíček nervů. Zlatým hřebem dílu je geniální náčelník geniálních šifrérů Jiří Lír. ()

BosMutus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvoudíl z latinské Ameriky na mne zprvu působil legračně… vnímal jsem ho jako chabý pokus normalizačních tvůrců o českého Jamese Bonda. Pokud však člověk pozorně sleduje oba díly a všímá si detailů, vše do sebe hezky zapadá a dává smysl. Příběh je pro mě daleko více bližší skutečnosti a nemá za cíl poutat pozornost různými sexistickými fórky, násilím, spoře oděnými ženštinami a zcela se obejde bez tajných podzemních základen, tělesně deformovaných zlosynů či jejich nohsledů, bazénů se žraloky, raket s jadernými hlavicemi, přehnaně akčními scénami, velkolepými výbuchy apod. Děj filmu vyvolává dojem, že tak nějak to mohlo ve skutečnosti chodit… vyjednávání, sledování, sbírání informací… žádné velké složitosti a hektolitry krve. Líbí se mi, že více prostoru zde dostala postava Žitného a jde vidět, že pan Němec po herecké stránce a šarmu vůbec nezaostává za pány Lukavským nebo Adamírou. U Jirky Hradce už je to těžší… někdy působí docela rozpačitě a nechtěně komicky. Scéna, kdy se objeví v trenýrkách a tílku na palubě lodi za zvuk harmoniky je skutečně zábavná, také klišé s bombou v pomeranči či Hradcovy přestřelky působí spíše parodicky. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mám s Vámi dobré úmysly. Jenomže Vy s tou rudou krví jste zbytečně horkokrevný." Major Hradec svým předčasným ukončením služebního poměru ušetřil státu nejednu devízu, ale ještě předtím si stihl procvičit úderovou techniku, vyzkoušet si střelbu z cválajícího koně a samozřejmě zahrát si golf, při kterém mu caddyho dělal Mestreyův zabiják. To bylo hodně vtipné, stejně jako zmínka o Venus of Vestonice a zejména sólo kpt. Hejduka - šifranta s básnickým střevem. Takže ač Honza Zeman zase jednou nedostal moc prostoru a vlastně vůbec nic nevyřešil, tak mě to bavilo. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jirka Hradec je držen v zajetí neznámo kde. Společnost mu dělá bývalý nacista Adamíra, zapisovatelka Maciuchová či zákeřný americký archeolog Pohan. Mají jasný plán - vyměnit Jirku Hradce za agenta Corrense (Lukavský), který má s sebou přivézt dokument z války. Adamíra však na nahrávce prozradí, že mnohem víc mu záleží na dokumentu než na Lukavském. Toho využívá Žitný, který v rozhovoru rozloží Lukavského na součástky a odhalí, že z důležitého agenta se stala postradatelná nula. Adamíra doufá, že nikdo nepřijde na to, co onen dokument znamená, jinak by bylo vše ztraceno. Žitný a Zeman to ale zjistí, dokonce s pomocí popleteného šifraře rozluští, ale rozhodnou se, že je pro ně mnohem cennější Jirkův život. Jirka ale s pomocí kubánského agenta, který mu sdělí, že CIA a nacisti spolupracují, uteče, ovšem těsně před nástupem do vrtulníku ho po zdlouhavé přestřelce oddělá archeolog. Tak to chodí. ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdlouhavé a přes až hysterickou snahu o akčnost vlastně nudné. Jistěže si u toho dodnes komunisté a jejich příznivci mnou ruce, slzí při Hradcově pohřbu a neopomenou zdůraznit, jak byla ta CIA proradná a spolčovala se s nacisty. Ano, CIA se skutečně spolčovala s kde kým. To tajné služby dělají. Mosad při boji proti egyptskému jadernému programu použila nacistického hrdlořeza Skorzennyho. Ale vezmu-li si počínání KBG a jeho podřízené organizace sovětských satelitů, na ně ani CIA v součtu s ostatními velkými zpravodajskými službami západní svobodných a demokratických zemí nemá ani co do počtu, rozsahu a mrtvých ani náhodou. Nakonec, můžeme zůstat doma. Kolik čs. občanů bylo na našem území zavražděno, zahynulo nebo bylo uneseno v důsledku činností oněch západních služeb? Ani jeden. A naopak a to beru jenom StB - co třeba vražda manželky štrasburského prefekta bombou? Byl její vykonavatel Standa Tomeš předobrazem hrdinného Jirky Hradce? Nebo co útok na RFE? Únos Laušmana z Rakouska? Aha, ticho, že? Ale zpět k onomu úžasnému dílu. Maciuchovou si na Kubu vymohl její tehdejší partner Adamíra, Klásek měl díky svému zjevu ty Hispánce nějak tak propachtované všude a zábavný byl šéf krypto analytiků StB. Jinak ona slavná přestřelka byla neskutečně zdlouhavá a víc než kdy jindy (akční filmy nepočítám) jsem si uvědomoval, že oba protagonisté by museli mít na zádech pomalu ruksak s municí. A ještě jedna drobnost, na delší vzdálenost (přes sto metrů) nemáte s běžnou pistolí proti pušce šanci. A i když je to už úplná prkotina, docela by mě zajímalo, jak Klásek dostal tělo Hradce až do Československa. No a nakonec, dneska díky záplavě dokumentů a hlavně cestopisů víme, jak to vypadá v Bolívii. Ta Kuba a sovětský vrtulník přebarvený na oranžovo (nebo to takhle na Kubě měli) je další z mnoha přešlapů, o to zábavnější, když to můžeme porovnat se skutečností. Reakční bolívijský režim určitě sovětské vrtulníky neprovozoval. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Vrtuľník, ktorý priletí pre Hradca je Mi-4 a prevádzkuje ho kubánska štátna spoločnosť hliadkujúca proti lesným požiarom (Patrulla Forestal Contra Incendios). V Čile a ani v susedných krajinách (Argentína, Bolívia, Peru) nikdy nelietal. (Fredy.Tukot)

Reklama

Reklama