Reklama

Reklama

Bitva o Ostravsko 1945

Jedna z největších operací druhé světové války na našem území... Často neznámé archívní materiály proložené řadou animací zachycují významné události 30. a 40. let minulého století na Ostravsku, Opavsku a Těšínsku. Během druhé světové války probíhaly těžké boje i na našem území, v roce 1945 se fronta posunovala velmi rychle od východu a oblast Ostravska patřila k nejlépe opevněným a bráněným úsekům fronty. Seznámíme se s bojovou technikou, díky které se nakonec podařilo opevnění prolomit. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Marze 

všechny recenze uživatele

Uf, to jsem netušil že to trvalo 57 dní s takovými ztrátami , Němci využili Československé obranné opevnění z 30.let a již se prozíravě šetřil před bombardováním hutní a strojírenský průmysl k budoucímu rozvoji Československa.Jestli by primátor Prahy Hřib a další, kteří loni na Praze 6 odstranili sochu Koněva se podíleli s Československými tankisty na osvobození Československa. Pravděpodobně by bez Rusů patřili k 60-70% obyvatelům Čech, u kterých se předpokládalo, že mohou být poněmčení a sloužili by fašistům. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Souhlasím. Na české poměry se jedná o vynikající dokument kvalitou se poměřující se světovými dokumenty. Množství historických záběrů, fotografií zúčastněných osob a grafiky pro lepší pochopení svědčí o kvalitě. A pak ty úchvatné záběry jak z počítačové hry. Ty jsou zase důkazem o tom, že film vznikl ve dvacátém prvním století. Navíc s komentářem toho nejlepšího na dokumenty - Pavla Rímského. A tak lze závěrem jen konstatovat s údivem, že něco takového vytvořila TV Polar. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než pochválit. Věcné, s dobrým komentářem prostým současných politických pohledů a velmi slušnou technickou stránkou. Jak už tu padlo, je to evidentně inspirované ruskou Velkou vlasteneckou válkou, což je dle mého k dobru věci. Všiml jsem si v titulcích, že tvůrcem animací je Čeněk Štrichel, který vytvořil několik velmi pěkných youtube filmů ze simulátoru Il-2. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Bitva o Ostravsko 1945. Dokument vyprodukovaný lokální televizí Polar, který popisuje události naší země z let 1939-1945 s hlavním záměřením na jednu z největších bitev II.světové války na našem území.Archivní snímky se zde prolínají s kvalitně zpracovanou počítačovou animací a skvělým i podmanivým komentářem Pavla Rímského. Pro mnohé bude asi překvapením polská okupace Těšínska a Karvinska v roce 1938.Zvlášť v dnešních časech , kdy je cílená tendence překrucování historie je tento snímek počinkem nevšedním. My starší si u toho trochu osvěžíme paměť, mladí by pak měli vědět kdo nesl hlavní tíhu válečných útrap , jakož i to , že válka se rozhodla na východní frontě a odkud přišlo osvobození naší vlasti. Smekám před tvůrci tohoto díla. Okamžitě ukládám do osobního archívu . ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Takovej ten klasickej dokument, na kterej se musím dívat jen když sem sám doma, páč má drahá jakmile slyší jméno Hitler, vylitává z kůže :o). Ani sem nevěděl, že nejkrutější bitva 2.Světový se odehrála na Ostravsku. A že byla nejvíc z českých měst vymydlená Opava pičo :o). Jinak spousta dobovejch obrázků a samozřejmě parádní vypravěč. Drsný bylo, že němci využili bunkry, který měly původně sloužit proti němcům.... ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama