Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny priklad toho, ze so zacinajucimi 80. rokmi uz normalizacne filmy v byvalej federacii len dodychavali. Film prilis stavia na detoch a na ich vnimani sveta, co ma teraz uz vobec neoslovuje. Nedokaze to zachranit ani pekne prostredie hor, v ktorom sa pribeh odohraval. Nic to, za rok 1980 by som dal urcite vyssie Smoljakov Vrchni Prchni. 69 % ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dětské střevíčky si čas od času nazouvám ráda a v tomto případě mi bylo velikým potěšením. Vrátila jsem se po letech a udělala moc dobře, je to kouzelný snímek. Částečně na mě dolehla i nostalgie, ano, takhle nějak to tu vypadalo, moje babička by mohla vyprávět, hromady sněhu, chudí skláři, prkýnka zvané ski, rodinné štěstí v jedné místnosti s kupou dětí a klukovské lumpárny. No a Ondřej Havelka v roli pana učitele a Krakonoš v podání Karla Heřmánka nemůžou zklamat. Prostě a jednoduše výborný + půvabná hudba Petra Hapky mi vychází na krásných pět hvězdiček. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film miloval, dneska už je to spíše jen krásná nostalgie. Přihlédnuto k tomu, jak výraznou roli v něm hrají dětští herci jde řemeslně stále o velmi slušně natočenou záležitost, jíž vedle příjemných hereckých výkonů a slušné kamery koření také krásné záběry zimních hor, rázovité scény z venkovských chalup, nebo pro každého malého kluka jistě nesmírně zajímavý pohled do sklářské hutě s mistry zkušeně vyfukujícími ze žhavé taveniny baňaté nádoby nebo skleněné figurky Krakonoše... V podobě poznámky na okraj je vhodné poznamenat, že Krkonoše byly v době do níž je situován z větší části německé a taky to, že nepokryté nahrávání pašerákům a zesměšňování financů, navíc v dětském filmu, je nepochybně hodně signifikantní fakt, vypovídající mnohé o všech těch "malých domů", které můžeme v poslední době hojně sledovat prostřednictvím médií... Celkový dojem: 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, sportovec, berg.12, Radek99 ()

cskomando 

všechny recenze uživatele

Nic nedokáže zpříjemnit Vánoční svátky jako tato pohádka, každým rokem mnou ale i tisíce lidma sledována, snad nikdy neztratí svojí krásu tohoto filmu, která se ukrývá v Krkonošských horách. Kam se hrabou dnešní moderní české filmy s těma moderníma ,,borcema' např. Jiří mádl... to je ubohost doslova a do písmene. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Základní idea i provedení je noblesní, bohužel má snímek dosti drobných vad na kráse, počítaje v to hned úvodně-závěrečnou neústrojnou, nevtipnou, unylou a roztahanou Hapkovu píseň, kvůli které jsem to málem stopla hned zkraje, a pak skutečnost, že žádná z cest, po kterých se vyprávění odvíjí, vlastně nedojde pointy - zmařená tříkrálová koleda slibuje pomstu na Velikonoce, která se už nekoná, stejně jako připravovaná ochotnická hra, ukradenou krajku nikdo nepohřeší, krádeže a ztráty lyží se zmíní, ale pak už neřeší, atd. - a vztahy mezi panoptikálními postavičkami: učitel, lesník, vrchní četník, hostinský, pašerák, hrabě, Budařovic kluci a koneckonců i Krakonoš zůstanou neobjasněné a bez vývoje, přestože naděje na jejich vyjasnění a další zápletky právě celou dobu poutá divákovu pozornost... Všechny napínavé mikropříběhy rozehrané na rovině klukovské, dětsky milostné i dospělácky zodpovědné zůstanou nedotažené, film končí bezradně, zahlazuje do ztracena zapovédané a opuštěné náměty masopustní veselicí a taškařicí a už se k nim nevrátí. Přitažlivý vhled do koloritu, do sociálně-pracovních poměrů a problémů, s nimiž se ve své době Krkonoší potýkalo, i do hrdých radovánek, jimiž si oblažovalo existenci - a přesto se neztrácí ze zřetele, že jde o hraný a lehkovážně laděný film. Pěkné je obsazení (obzvlášť Havelka s Vladykou jsou k zulíbání), ovšem výsledný efekt dál sráží mizerná, prvoplánová hudba a také všudypřítomný pel poněkud přílišné, obrozenecké hezkosti, levné dobromyslnosti a mravní spořádanosti jak v obsahu, tak i ve způsobu natočení snímku. Škoda, být to dějově dotaženější a mravně rozvázanější, košilatější, mohl to být dosti ne-dosti-žný počin, ta klouzavá prkýnka a záblesk marnivosti, nebojsovství a vášně po jinačím životě, jenž se v pašeráctví, jakkoli i pro pohraniční vesničany existenčně nezbytném, by k tomu rozhodně sváděly. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama